Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/formatting.php:5100) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

Autós utazás a kutyával

Az utazás az ebbel lehet rémálom és kellemes időtöltés is, mindez kizárólag a kutyánk természetétől függ. Sajnos nem létezik bevált fogás, amivel egy az autós utazástól kifejezetten irtózó állattal meg lehetne szerettetni az út viszontagságait. Jó hír azonban, hogy a korral némileg javulhat a helyzet.

Ki gyakrabban, ki alkalmanként, de előbb-utóbb az összes, autóval rendelkező kutyatulajdonos az elé a tény elé áll, hogy négylábúját utazótársként kell befogadnia a járművébe. Noha a gépkocsi az eb számára egyáltalán nem természetes közeg, néhányuk egész jól viseli még a többórás autóutat is.

Ha azonban nincs olyan isteni szerencsénk, hogy kutyusunk az első kanyartól kezdve már az igazak álmát alussza a hátsó ülésen, akkor igyekszünk néhány jó tanáccsal szolgálni az alábbiakban.

Ne vigyük azonnal hosszú útra a kutyát

Ha soha nem utazott még a blöki autóban, akkor az első kiruccanás ne egy többórás, számunkra is megterhelő út legyen! Akkor járunk el helyesen, ha fokozatosan, 10-15 perces utakkal szoktatjuk a kutyát a kocsihoz. Eleinte elég egy-egy bevásárlás, kiruccanás a környékre. Teremtsünk ismerős környezetet az ebnek az autóban, terítsük az ülésre a takaróját, helyezzük el a kocsiban kedvenc játékát!

Semmiképp ne etessünk az utazás előtt, a rázkódástól felkavarodhat a gyomra, a „végeredmény” pedig sem nekünk, sem a kutyának nem lesz örömteli. Higgyük el, hogy nem lesz semmi baja az állatnak, ha egy kicsit hosszabb ideig nem kap ennivalót.

Amennyiben négylábú barátunk már rutinosabb a rövidebb utakon, akkor nyugodt szívvel tervezhetünk hosszabb autós utazást is. Érdemes azonban 2-3 óránként rövid szünetet tartani a vezetés során, kicsit megsétáltatni, megitatni az állatot. (Ennyi időnként a sofőrnek is ajánlott egyébként pihenőt tartani.)

Készüljünk fel az útra előre

Még belföldi utazás esetén is legyen nálunk a kutya oltási könyve! Sokan ezt a figyelmeztetést félvállról veszik, noha a szabályok szerint még egy egyszerű sétáltatás során is magunknál kellene tartani azt. Külföldi utazás alkalmával az Európai Unió által elfogadott formátumú, úgynevezett kisállatútlevéllel kell rendelkeznünk, melyet az állatorvosunktól szerezhetünk be.

Ezeken túl a hosszabb távollétet igyekezzünk komfortosabbá tenni ebünknek, és ne felejtsük otthon az etetőtálját, vizes edényét, illetve a fentebb már említett pokrócát, játékát. Nyáron óvatosan bánjunk a klímával, vegyük figyelembe, hogy a kutya nem tud szólni, ha túlzottan hideg van az autóban.

Végül megemlítenénk még egy momentumot, aminek használatáról megoszlanak a vélemények. Egyes oldalakon arról olvashatunk, hogy ebünket – hozzánk hasonlóan – kötelező a biztonsági övvel bekötni, ha velünk utazik az autóban. Bármennyire is igyekeztünk utána járni, sajnos világos, egyértelmű jogszabályra sehol nem bukkantunk erre vonatkozóan.

A KRESZ ugyan nem említi sehol az övhasználatot a kutya kapcsán, de keringenek olyan történetek a világhálón, mely szerint a rendőr büntetett azzal az indokkal, hogy az állat rakománynak számít. A rakományt pedig a szabályok szerint rögzíteni kell.

Ha biztosra akarunk menni egy közúti ellenőrzésnél, és el szeretnénk kerülni a balesetet egy hirtelen fékezésnél, akkor valóban érdemes lehet bekötni a blökit. Egy jobban felszerelt kereskedésben be tudunk szerezni speciális, kutyák számára készült biztonsági övet, melyet az eb hámjához csatolhatunk. A blöki méretétől függően használhatunk úgynevezett utazó dobozt (utazó boxot) is, azonban ennek biztonságos rögzítéséről is gondoskodnunk kell. Ha egyterű járművel rendelkezünk, azaz a csomagtér és az utastér kialakítása egy légtérben van, akkor a csomagtérben is utaztathatjuk az állatot.

Erre azonban külön szabályok vonatkoznak, ilyenkor merev ráccsal vagy hálóval kell lezárnunk az utasteret a csomagtértől.

Mint láthatjuk, a kutyával való autós utazás nem ördögtől való, és egy kis odafigyeléssel, előre történő gondolkodással elviselhetőbbé tehetjük az utat mind az eb, mind pedig saját magunk számára.

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.