Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/formatting.php:5103) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

Hogyan adagoljuk okosan a jutalomfalatokat kutyánknak?

Nagyon sok ember dönt úgy manapság, hogy kutyát fog tartani. Ezt sokszor csak azért teszik, mert azt akarják, hogy valaki őrizze a házat a távollétükben, azonban számos példa van arra is, hogy a kutyát barátnak akarják, és azért szerzik be, hogy ne legyenek magányosak, mindig legyen ott mellettük valaki.

Hogyha erről az utóbbi esetről van szó, akkor általában az emberek szeretik trükkökre tanítani a kis kedvencüket, hogy az fejlődjön ez által. Fontos a kutyanevelés szempontjából, hogy az állatok is folyamatos fejlődésben legyenek, és olyan kihívásokat adjunk nekik, amelyek generálják azt, hogy mozgásban érezzék magukat, és természetesen szófogadóbbak legyenek.

Ehhez nem mindig kell kutyaiskolába adni őket, csak abban az esetben, hogyha úgy látjuk, hogy nagyon engedetlenek, és biztosra akarunk menni. Hogyha azonban nem ez a helyzet áll fenn, akkor lehetőség van rá, hogy otthoni módszerekkel fejlesszük és idomítsuk be őket. Az első és legfontosabb ilyenkor, hogy legyünk türelmesek, és ne várjunk el napok alatt nagy mértékű változást.

Hogyha ezt a dolgot megjegyezzük, akkor sokkal könnyebb lesz majd az egész folyamat. Ehhez azonban nem elég a puszta elhatározás és jelenlét, hanem szükség van bizonyos eszközökre is, amelyekkel rá tudjuk venni a kutyust, hogy szót fogadjon nekünk, és ezt ne félelemből, hanem szívesen tegye. Ennek legegyszerűbb módja, hogyha jutalomfalatokat adunk neki.

Azonban az sem mindegy, hogyan használjuk ezeket. Nagyon sokszor megtörténik ugyanis, hogy a gazdi annyira hamar meg akarja tanítani a kutyák például egy trükkre, hogy teletömi jutalomfalatokkal. Ez pedig nem egészséges az állatkának, ráadásul annak is fennáll a veszélye, hogy annyira megszokja, hogy mindig jutalmat kap, hogy majd kérőbb, amikor tudná a trükköt, akkor sem fogja majd csinálni, hogyha nem kap érte valamit.

Ezért rendkívül fontos, hogy úgy adagoljuk neki, hogy az ne legyen túl sok. Például, hogyha sikeresen megcsinálja a rá kiszabott feladatot, még nem kell rögtön a zsebünkbe nyúlni a falatért, hanem csak bizonyos számú sikeres próbálkozás után.

Azonban, itt sem tanácsos elmenni a végletekbe, mert az elején nagyon fontos, hogy a kutya megtanulja, hogy mikor csinálja helyesen a feladatot, és mikor nem. Ezért az első sikeres trükköknél mindenképpen meg kell jutalmazni, hogy maradjon meg a motiváció. Amikor már túl van pár sikeresen véghezvitt feladaton, azután tanácsos csökkenteni az adagját, de azt is csak fokozatosan.

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.