A kutyák testbeszédének üzenetei

A kutyák testbeszédének üzenetei

A kutyák kommunikációjának legnagyobb része testük jelzéseiből áll, melyekkel rengeteg dolgot ki tudnak fejezni, azonban nem mindenki képes ezeket helyesen értelmezni. Nem csak gazdiként érdemes legalább a legalapvetőbb jelzésekkel tisztában lenni, hiszen sajnos az utcán is találkozhatunk gazdátlan kutyákkal, akik akár veszélyesek is lehetnek ránk nézve. Ha tisztában vagyunk a kutyák testbeszédének üzeneteivel, akkor hamar felmérhetjük a helyzetet és rájöhetünk, hogy barátságos, közömbös, veszélyes, netán egy beteg kutyával van-e dolgunk.

Testtartás, mimika

Az olyan jelzések, mint a farokcsóválás, behúzott farok, hegyezett fülek vagy a nyalogatás a legtöbb ember számára érthetőek. Azonban még ezeket sem lehet önmagukban értelmezni és egyértelműnek gondolni, mert kutyától és helyzettől függően más-más jelentéssel bírhatnak. A nyalogatás jelentheti például a kutya szeretetének kifejezését, de utalhat valamilyen egészségügyi problémára is.

Hasonlóan többértelmű jelzés az is, ha a kutya ráül a lábunkra. Ez lehet a ragaszkodás jele, azonban a dominanciáé vagy a féltékenységé is. Ilyenkor érdemes odafigyelni a kutyára és figyelemmel követni viselkedését. Ha valóban domináns hajlamát szeretné így kiélni rajtunk, akkor érdemes már az elején megtanítani neki, hogy hogyan fogadjon szót.

Arra is ajánlott figyelni, hogy az olyan testtartások, amiket az emberek mókásnak vagy aranyosnak tartanak, sok esetben nem is annyira vidám dolgokra utalnak. Ha például a kutya a falnak nyomja a fejét és úgy ül egy ideig, az általában fájdalomra vagy idegrendszeri problémára utal.

A kutyák értik az emberi testbeszéd jelzéseit

Nem is gondolnánk mennyire jól olvasnak a kutyák is testbeszédünkből, sőt még arckifejezéseinkből is. Ezt akkor érdemes szem előtt tartani, ha például az utcán találkozunk egy gazdátlan agresszív kutyával. Ilyenkor semmi esetre se nézzünk a szemébe. Ne kezdjünk el bottal vagy kővel fenyegetőzni és a levegőben hadoszni vagy sikítani, mert ezzel felébresztjük benne a vadászösztönt és csak bátorítjuk a támadásra. Nagyon fontos, hogy higgadtak maradjunk és lehetőleg álljuk féloldalasan a kutyához képest, hogy minél kevesebb testfelületünket lássa és ne tudja leolvasni félelmet sugárzó arckifejezésünket. Ha szembeállunk vele, azt támadásnak érzékeli, ha pedig háttal, akkor a helyzetből való kihátrálásnak.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?