Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-includes/general-template.php:2758) in /home/karsi/domains/nemharapok.hu/public_html/wp-content/themes/suzette-an-elegant-blogging-theme/framework/functions/misc.php on line 56

Mikor forduljunk kutyapszichológushoz?

Hazánkban a kutyapszichológia még gyerekcipőben jár, azonban egyre nagyobb igény van rá, így hiányszakmának számít. A kutyapszichológus abban különbözik a kutyaiskolákban oktató trénerektől, hogy a trénerek tudása mellett speciális képesítéssel is rendelkezik; mivel viselkedésszakértő, ezért képes megállapítani a kutya testbeszédéből, reakcióiból, viselkedéséből és kommunikációjából, hogy milyen mentális vagy lelki betegségekben szenved.

Milyen problémákkal fordulhatunk kutyapszichológushoz?

A kutyák számos módon kommunikálják az emberek felé problémáikat, azonban nem mindenki tudja ezeket értelmezni. Nagyon sok olyan a normálistól eltérő viselkedésbeli jelzés érkezik felőlük, ami mentális problémákra utalhat. Természetesen ezek szinte mindegyike eredhet valamilyen fizikai betegségből is, mivel a tünetek hasonlóak.  Ezért ha bármilyen gyanús jelet észlelünk a kutyán, azonnal szakemberhez kell fordulni. A  leggyakrabban előforduló probléma, amihez kutyapszichológus segítségét ajánlott igénybe venni, az ún. szeparációs szorongás. Ez azokra a kutyákra jellemző, akik, miután gazdájuk elmegy otthonról, nem bírják elviselni a magányt, nyüszítenek, ugatnak, rombolnak vagy saját magukban tesznek kárt. Ezen kívül a túlzott ugatás vagy rágcsálás, hiperaktivitás, rongálás, ásás, harapás vagy agresszió is mind valamilyen pszichológiai problémára utaló jel. Bár ezek mindegyike természetesnek vagy ösztönösnek tűnhet a kutyák esetében, nem mindegyik fajra jellemzőek és természetesen a körülményekhez és a kutya személyiségéhez képest túlzott formában jelentkezve jelenthetnek problémát.

Milyen módszerekkel dolgozik?

A kutyakiképzők megtanítják a kutyáknak hogyan viselkedjenek, hogyan fogadjanak szót, azonban az iskolákban csoportosan folynak a kiképzések. A kutyapszichológus ehhez képest személyesen a problémás kutyával foglalkozik, ellátogat otthonába, konzultál a gazdával, felméri a terepet, a körülményeket és megfigyeli a kutya viselkedését természetes környezetében. Ennek következtében felállítja a diagnózist és egy személyre szabott rehabilitációt dolgoz ki, amit a kutya és gazdája aktív részvételükkel be tudnak építeni mindennapi életükbe. A könnyebb eseteknél ez egy pár napos folyamat, azonban súlyosabb esetben elhúzódhat hetekig vagy hónapokig is. A kutya viselkedésbeli zavarainak korrigálása mellett biztosítja a kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatot is közte és gazdája között.

Copyrights © 2017 Nemharapok.hu. Minden jog fenntartva.