A téli időjárás veszélyei a kutya számára

Téli időjárás veszélyei

Ahogyan a nyári kánikula, úgy a téli időjárás viszontagságai is megviselheti kedvenced szervezetét. Gondos gazdaként érdemes ebeddel felkészülni a hideg időre, különösen akkor, ha kutyád rezidenciája a kertben található. Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztok meg veled a hidegre való felkészülés kapcsán.

Kertben, udvaron tartott kutya

Az első és legfontosabb teendő a szabadban tartott eb kapcsán az ól téli felkészítése. Már a vásárlásnál (ügyes kezű gazdik esetén a barkácsolásnál) érdemes a paraméterezést szem előtt tartani. A kutyaól ugyanis akkor optimális, ha azt az állat a saját testhőmérsékletével be tudja melegíteni. Sok ebes gazda úgy gondolkodik, hogy a ház annál jobb, minél nagyobb, hiszen a tágasság végső soron a négylábú kényelmét szolgálja.

Nos, ez nem teljesen így van. Kedvencednek nem lesz szüksége palotára, a praktikum sokkal előrébbvaló a méretnél. Persze, akkora azért legyen, hogy kényelmesen elférjen, megforduljon benne. A túl nagy kutyaól esetén fennállhat a veszély, hogy kedvenced nem tud elég hőt termelni a kimelegítéséhez, és megfázik benne.

Annak érdekében, hogy a nyíláson ne szökjön ki a meleg, takard el egy vastagabb pléddel, szőnyeggel. Figyelj rá, hogy a fedés ne akadályozza a ki-be történő közlekedést. Amennyiben magad készíted el kedvenced házát, úgy szentelj kiemelt figyelmet a szigetelésre. Egy alulról-fölülről beázó ól ugyanis hajítófát sem ér.

A kátránypapír borítás kitűnő ötlet lehet mind az eső, mind a széllel szembeni védelemre. Arra azonban figyelj, ha a tél elmúltával beüt a jó idő, ez az anyag előszeretettel szívja magába a forróságot. Nyárra mindig bontsd vissza a téli szigetelést a kutyaház külső és belső felületeiről, így elkerülheted, hogy kedvenced hőgutát kapjon.

Az ól padlózatára tegyél egy vastag, strapabíró plédet. Ha lehetőséged van rá, rögzítsd is valamilyen formában, mert az ebed pillanatok alatt szét fogja húzni, és a hideg padlón fog feküdni. Mindig ellenőrizd a vizes tálkát! Ez nagyon lényeges, ugyanis a hideg időben a víz megfagy, így előfordulhat, hogy ebed hosszú ideig nem jut friss vízhez.

Házban, lakásban tartott kutya

Egy meleg helyiségben tartott eb esetén a telet illetően némileg egyszerűbb a dolgod. Ennek ellenére nem árt néhány praktikus tanácsot betartani, mert a figyelmetlenség az állat megbetegedéséhez vezethet.

Kisebb termetű négylábúk esetén érdemes fontolóra venned az öltöztetést. A rövid lábú ebek hasa, belső szervei ugyanis közel vannak a földhöz, ahol télen a leghidegebb van. Talán mondanom sem kell, mindez azt is jelenti, hogy ezen kutyusok kapcsán a megfázás, meghűlés esélye is jóval magasabb, mint termetesebb társaiknál.

Figyelj rá, hogy a ruha kizárólag a séta előtt kerüljön kedvencedre. Fennállhat ugyanis annak a veszélye, hogy az eb belemelegszik, és a mínuszokba kilépve könnyűszerrel megfázik.

A lucskos, sáros, hótól nedves időben sok gazdi előszeretettel csutakolja le kedvencét a séta után. Ez teljesen rendben is van, hiszen egy kutyatulajdonos sem szereti a lakásban tudni a sarat és piszkot. Azt azonban érdemes aláhúzni, hogy fürdés után, nedve szőrrel könnyen felfáznak az ebek. Ezért mindig alaposan töröld és szárítsd meg a kutyát a csutakolást követően. Lehet, hogy te megfelelőnek érzed az otthoni hőmérsékletet, de vizes bundával nem biztos, hogy ugyanaz az érzet.

Mind a kint, mind pedig az otthonodban tartott kutya esetén fontos a folyadékpótlás. Noha télen a szomjúságérzet nem olyan intenzív, mint a nyári napok alatt, a megfelelő és rendszeres folyadékbevitel ilyenkor is elengedhetetlen.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben