A téli időjárás veszélyei a kutya számára

Téli időjárás veszélyei

Ahogyan a nyári kánikula, úgy a téli időjárás viszontagságai is megviselheti kedvenced szervezetét. Gondos gazdaként érdemes ebeddel felkészülni a hideg időre, különösen akkor, ha kutyád rezidenciája a kertben található. Az alábbiakban néhány hasznos tippet osztok meg veled a hidegre való felkészülés kapcsán.

Kertben, udvaron tartott kutya

Az első és legfontosabb teendő a szabadban tartott eb kapcsán az ól téli felkészítése. Már a vásárlásnál (ügyes kezű gazdik esetén a barkácsolásnál) érdemes a paraméterezést szem előtt tartani. A kutyaól ugyanis akkor optimális, ha azt az állat a saját testhőmérsékletével be tudja melegíteni. Sok ebes gazda úgy gondolkodik, hogy a ház annál jobb, minél nagyobb, hiszen a tágasság végső soron a négylábú kényelmét szolgálja.

Nos, ez nem teljesen így van. Kedvencednek nem lesz szüksége palotára, a praktikum sokkal előrébbvaló a méretnél. Persze, akkora azért legyen, hogy kényelmesen elférjen, megforduljon benne. A túl nagy kutyaól esetén fennállhat a veszély, hogy kedvenced nem tud elég hőt termelni a kimelegítéséhez, és megfázik benne.

Annak érdekében, hogy a nyíláson ne szökjön ki a meleg, takard el egy vastagabb pléddel, szőnyeggel. Figyelj rá, hogy a fedés ne akadályozza a ki-be történő közlekedést. Amennyiben magad készíted el kedvenced házát, úgy szentelj kiemelt figyelmet a szigetelésre. Egy alulról-fölülről beázó ól ugyanis hajítófát sem ér.

A kátránypapír borítás kitűnő ötlet lehet mind az eső, mind a széllel szembeni védelemre. Arra azonban figyelj, ha a tél elmúltával beüt a jó idő, ez az anyag előszeretettel szívja magába a forróságot. Nyárra mindig bontsd vissza a téli szigetelést a kutyaház külső és belső felületeiről, így elkerülheted, hogy kedvenced hőgutát kapjon.

Az ól padlózatára tegyél egy vastag, strapabíró plédet. Ha lehetőséged van rá, rögzítsd is valamilyen formában, mert az ebed pillanatok alatt szét fogja húzni, és a hideg padlón fog feküdni. Mindig ellenőrizd a vizes tálkát! Ez nagyon lényeges, ugyanis a hideg időben a víz megfagy, így előfordulhat, hogy ebed hosszú ideig nem jut friss vízhez.

Házban, lakásban tartott kutya

Egy meleg helyiségben tartott eb esetén a telet illetően némileg egyszerűbb a dolgod. Ennek ellenére nem árt néhány praktikus tanácsot betartani, mert a figyelmetlenség az állat megbetegedéséhez vezethet.

Kisebb termetű négylábúk esetén érdemes fontolóra venned az öltöztetést. A rövid lábú ebek hasa, belső szervei ugyanis közel vannak a földhöz, ahol télen a leghidegebb van. Talán mondanom sem kell, mindez azt is jelenti, hogy ezen kutyusok kapcsán a megfázás, meghűlés esélye is jóval magasabb, mint termetesebb társaiknál.

Figyelj rá, hogy a ruha kizárólag a séta előtt kerüljön kedvencedre. Fennállhat ugyanis annak a veszélye, hogy az eb belemelegszik, és a mínuszokba kilépve könnyűszerrel megfázik.

A lucskos, sáros, hótól nedves időben sok gazdi előszeretettel csutakolja le kedvencét a séta után. Ez teljesen rendben is van, hiszen egy kutyatulajdonos sem szereti a lakásban tudni a sarat és piszkot. Azt azonban érdemes aláhúzni, hogy fürdés után, nedve szőrrel könnyen felfáznak az ebek. Ezért mindig alaposan töröld és szárítsd meg a kutyát a csutakolást követően. Lehet, hogy te megfelelőnek érzed az otthoni hőmérsékletet, de vizes bundával nem biztos, hogy ugyanaz az érzet.

Mind a kint, mind pedig az otthonodban tartott kutya esetén fontos a folyadékpótlás. Noha télen a szomjúságérzet nem olyan intenzív, mint a nyári napok alatt, a megfelelő és rendszeres folyadékbevitel ilyenkor is elengedhetetlen.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben