Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/formatting.php:5103) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

A férgesség jelei kutyáknál

Kis házi kedvenceinket nem árt alapos megfigyelés alatt tartani, hogy ne kapjanak el valamilyen komolyabb betegséget vagy fertőzést. Ők is ugyanúgy igénylik a gondoskodást, mint az emberek.

Nemcsak finomságokkal kell táplálni, hanem fürdetni kell és bizonyos időközönként állatorvoshoz kell vinni őket. Ha igazán fontos gazdájának a kutya, akkor már időben meg lehet állapítani, ha valami rendellenesség alakult ki nála, nem úgy táplálkozik, mint azelőtt vagy nincs kedve játszadozni a gyerkőcökkel. Ezekre a szokatlan jelekre mielőbb reagálnia kell a gondoskodó gazdinak, mert akár emberre veszélyes betegségei is lehetnek a négylábúnak. Az a kutya tulajdonos, aki nemcsak tartja a háznál az állatot, hanem szeretettel és gondoskodással is fordul felé, az észreveszi, ha valami nincs rendben.

Különösen oda kell figyelni a kutyáknál az elférgesedésre. Komoly bajok származhatnak később belőle, ami miatt alapos kezelésre van szükség. A paraziták hatására a fertőződött állat szervezete legyengül, csökken az ellenálló képessége más betegségekkel szemben, valamint számos szövődményes betegség forrásai lehetnek.

A legjellemzőbb tünet a kutyusok végbéltájékának viszketése, amit úgy jelez, hogy harapdálni próbálja a farkát vagy a földön húzza a hátsóját. A kellemetlen viszkető érzést így próbálja enyhíteni.

Nagyobb kutyáknál ez a bélférgesedés rövidtávon még nem okoz nagy gondot, ha azonban a gazdi nem elég figyelmes, akkor egy idő után az állat lesoványodhat, és bőre fakóvá válhat.

A helyzet még súlyosabb lehet, ha már a kutya hasmenéssel vagy hányással is küzd. Kisebb kutyusoknál bélelzáródás miatt az állat pusztulása is bekövetkezhet.

Ez a fajta betegség rendszeres oltással és odafigyeléssel megelőzhető. A megfelelő oltásokat beadva figyelni kell az állat székletét, hogy nem tartalmaz-e rizsszem nagyságú férgeket. A kezelést követően ne bízza el magát, hanem három, négyhavonta ismételje meg a féregtelenítést a kutyuson és garantáltan hálás lesz a gondoskodásért.

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.