6 jel, ami arra utal, hogy a kutyád keveset mozog

Kutya keveset mozog

Meglehetősen embert próbáló feladat általánosságban meghatározni, hogy mennyi egy eb napi mozgásigénye. Egy labrador szükségleteit ugyanis nem lehet összehasonlítani egy mopszéval. Mégis, ha odafigyelsz kedvenced viselkedésére, magatartásának változására, akkor az alábbi jelekből könnyedén észreveheted, hogy mikor kellene többet foglalkoznod vele.

Elöljáróban: Soha ne kezdj anélkül ebed drasztikus edzésébe, hogy ne konzultáltál volna róla az állatorvosoddal. A tréning során mindig ügyelj arra, hogy az állat friss vízhez juthasson, és kerüld a kánikulát.

1; Külső jegyek

A mozgáshiány egyik szembetűnő jele a túlsúlyosság. Amennyiben négylábú barátodnál súlygyarapodást észlelsz, úgy itt az ideje a megfelelő étrendre való áttérés melletti rendszeres mozgás bevezetésének. Azonban semmiképp ne szaladj fejjel a falnak, fontos, hogy egyeztess az állatorvossal. A hirtelen élelemmegvonás, illetve a túl kimerítő tréning gyakran több kárt okoz, mint hasznot.

2; Dolgok szétcincálása

Ha te a szerencsésebb gazdik közé tartozol, akkor még nem találkoztál azzal a csatatérrel, amit blökid képes elkövetni távolléted alatt a lakásban. A tollpárnák széttépve, az újságok szétcincálva, a szőnyegek, cipők megrágva. Ez a pusztítás az esetek túlnyomó részében arra vezethető vissza, hogy négylábú pajtásod unatkozik. A játékkal, tréninggel, sétával megfelelően átmozgatott, kifárasztott kutya kevésbé valószínű, hogy unalmában szétszedi a lakásod.

3; Indokolatlannak tűnő ugatás

Az olyan ebeknek, amelyek látszólag teljesen indokolatlanul morognak, ugatnak valamit, valószínűleg több mozgásra van szükségük. Az ugatás ugyan nem közvetlenül a mozgáshiány jele, de amennyiben nem találod az okát, úgy unaloműzés vagy szorongásoldás lehet a kiváltó oka. Bármi is áll a háttérben, abban biztos lehetsz, hogy egy kiadós séta csökkenteni fogja a hangos periódusok gyakoriságát.

4; Alvászavar

Ez egy igen árulkodó jel. Az a kutya, amely számára elmarad a rendszeres testmozgás, valószínűleg nem is alszik megfelelően éjjelente. Ilyenkor a 2. pontban felsorolt állapotokra ébredhet reggel a gazdi. Figyelem: Ha kedvenced hirtelen, minden ok nélkül aluszékonnyá vagy álmatlanná válik, mindenképp keresd fel az állatorvosodat az indokok feltárására.

5; Figyelemfelkeltés

Minden blöki személyisége más és más, egyesek több figyelmet igényelnek a gazditól. Mégis, ha kutyád folyvást eléd teszi a játékát, követ mindenhova, egész nap nyalogatja a kezed vagy bámul, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy a kelleténél kevesebbet mozog. Ezek az állati attitűdök ugyanis az unalom jelei.

6; Erős pórázhúzás

Teljesen normális jelenség, ha kedvenced egy inger – macska, ismerős kutya, stb. – hatására néha megugrik és megfeszíti a pórázt. Ha azonban kötélhúzó olimpiát nyernél azzal a teljesítménnyel, amivel ebedet visszatartod, akkor ott komoly hiányosságok fordulhatnak elő. Ha lehetőséged van rá, időről-időre vidd el a kutyádat egy hosszabb túrára, futtasd meg az erdőben, sétálj vele nagyokat. Meg fogod látni, hogy az erős pórázhúzásos alkalmak száma le fog csökkenni.

Ha tehát a fenti viselkedések sűrűn előfordulnak, akkor itt az ideje konzultálni az orvossal, és megkezdeni a tréninget. Figyelj rá, hogy mindig a kutya fajtájához, testalkatához és képességeihez mérten válassz gyakorlatokat.

Figyelj a fokozatosságra! Eleinte rövidebb sétákkal kezdj, majd növeld az időtartamot. Nagyobb mozgásigényű ebeknél jó ötlet lehet a biciklis futtatás, de a fokozatosság itt is érvényesüljön. Mindig legyen friss víz nálad, az edzések napszakját pedig az időjárás függvényében válaszd meg.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben