Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/formatting.php:5103) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

Honnan tudhatom, hogy szeret a kutyám?

Mint ahogy az emberek közötti kapcsolatoknál, a kutya-gazdi kapcsolatok esetében is a biztonságos kötődés és a bizalom az alapja mindennek. Tudjuk, hogy a kutya a leghűségesebb faj a világon, ezért ha sajátunk szeret minket, soha nem fogja meggondolni magát és elhagyni minket. Ehhez természetesen kölcsönös tisztelet, bizalom és szeretet szükséges. Mi, emberek számtalan módon ki tudjuk fejezni szeretetünket: tettekkel, testbeszéddel és szavakkal, azonban a kutyáknak korlátozottabb az eszköztáruk. Az ő esetükben a testbeszédnek sokkal nagyobb szerepe van, mint az embereknél, ezért fontos ismernünk a különböző jelzéseket, ha tudni akarjuk, hogy kutyánk mikor mit szeretne kifejezni.

A szeretet jelei

Aki ismeri a kutyáját és „beszél” az állatok nyelvén, annak bizonyára mindent elárul a kutyus sugárzó tekintete, boldog farkcsóválása, amiben egész teste részt vesz és szinte már táncol felénk örömében, mosolygós kölyök tekintete, játékos, laza testtartása. Ezek egy boldog kutya jellemzői. Vannak azonban „titkosabb”, nem ennyire direkt jelei is a boldogságnak, illetve gazdája iránt érzett szeretetének, melyek jó visszajelzései annak, hogy valamit jól csinálunk.

Honnan tudom hogy szeret a kutyam 1 300x200 - Honnan tudhatom, hogy szeret a kutyám?Kutyusaink is számos módon ki tudják fejezni irántunk érzett ragaszkodásukat és empátiájukat, azonban ehhez ismernünk kell és helyesen kell értelmeznünk testbeszédüket. Az ásítás megosztása például egyik tipikus jele annak, hogy kutyánk együtt érez velünk. Kutatások bizonyítják, hogy az ásítás ragályos az emberek között, de így van ez kutyáinkkal is. Azonban a kutya csak akkor osztja meg az ásítást egy emberrel, ha az a gazdája vagy egy szeretett személy. Ezzel is kifejezi, hogy törődik vele.

A kedvenc játék felajánlása azt jelenti, hogy kutyánk falkavezérként tekint ránk, tisztel minket és nekünk adja a számára fontos dolgokat, abban a reményben, hogy azok nekünk is ugyanolyan fontosak. Mivel a kutya a farkas leszármazottja, – DNS-ük 99 százalékban egyezik – ezért fontos neki a falkavezér, felnéz rá és vakon követi mindenhová.

Amikor a gazdi elmegy otthonról, a kutya gyakran nyugtalan, nyüszít és szeretne utána menni. Ez nem feltétlenül a szeretet jele, utalhat akár kötődési problémára is. Azonban ha a kutyus nyugodtan nézi, ahogy gazdája elmegy, az a feltétel nélküli bizalomnak, így a szeretetnek is a jele. Tudja, hogy visszajön hozzá és nem hagyja magára sokáig.

A hosszú, mély szemkontaktus, fizikai érintkezés igénye, arcnyalogatás is mind a szeretet kifejezésének jelei. Ha megvan a kötődés, akkor ez mind természetes kutya és gazdi között.

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.