A kutyasétáltatás öröme

A kutyasétáltatás öröme

Bár elsőre egyszerűnek tűnik, a kutyasétáltatásnak megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amiket minden felelősségteljes gazdinak be kell tartania saját, kutyája és a környezet érdekében. Ugyanakkor, ha minden az elképzesélek szerint halad, a kutyasétáltatás nem csupán a kutyák szempontjából lehet hasznos és örömteli, hanem gazdáik szempontjából is.

A kutyasétáltatás szabályai

Először is nagyon fontos, hogy rendelkezzünk a sétáltatáshoz szükséges eszközökkel: póráz vagy hám, szájkosár, jutalomfalatok, esetleg víz és klikker. Természetesen nem mindegy, hogy ezeknek milyen a mősége. Nagyon sokan kedvelik a teleszkópos pórázt, azonban ez számos veszélyt és hátrányt hordoz magában, főleg a kezdő sétáltatók esetében.

Fontos, hogy mi irányítsuk a kutyát, mi diktáljuk a tempót és az irányt, és ezzel a kutyának is tisztában kell lennie. Az is fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek kutyáik szokásaival, hajlamaival és reakcióival: hogyan reagálnak például egy biciklisre, gyerekekre vagy idegen állatokra. Az utcán közlekedve mindig tartsuk őket „rövid pórázon”, magunkhoz közel, magabiztosan, hogy ne ránthassanak magukkal minket.

Ne engedjük, hogy mások tulajdonát megrongálják, hogy autókra, virágokra, házfalakra vizeljenek. És természetesen az is magától értetődő, hogy ha az utcán végzik el dolgukat, akkor takarítsunk fel utánuk. Ne engedjük őket szabadon és mindig legyünk tekintettel másokra, mert vannak olyanok, akik nem szeretik a kutyákat, vagy félnek tőlük. És a kutyáknak is lehetnek váratlan, kiszámíthatatlan reakcióik.

A kutyasétáltatás emberre kifejtett hatásai

A legtöbb kutyatartó nem is kutyája miatt, hanem saját maga miatt szeret kutyát sétáltatni, hiszen ez egy olyan közös időtöltés lehet, ami energiával tölt fel, csökkenti a stresszt és fitten tart. Kutyasétáltatás közben levezethetjük a napi feszültségeket, kitisztult fejjel végiggondolhatjuk teendőinket és a friss levegőn sétálva a napi kötelező testmozgást is elvégezhetjük.

Ezen kívül a kutyatartók és sétáltatók biztonságban érzik magukat az utcán, hiszen kevesebb eséllyel esnek támadások áldozatául. Könnyebben ismerkednek és barátkoznak, miközben minőségi időt töltenek kutyájukkal, aki szintén új barátokra tehet szert sétáltatás közben. A kutyasétáltatás tehát jó motiváció lehet sok mindenre, ahol összeköthetjük a kellemest a hasznossal.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?