A kölyökkutya fejlődési szakaszai

Kölyökkutya fejlődési szakaszai

Ahogyan az emberi gyermekek, úgy a kutyakölykök is egy jól meghatározható fejlődési szakaszon mennek keresztül a születést követően. Ez alatt az idő alatt az ebek megismerik a környezetüket, illetve megtanulják azt, hogy hogyan működik az őket körülvevő világ.

Gazdiként hatalmas befolyással bírsz kedvencedre ezekben a fejlődési szakaszokban. Rajtad keresztül fogja ugyanis megtanulni, hogy mi a jó és rossz viselkedés. Végső soron ezekben a fázisokban a te kezedben van négylábúd leendő személyisége, képességei és viselkedése.

1; A születéstől az első három hétig

Egy újszülött kiskutya első fázisa. Ebben a szakaszban nyílik ki a szem és kezd érzékennyé válni a fül. A csöppség reagálni kezd a környezetéből érkező vizuális élményekre és zajokra. Az első héten az apró négylábú a nap 90 százalékát átalussza, 10 százalékát pedig táplálkozással tölti.

A kölyök ebben a fázisban rövid felfedező sétákra indul. Ha anyjával és testvéreivel együtt van, akkor önálló entitásként kezd tekinteni rájuk.

2; A negyedik hét

Ez a rövid időszak – mely mindössze egyetlen hét – az egyik legfontosabb. Eddigre már érzékszervei megfelelően működnek, a kutyus megfelelően reagál a környezetére. Felismeri a családtagokat, elkülöníti egymástól a kutyákat és embereket. Lényegében ez alatt a röpke hét alatt tanul meg kutyaként viselkedni.

3; A hetedik hétig

Ezt az időszakot társadalmi fázisnak is nevezzük. A kölyök elsajátítja a lábak és fogak, mint kommunikációs eszközök használatát. Ez az időszak megfelelő a szilárd táplálékra történő átállásra. Ha a kiskutya még mindig az anyjával van, akkor itt az ideje a szeparáció elkezdésének. Rövid, 5-10 perces időközökre különítsd el a kölyköt a szülőtől.

Ebben az életszakaszban még ne kezdd büntetni a rossz viselkedést, mert a kis négylábú még nem tudja összekapcsolni a cselekedeteit a következményekkel.

4; A nyolcadik héttől az első három hónapig

A kutya életének ezen fázisában rögzülnek az addig tanultak. A bél és húgyhólyag sokkal inkább az állat irányítása alá kerül. Nagyjából már végigalussza az éjszakákat. Ez a szakasz tökéletes lehet arra, hogy elkezd trenírozni a jövevényt. Persze bonyolult parancsokat még nem fog elsajátítani, de a gyere ide és ül vezényszavak megtanulása különösebb gondot már nem fog okozni.

5; A negyedik hónapig

Túl vagyunk a kutya életének első negyedévén. Ezt a korszakot a szakértők – az emberi gyermeknél is megfigyelhető – lázadás korszakának nevezik. A kölyök időről-időre látványosan nem hallgat a nevére, nem teljesíti a már korábban elsajátított vezényszavakat.

Ne légy túl szigorú ebben a fázisban! A nem kívánt viselkedést csak határozott szemkontaktussal és emelkedettebb hanghordozással illesd. Bőven elegek a rossz kutya, a nem és a nincs harapás kifejezések hangosabb használata.

6; A kutya féléves koráig

Ez az életszakasz a lázadás kiterjesztése. Kedvenced itt még nagyobb függetlenséget és akaratosságot fog tanúsítani. Készülj fel a fogzás korszakára: ebben a fázisban kiskutyád mindent szét fog rágni, ami csak eléje kerül. Folytasd a vezényszavak tanítását és kezdd el a pórázhoz szoktatást. Figyelem! Ebben a korban a séták alkalmával még ne engedd el a pórázról az ebet. A túl sok új inger ugyanis megijesztheti az állatot és elszaladhat tőled.

7; A tizennyolcadik hónapig

A végső szakasz, mielőtt ebed kifejlett felnőtté válik. Annak ellenére, hogy kedvenced külső jegyei alapján már kész felnőtt, a tapasztalása még jócskán hiányos. Ez a korszak megfelelő arra, hogy növeld a szellemi és testi tréningek hatásfokát. Itt már bátran bemutathatod kedvencedet idegeneknek, más kutyáknak, illetve háziállatoknak is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben