6 jel, ami arra utal, hogy a kutyád keveset mozog

Kutya keveset mozog

Meglehetősen embert próbáló feladat általánosságban meghatározni, hogy mennyi egy eb napi mozgásigénye. Egy labrador szükségleteit ugyanis nem lehet összehasonlítani egy mopszéval. Mégis, ha odafigyelsz kedvenced viselkedésére, magatartásának változására, akkor az alábbi jelekből könnyedén észreveheted, hogy mikor kellene többet foglalkoznod vele.

Elöljáróban: Soha ne kezdj anélkül ebed drasztikus edzésébe, hogy ne konzultáltál volna róla az állatorvosoddal. A tréning során mindig ügyelj arra, hogy az állat friss vízhez juthasson, és kerüld a kánikulát.

1; Külső jegyek

A mozgáshiány egyik szembetűnő jele a túlsúlyosság. Amennyiben négylábú barátodnál súlygyarapodást észlelsz, úgy itt az ideje a megfelelő étrendre való áttérés melletti rendszeres mozgás bevezetésének. Azonban semmiképp ne szaladj fejjel a falnak, fontos, hogy egyeztess az állatorvossal. A hirtelen élelemmegvonás, illetve a túl kimerítő tréning gyakran több kárt okoz, mint hasznot.

2; Dolgok szétcincálása

Ha te a szerencsésebb gazdik közé tartozol, akkor még nem találkoztál azzal a csatatérrel, amit blökid képes elkövetni távolléted alatt a lakásban. A tollpárnák széttépve, az újságok szétcincálva, a szőnyegek, cipők megrágva. Ez a pusztítás az esetek túlnyomó részében arra vezethető vissza, hogy négylábú pajtásod unatkozik. A játékkal, tréninggel, sétával megfelelően átmozgatott, kifárasztott kutya kevésbé valószínű, hogy unalmában szétszedi a lakásod.

3; Indokolatlannak tűnő ugatás

Az olyan ebeknek, amelyek látszólag teljesen indokolatlanul morognak, ugatnak valamit, valószínűleg több mozgásra van szükségük. Az ugatás ugyan nem közvetlenül a mozgáshiány jele, de amennyiben nem találod az okát, úgy unaloműzés vagy szorongásoldás lehet a kiváltó oka. Bármi is áll a háttérben, abban biztos lehetsz, hogy egy kiadós séta csökkenteni fogja a hangos periódusok gyakoriságát.

4; Alvászavar

Ez egy igen árulkodó jel. Az a kutya, amely számára elmarad a rendszeres testmozgás, valószínűleg nem is alszik megfelelően éjjelente. Ilyenkor a 2. pontban felsorolt állapotokra ébredhet reggel a gazdi. Figyelem: Ha kedvenced hirtelen, minden ok nélkül aluszékonnyá vagy álmatlanná válik, mindenképp keresd fel az állatorvosodat az indokok feltárására.

5; Figyelemfelkeltés

Minden blöki személyisége más és más, egyesek több figyelmet igényelnek a gazditól. Mégis, ha kutyád folyvást eléd teszi a játékát, követ mindenhova, egész nap nyalogatja a kezed vagy bámul, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy a kelleténél kevesebbet mozog. Ezek az állati attitűdök ugyanis az unalom jelei.

6; Erős pórázhúzás

Teljesen normális jelenség, ha kedvenced egy inger – macska, ismerős kutya, stb. – hatására néha megugrik és megfeszíti a pórázt. Ha azonban kötélhúzó olimpiát nyernél azzal a teljesítménnyel, amivel ebedet visszatartod, akkor ott komoly hiányosságok fordulhatnak elő. Ha lehetőséged van rá, időről-időre vidd el a kutyádat egy hosszabb túrára, futtasd meg az erdőben, sétálj vele nagyokat. Meg fogod látni, hogy az erős pórázhúzásos alkalmak száma le fog csökkenni.

Ha tehát a fenti viselkedések sűrűn előfordulnak, akkor itt az ideje konzultálni az orvossal, és megkezdeni a tréninget. Figyelj rá, hogy mindig a kutya fajtájához, testalkatához és képességeihez mérten válassz gyakorlatokat.

Figyelj a fokozatosságra! Eleinte rövidebb sétákkal kezdj, majd növeld az időtartamot. Nagyobb mozgásigényű ebeknél jó ötlet lehet a biciklis futtatás, de a fokozatosság itt is érvényesüljön. Mindig legyen friss víz nálad, az edzések napszakját pedig az időjárás függvényében válaszd meg.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben