7 tipp egy öregedő eb életminőségének megjavításához

7 tipp egy öregedő eb életminőségének megjavításához

A szomszédomban egy házaspár lakik. Feltűnt, hogy az idősödő kutyusuk kora ellenére mennyire fitt, játékos, szinte kölyköket meghazudtoló módon rohangál. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy vajon mivel lehet egy öregedő eb kondícióját karban tartani? Mik azok a módszerek, melyekkel kedvencünk segítségére lehetünk élete alkonyán? Ezekből szedtem össze egy csokorra valót.

1; Figyelj a kutya testsúlyára

Tartsd ideális súlyban kedvencedet. Az elhízás drámai módon járul hozzá az életkorral járó betegségek kialakulásához. Ilyenek például az ízületi gyulladás – mely önmagában is rengeteg problémát okoz –, a cukorbetegség, és a szívbetegségek. Négylábúdat csak olyan mértékben tápláld, amennyire az ideális testtömeg indexe megengedi.

Tartsd szem előtt, hogy az idősebb ebek hozzávetőleg 30 százalékkal kevesebb kalóriát igényelnek az egészséges és ideális testtömeg fenntartásához. Ha kutyád túlsúllyal küzd, kérd állatorvosod, hogy segítsen kidolgozni egy súlycsökkentő tervet.

2; Gondoskodj ebed számára a teljes értékű étrendről

Egy korosodó blöki táplálásánál tartsd be az alábbi hármas szabályt:

 1. Teljes értékű tápanyagokban gazdag étrend megválasztása
 2. Jó minőségű kutyatáp vásárlása
 3. Az életszakasznak megfelelő táp kiválasztása

Az öregedő kutyák etetésekor érdemes a rostban gazdag, kalóriaszegény étrend kialakítására törekedni.

3; Mozdulj ki a kutyával

Figyelj arra, hogy kedvencedet minél többet vidd sétálni. A mozgás ugyanis erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést, valamint a kutya szív- és agyműködését. A mozgás típusát mindig az eb erejének és állóképességének megfelelően válaszd meg. Inkább legyenek gyakori rövid séták, mintsem megterhelő, több kilométeres futások.

4; Tartsd szemmel az eb ízületeit

Ahogyan azt fentebb is írtam, az ebek gyakorta előforduló időskori betegsége az ízületi gyulladás. Amennyiben kedvencednél ez a fajta egészségkárosodás alakulna ki, konzultálj az állatorvosoddal, akivel ki tudjátok alakítani a megfelelő terápiát. A szakember valószínűleg az alábbi kezelési módszerek egyikét fogja felajánlani:

 • Akupunktúra
 • Masszázs
 • Víz alatti futópad terápia
 • Gyulladás gátló gyógyszerek
 • Kiegészítő kezelések

5; Kövesd figyelemmel kutyád állapotának változásait

Ahogyan egy hajlott korú négylábú hallása, látása romlani kezd, úgy kell nagyobb figyelmet szentelned rá. Ilyen esetekkor sajnos elkerülhetetlenné válik a pórázos séták rendszeresítése. A kutya ugyanis már nem biztos, hogy időben észre veszi az úttesten, járdán közeledő veszélyforrásokat. A kézjelekkel egybekötött vezényszavak fiatal korban történő elsajátítása ilyenkor jól kamatoztatható.

6; Gyorsan cselekedj, ha kedvenced betegnek tűnik

Általános szabályként elmondható, hogy az idősebb ebeknél a gyors helyzetfelismerés életet menthet. A kölyök és fiatal kutyákhoz képest a korosodó állatok kevesebb energiával rendelkeznek, ezért állapotuk is rohamosan romlik, ha a baj felüti a fejét. Amíg a fiatal egyedeknél a 24 órás várakozás és megfigyelés stratégiája működhet, addig öreg barátunknál minden perc számíthat! Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, rögtön fordulj orvoshoz:

 • Letargia
 • Étvágytalanság
 • Hányás
 • Hasmenés

7; Rendszeresen keresd fel az állatorvosodat

Noha a kötelező oltások miatt évi rendszerességgel mindenképp felkeressük a doktort, érdemes azonban ezeken túl is meglátogatni őt. Szakemberek szerint az idős kutyáknál elvárt az évi kétszeri állatorvosi vizit. Az ilyen vizsgálatok során az állatorvos vér- és vizeletvizsgálatot végez, mely lehetővé teszi a betegségek korai stádiumban lévő kimutatását.

A fenti lépések betartásával nem csak a prevencióról gondoskodhatunk négylábú barátunk számára, de hosszú, kiegyensúlyozott életet is biztosíthatunk neki.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben