Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/formatting.php:5100) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

A helyes és tudatos etetés szabályai

A kutyák egészségének egyik meghatározó pontja a helyes, kiegyensúlyozott étkezés – ugyanúgy, ahogy az emberek esetében is. Ennek betartása és egy rutinos etetési rendszer kialakítása teljes egészében a gazdi felelőssége.

A megfelelő táplálék

A boltok tele vannak mindenféle kutyatáppal, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk ki kedvencünknek. A kiválasztásnál olyan szempontokat kell figyelembe vennünk, mint a kutyus életkora, súlya, fajtája. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy allergiás-e valamilyen ételre. A legtöbb kutya allergiás a szójára, ami a rosszabb minőségű eledelekben kiegészítőként megtalálható. Ha nem vagyunk biztosak a megfelelő táplálék kiválasztásában, konzultáljunk róla az állatorvossal. Ha tehetjük, ne a kutyaeledelen spóroljunk, hiszen ha a drágább, de jó minőségű táplálékot választjuk ki, akkor nincs szükség egyéb táplálékkiegészítőkre és vitaminokra, hiszen ezek mind benne vannak. A kutyáknak a legjobb a száraz táp, ami tápanyagértéke mellett a fogaiknak is jót tesz. A konzerveket vagy a főtt ételt csupán kiegészítésként ajánlott néha a száraz eledel mellé adni. Az emberekkel ellentétben, ők nem vágynak változatos ételekre, sőt, a túl sok és gyakori változtatás hasmenést okozhat. Ha kénytelenek vagyunk teljesen lecserélni addigi eledelét, akkor azt fokozatosan, nagyjából egy héten keresztül tegyük. Először vegyítsük az addigival, majd egyre többet tegyünk az újból, hogy a kutya gyomra könnyen hozzászokjon.

A tudatos etetés lépései

Ahhoz, hogy kutyánk szófogadó legyen és ne váljon követelőző kis lázadóvá, nagyon fontos, hogy tudatosan és következetesen etessük, hiszen hozzájuk a hasukon keresztül vezet az út. Ugyanez igaz a jutalomfalatokra is, amiket nem osztogathatunk nekik indokolatlanul. Először is könnyen elhízhatnak, másodszor pedig elveszítjük a kontrollt, ha állandóan ok nélkül etetjük és így nem fogjuk tudni tanítani és pozitív megerősítésben részesíteni őket. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk maradékot a kutya előtt, akkor sem, ha ő hagyta ott a táljában. Időnként nem árt egy-egy „koplaló napot” tartani, hogy a kutya megtanulja, a vacsora nem magától terem a tányéron. Etetési időben kérjünk tőle egy-két feladatot mielőtt elé tennénk az eledelt. Fontos, hogy az etetés mindig a séta és játék után legyen, hogy a kutya pihenni tudjon evés után, különben fennállhat gyomor- vagy bélcsavarodás veszélye. Ezen kívül legyen mindig friss víz a tálkájában. Ha ezeket a lépéseket betartjuk, akkor egy hálás, kiegyensúlyozott étrendű, boldog kutya gazdija leszünk.

 

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.