A kölyökkutya fejlődési szakaszai

Kölyökkutya fejlődési szakaszai

Ahogyan az emberi gyermekek, úgy a kutyakölykök is egy jól meghatározható fejlődési szakaszon mennek keresztül a születést követően. Ez alatt az idő alatt az ebek megismerik a környezetüket, illetve megtanulják azt, hogy hogyan működik az őket körülvevő világ.

Gazdiként hatalmas befolyással bírsz kedvencedre ezekben a fejlődési szakaszokban. Rajtad keresztül fogja ugyanis megtanulni, hogy mi a jó és rossz viselkedés. Végső soron ezekben a fázisokban a te kezedben van négylábúd leendő személyisége, képességei és viselkedése.

1; A születéstől az első három hétig

Egy újszülött kiskutya első fázisa. Ebben a szakaszban nyílik ki a szem és kezd érzékennyé válni a fül. A csöppség reagálni kezd a környezetéből érkező vizuális élményekre és zajokra. Az első héten az apró négylábú a nap 90 százalékát átalussza, 10 százalékát pedig táplálkozással tölti.

A kölyök ebben a fázisban rövid felfedező sétákra indul. Ha anyjával és testvéreivel együtt van, akkor önálló entitásként kezd tekinteni rájuk.

2; A negyedik hét

Ez a rövid időszak – mely mindössze egyetlen hét – az egyik legfontosabb. Eddigre már érzékszervei megfelelően működnek, a kutyus megfelelően reagál a környezetére. Felismeri a családtagokat, elkülöníti egymástól a kutyákat és embereket. Lényegében ez alatt a röpke hét alatt tanul meg kutyaként viselkedni.

3; A hetedik hétig

Ezt az időszakot társadalmi fázisnak is nevezzük. A kölyök elsajátítja a lábak és fogak, mint kommunikációs eszközök használatát. Ez az időszak megfelelő a szilárd táplálékra történő átállásra. Ha a kiskutya még mindig az anyjával van, akkor itt az ideje a szeparáció elkezdésének. Rövid, 5-10 perces időközökre különítsd el a kölyköt a szülőtől.

Ebben az életszakaszban még ne kezdd büntetni a rossz viselkedést, mert a kis négylábú még nem tudja összekapcsolni a cselekedeteit a következményekkel.

4; A nyolcadik héttől az első három hónapig

A kutya életének ezen fázisában rögzülnek az addig tanultak. A bél és húgyhólyag sokkal inkább az állat irányítása alá kerül. Nagyjából már végigalussza az éjszakákat. Ez a szakasz tökéletes lehet arra, hogy elkezd trenírozni a jövevényt. Persze bonyolult parancsokat még nem fog elsajátítani, de a gyere ide és ül vezényszavak megtanulása különösebb gondot már nem fog okozni.

5; A negyedik hónapig

Túl vagyunk a kutya életének első negyedévén. Ezt a korszakot a szakértők – az emberi gyermeknél is megfigyelhető – lázadás korszakának nevezik. A kölyök időről-időre látványosan nem hallgat a nevére, nem teljesíti a már korábban elsajátított vezényszavakat.

Ne légy túl szigorú ebben a fázisban! A nem kívánt viselkedést csak határozott szemkontaktussal és emelkedettebb hanghordozással illesd. Bőven elegek a rossz kutya, a nem és a nincs harapás kifejezések hangosabb használata.

6; A kutya féléves koráig

Ez az életszakasz a lázadás kiterjesztése. Kedvenced itt még nagyobb függetlenséget és akaratosságot fog tanúsítani. Készülj fel a fogzás korszakára: ebben a fázisban kiskutyád mindent szét fog rágni, ami csak eléje kerül. Folytasd a vezényszavak tanítását és kezdd el a pórázhoz szoktatást. Figyelem! Ebben a korban a séták alkalmával még ne engedd el a pórázról az ebet. A túl sok új inger ugyanis megijesztheti az állatot és elszaladhat tőled.

7; A tizennyolcadik hónapig

A végső szakasz, mielőtt ebed kifejlett felnőtté válik. Annak ellenére, hogy kedvenced külső jegyei alapján már kész felnőtt, a tapasztalása még jócskán hiányos. Ez a korszak megfelelő arra, hogy növeld a szellemi és testi tréningek hatásfokát. Itt már bátran bemutathatod kedvencedet idegeneknek, más kutyáknak, illetve háziállatoknak is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben