6 jel, ami arra utal, hogy a kutyád keveset mozog

Kutya keveset mozog

Meglehetősen embert próbáló feladat általánosságban meghatározni, hogy mennyi egy eb napi mozgásigénye. Egy labrador szükségleteit ugyanis nem lehet összehasonlítani egy mopszéval. Mégis, ha odafigyelsz kedvenced viselkedésére, magatartásának változására, akkor az alábbi jelekből könnyedén észreveheted, hogy mikor kellene többet foglalkoznod vele.

Elöljáróban: Soha ne kezdj anélkül ebed drasztikus edzésébe, hogy ne konzultáltál volna róla az állatorvosoddal. A tréning során mindig ügyelj arra, hogy az állat friss vízhez juthasson, és kerüld a kánikulát.

1; Külső jegyek

A mozgáshiány egyik szembetűnő jele a túlsúlyosság. Amennyiben négylábú barátodnál súlygyarapodást észlelsz, úgy itt az ideje a megfelelő étrendre való áttérés melletti rendszeres mozgás bevezetésének. Azonban semmiképp ne szaladj fejjel a falnak, fontos, hogy egyeztess az állatorvossal. A hirtelen élelemmegvonás, illetve a túl kimerítő tréning gyakran több kárt okoz, mint hasznot.

2; Dolgok szétcincálása

Ha te a szerencsésebb gazdik közé tartozol, akkor még nem találkoztál azzal a csatatérrel, amit blökid képes elkövetni távolléted alatt a lakásban. A tollpárnák széttépve, az újságok szétcincálva, a szőnyegek, cipők megrágva. Ez a pusztítás az esetek túlnyomó részében arra vezethető vissza, hogy négylábú pajtásod unatkozik. A játékkal, tréninggel, sétával megfelelően átmozgatott, kifárasztott kutya kevésbé valószínű, hogy unalmában szétszedi a lakásod.

3; Indokolatlannak tűnő ugatás

Az olyan ebeknek, amelyek látszólag teljesen indokolatlanul morognak, ugatnak valamit, valószínűleg több mozgásra van szükségük. Az ugatás ugyan nem közvetlenül a mozgáshiány jele, de amennyiben nem találod az okát, úgy unaloműzés vagy szorongásoldás lehet a kiváltó oka. Bármi is áll a háttérben, abban biztos lehetsz, hogy egy kiadós séta csökkenteni fogja a hangos periódusok gyakoriságát.

4; Alvászavar

Ez egy igen árulkodó jel. Az a kutya, amely számára elmarad a rendszeres testmozgás, valószínűleg nem is alszik megfelelően éjjelente. Ilyenkor a 2. pontban felsorolt állapotokra ébredhet reggel a gazdi. Figyelem: Ha kedvenced hirtelen, minden ok nélkül aluszékonnyá vagy álmatlanná válik, mindenképp keresd fel az állatorvosodat az indokok feltárására.

5; Figyelemfelkeltés

Minden blöki személyisége más és más, egyesek több figyelmet igényelnek a gazditól. Mégis, ha kutyád folyvást eléd teszi a játékát, követ mindenhova, egész nap nyalogatja a kezed vagy bámul, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy a kelleténél kevesebbet mozog. Ezek az állati attitűdök ugyanis az unalom jelei.

6; Erős pórázhúzás

Teljesen normális jelenség, ha kedvenced egy inger – macska, ismerős kutya, stb. – hatására néha megugrik és megfeszíti a pórázt. Ha azonban kötélhúzó olimpiát nyernél azzal a teljesítménnyel, amivel ebedet visszatartod, akkor ott komoly hiányosságok fordulhatnak elő. Ha lehetőséged van rá, időről-időre vidd el a kutyádat egy hosszabb túrára, futtasd meg az erdőben, sétálj vele nagyokat. Meg fogod látni, hogy az erős pórázhúzásos alkalmak száma le fog csökkenni.

Ha tehát a fenti viselkedések sűrűn előfordulnak, akkor itt az ideje konzultálni az orvossal, és megkezdeni a tréninget. Figyelj rá, hogy mindig a kutya fajtájához, testalkatához és képességeihez mérten válassz gyakorlatokat.

Figyelj a fokozatosságra! Eleinte rövidebb sétákkal kezdj, majd növeld az időtartamot. Nagyobb mozgásigényű ebeknél jó ötlet lehet a biciklis futtatás, de a fokozatosság itt is érvényesüljön. Mindig legyen friss víz nálad, az edzések napszakját pedig az időjárás függvényében válaszd meg.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben