A téli időjárás veszélyei a kutya számára

Téli időjárás veszélyei

Ahogyan a nyári kánikula, úgy a téli időjárás viszontagságai is megviselheti kedvenced szervezetét. Gondos gazdaként érdemes ebeddel felkészülni a hideg időre, különösen akkor, ha kutyád rezidenciája a kertben található. Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztok meg veled a hidegre való felkészülés kapcsán.

Kertben, udvaron tartott kutya

Az első és legfontosabb teendő a szabadban tartott eb kapcsán az ól téli felkészítése. Már a vásárlásnál (ügyes kezű gazdik esetén a barkácsolásnál) érdemes a paraméterezést szem előtt tartani. A kutyaól ugyanis akkor optimális, ha azt az állat a saját testhőmérsékletével be tudja melegíteni. Sok ebes gazda úgy gondolkodik, hogy a ház annál jobb, minél nagyobb, hiszen a tágasság végső soron a négylábú kényelmét szolgálja.

Nos, ez nem teljesen így van. Kedvencednek nem lesz szüksége palotára, a praktikum sokkal előrébbvaló a méretnél. Persze, akkora azért legyen, hogy kényelmesen elférjen, megforduljon benne. A túl nagy kutyaól esetén fennállhat a veszély, hogy kedvenced nem tud elég hőt termelni a kimelegítéséhez, és megfázik benne.

Annak érdekében, hogy a nyíláson ne szökjön ki a meleg, takard el egy vastagabb pléddel, szőnyeggel. Figyelj rá, hogy a fedés ne akadályozza a ki-be történő közlekedést. Amennyiben magad készíted el kedvenced házát, úgy szentelj kiemelt figyelmet a szigetelésre. Egy alulról-fölülről beázó ól ugyanis hajítófát sem ér.

A kátránypapír borítás kitűnő ötlet lehet mind az eső, mind a széllel szembeni védelemre. Arra azonban figyelj, ha a tél elmúltával beüt a jó idő, ez az anyag előszeretettel szívja magába a forróságot. Nyárra mindig bontsd vissza a téli szigetelést a kutyaház külső és belső felületeiről, így elkerülheted, hogy kedvenced hőgutát kapjon.

Az ól padlózatára tegyél egy vastag, strapabíró plédet. Ha lehetőséged van rá, rögzítsd is valamilyen formában, mert az ebed pillanatok alatt szét fogja húzni, és a hideg padlón fog feküdni. Mindig ellenőrizd a vizes tálkát! Ez nagyon lényeges, ugyanis a hideg időben a víz megfagy, így előfordulhat, hogy ebed hosszú ideig nem jut friss vízhez.

Házban, lakásban tartott kutya

Egy meleg helyiségben tartott eb esetén a telet illetően némileg egyszerűbb a dolgod. Ennek ellenére nem árt néhány praktikus tanácsot betartani, mert a figyelmetlenség az állat megbetegedéséhez vezethet.

Kisebb termetű négylábúk esetén érdemes fontolóra venned az öltöztetést. A rövid lábú ebek hasa, belső szervei ugyanis közel vannak a földhöz, ahol télen a leghidegebb van. Talán mondanom sem kell, mindez azt is jelenti, hogy ezen kutyusok kapcsán a megfázás, meghűlés esélye is jóval magasabb, mint termetesebb társaiknál.

Figyelj rá, hogy a ruha kizárólag a séta előtt kerüljön kedvencedre. Fennállhat ugyanis annak a veszélye, hogy az eb belemelegszik, és a mínuszokba kilépve könnyűszerrel megfázik.

A lucskos, sáros, hótól nedves időben sok gazdi előszeretettel csutakolja le kedvencét a séta után. Ez teljesen rendben is van, hiszen egy kutyatulajdonos sem szereti a lakásban tudni a sarat és piszkot. Azt azonban érdemes aláhúzni, hogy fürdés után, nedve szőrrel könnyen felfáznak az ebek. Ezért mindig alaposan töröld és szárítsd meg a kutyát a csutakolást követően. Lehet, hogy te megfelelőnek érzed az otthoni hőmérsékletet, de vizes bundával nem biztos, hogy ugyanaz az érzet.

Mind a kint, mind pedig az otthonodban tartott kutya esetén fontos a folyadékpótlás. Noha télen a szomjúságérzet nem olyan intenzív, mint a nyári napok alatt, a megfelelő és rendszeres folyadékbevitel ilyenkor is elengedhetetlen.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben