A kennel köhögés gyötrelmei

A kennel kohoges gyotrelmei - A kennel köhögés gyötrelmei

Ugyanúgy, ahogy mi emberek, kutyáink is meg tudnak fázni és csúnyán köhögnek az időjárási viszontagságoknak és az elmulasztott óvintézkedéseknek köszönhetően. A kennel köhögés a kutyák gyakori légzőszervi megbetegedése és nagyon hasonlít az emberi szamárköhögésre. Általában olyan helyeken kaphatják el, ahol sok más kutyával érintkeznek: kutyapanzióban, kutyaiskolában, parkban, váróteremben. Mivel a betegség nagyon ragályos, ezért nagy az esély rá, hogy bármelyik kutya elkaphatja.

Tünetek

Bár a betegség nem rosszindulatú, ha nem kezdjük el időben kezelni, akkor súlyosabb betegségek is kialakulhatnak miatta: tüdő-, orr- vagy kötőhártyagyulladás, legrosszabb esetben pedig végzetes is lehet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az enyhe láz, étvágytalanság és a kellemetlen köhögés. Ha bármelyik tünetet észleljük, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy ne alakuljanak ki szövődmények. A köhögés így is eltarthat hetekig, ráadásul fertőző lehet más háziállatokra is, mint a macska, nyúl vagy tengerimalac. Sőt, a nagyon legyengült immunrendszerű emberek is elkaphatják ritkább esetben.

Megelőzés és kezelés

Ha kutyánk már elkapta a betegséget, nem sokat tehetünk érte azon túl, hogy a lehető leghamarabb állatorvoshoz visszük és megteremtjük számára a pihenéshez és gyógyuláshoz szükséges körülményeket, valamint rendszeresen beadjuk neki a felírt orvosságot. A betegséget sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni, ugyanis létezik oltás a kennel köhögés több kórokozója ellen, ami nagyban csökkenti a megbetegedés esélyét. Ezt az oltást évente ajánlott megismételni ahhoz, hogy hatásos legyen. Nem feltétlenül szükséges injekciós megoldáshoz folyamodni, hiszen már létezik orrcseppes verzió is, ami orrba csepegtetve három napon belül védelmet biztosít. Ezt már három hetes kölyökkutyáknak is lehet és ajánlott is beadni. Leginkább azokra a kutyákra érdemes odafigyelni, akiknek alapból gyenge az immunrendszere vagy több betegségben is szenvednek egyszerre, hiszen akkor sokkal veszélyesebb a kennel köhögés. Akkor is fokozottan ajánlott a védőoltás beadása, ha a kutyát gyakran visszük más kutyák közé. Mint ahogy mi emberek is kapunk időnként védőoltásokat vagy szedünk vitaminokat a megbetegedések megelőzése érdekében, úgy a kutyusaink esetében is fontosak ezek a beavatkozások.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?