A kölyökkutya fejlődési szakaszai

Kölyökkutya fejlődési szakaszai

Ahogyan az emberi gyermekek, úgy a kutyakölykök is egy jól meghatározható fejlődési szakaszon mennek keresztül a születést követően. Ez alatt az idő alatt az ebek megismerik a környezetüket, illetve megtanulják azt, hogy hogyan működik az őket körülvevő világ.

Gazdiként hatalmas befolyással bírsz kedvencedre ezekben a fejlődési szakaszokban. Rajtad keresztül fogja ugyanis megtanulni, hogy mi a jó és rossz viselkedés. Végső soron ezekben a fázisokban a te kezedben van négylábúd leendő személyisége, képességei és viselkedése.

1; A születéstől az első három hétig

Egy újszülött kiskutya első fázisa. Ebben a szakaszban nyílik ki a szem és kezd érzékennyé válni a fül. A csöppség reagálni kezd a környezetéből érkező vizuális élményekre és zajokra. Az első héten az apró négylábú a nap 90 százalékát átalussza, 10 százalékát pedig táplálkozással tölti.

A kölyök ebben a fázisban rövid felfedező sétákra indul. Ha anyjával és testvéreivel együtt van, akkor önálló entitásként kezd tekinteni rájuk.

2; A negyedik hét

Ez a rövid időszak – mely mindössze egyetlen hét – az egyik legfontosabb. Eddigre már érzékszervei megfelelően működnek, a kutyus megfelelően reagál a környezetére. Felismeri a családtagokat, elkülöníti egymástól a kutyákat és embereket. Lényegében ez alatt a röpke hét alatt tanul meg kutyaként viselkedni.

3; A hetedik hétig

Ezt az időszakot társadalmi fázisnak is nevezzük. A kölyök elsajátítja a lábak és fogak, mint kommunikációs eszközök használatát. Ez az időszak megfelelő a szilárd táplálékra történő átállásra. Ha a kiskutya még mindig az anyjával van, akkor itt az ideje a szeparáció elkezdésének. Rövid, 5-10 perces időközökre különítsd el a kölyköt a szülőtől.

Ebben az életszakaszban még ne kezdd büntetni a rossz viselkedést, mert a kis négylábú még nem tudja összekapcsolni a cselekedeteit a következményekkel.

4; A nyolcadik héttől az első három hónapig

A kutya életének ezen fázisában rögzülnek az addig tanultak. A bél és húgyhólyag sokkal inkább az állat irányítása alá kerül. Nagyjából már végigalussza az éjszakákat. Ez a szakasz tökéletes lehet arra, hogy elkezd trenírozni a jövevényt. Persze bonyolult parancsokat még nem fog elsajátítani, de a gyere ide és ül vezényszavak megtanulása különösebb gondot már nem fog okozni.

5; A negyedik hónapig

Túl vagyunk a kutya életének első negyedévén. Ezt a korszakot a szakértők – az emberi gyermeknél is megfigyelhető – lázadás korszakának nevezik. A kölyök időről-időre látványosan nem hallgat a nevére, nem teljesíti a már korábban elsajátított vezényszavakat.

Ne légy túl szigorú ebben a fázisban! A nem kívánt viselkedést csak határozott szemkontaktussal és emelkedettebb hanghordozással illesd. Bőven elegek a rossz kutya, a nem és a nincs harapás kifejezések hangosabb használata.

6; A kutya féléves koráig

Ez az életszakasz a lázadás kiterjesztése. Kedvenced itt még nagyobb függetlenséget és akaratosságot fog tanúsítani. Készülj fel a fogzás korszakára: ebben a fázisban kiskutyád mindent szét fog rágni, ami csak eléje kerül. Folytasd a vezényszavak tanítását és kezdd el a pórázhoz szoktatást. Figyelem! Ebben a korban a séták alkalmával még ne engedd el a pórázról az ebet. A túl sok új inger ugyanis megijesztheti az állatot és elszaladhat tőled.

7; A tizennyolcadik hónapig

A végső szakasz, mielőtt ebed kifejlett felnőtté válik. Annak ellenére, hogy kedvenced külső jegyei alapján már kész felnőtt, a tapasztalása még jócskán hiányos. Ez a korszak megfelelő arra, hogy növeld a szellemi és testi tréningek hatásfokát. Itt már bátran bemutathatod kedvencedet idegeneknek, más kutyáknak, illetve háziállatoknak is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben