Afgán agár – a független és hűséges társ

Afgán agár  - Afgán agár - a független és hűséges társ

Az afgán agár talán az egyik legszebb kutyafajta, mely légies megjelenésével, különleges, hosszúkás szőrzetével és hosszúkás fejével igencsak arisztokratikus hatást kelt. Eredetileg nyúl-, leopárd-, és antilopvadászatra használták, ma viszont sokkal inkább jelképezi a luxust és a fényűzést.

Az 1800-as évek végén került Európába, és kezdték el tenyészteni fajtáját. Rendkívül változatos színekben fellelhető, így a fehértől a sárgásbarnán és a vörösön keresztül a feketéig és a szürkésbarnáig is megtalálhatóak árnyalatai. Körülbelül 25-35 kilósra nő meg, marmagassága pedig elérheti a 62-73 centimétert. Mancsait erős, hosszú szőr borítja, fejtetején pedig hajszerűen alakul szőrzete.

Az afgán agár kutyafajta jellemzői

Az afgán agárra két jellemző illik leginkább, ez a kettő pedig nem más, mint a gyorsaság és a bátorság. Megbízható, értelmes állatfajta, ám nehezen barátkozik. A kutyákra általában jellemző alárendeltséget ez a fajta nem tanúsítja, és bár szót fogad gazdájának, de úgy tűnik, ezt nem alárendeltségből teszi, hanem sokkal inkább azért, hogy gazdája kedvében járjon.

Azoknak ajánlott, akik szeretik az éber kutyákat, de a felesleges csaholástól megkímélnék magukat. Emellett tény az is, hogy a szabadban gyakran szoborszerűen pihen az állat, tehát nem sok vizet zavar valójában.

Afgán agár

Az arisztokratikus jelleg függetlenséggel és büszkeséggel társul, és valahogy olyan érzése van az embernek, egy afgán agár közelében, hogy egy nagyon is méltóságteljes állattal van dolga. Jól tartható lakásban, de ha szabadba kerül az állat, igen mozgékony. Nem véletlen, hogy kiváló versenykutya, s bár az angol agárnál némileg lassúbb, de ezt kitartással kompenzálja. Kiváló alkalmazkodó képességgel bír, és vadászkutyaként, őrkutyaként is szokták tartani.

Független, kissé kiszámíthatatlan természete alapvetően jellemző rá, tehát a fajta sajátosságai iránt érdeklődőknek kifejezetten jó választás lehet. Ismeretlenekkel szembeni tartózkodása abban mutatkozik meg leginkább, hogy nem kedveli, ha túlságosan bizalmaskodva bánnak vele.

Az állat szereti, ha inkább ő dönthet arról, van-e kedve barátkozni. Bár a gyermekekkel kijön az afgán agár, de a túlságosan hangos, zajos, figyelemfelkeltően viselkedő gyermekek könnyen idegesíthetik. Bár lakásban tartva meg van a macskákkal, de amint a szabadban találkozik eggyel, felülkerekedik elfogadásán a vadászösztön.

Az afgán agár tartása

Az afgán agár mellett döntőknek fontos tudniuk, hogy a szőrzetápolás különös odafigyelést igényel. Mivel a selymes, lágy szőrzet hajlamos a gubancolódásra, így nem csak esztétikai okok miatt ajánlott időt szánni az ápolásra, hanem az állat közérzetének apropóján is. Ha a kutya szabadban tartott, vagy a mindennapi sétálás során bekoszolódhat, úgy napi szinten is szükségessé válhat a szőrápolás.

Független természete miatt nem azoknak ajánlott az afgán agár, akik első kutyájukat szeretnék beszerezni. Kissé nehézkes lehet ugyanis az állat tanítása, és a teljes engedelmességre talán alaptermészeténél fogva sem alkalmas ez a kutyafajta. Nevelése során a szelíd tanítás az a legjobb tanács, amit a hozzáértők adhatnak.

Afgán agár-

Annak érdekében, hogy az afgán agár jól érezze magát, biztosítani kell számára a megfelelő mozgásteret. Hasznos, ha elkíséri kocogáshoz gazdáját, vagy olyan bekerített területen élheti ki szabadság iránti vágyát, ahol nem érheti baj, de mégsem kell a póráz kötöttségeihez igazodnia.

A kecses, előkelő külsővel bíró afgán agár bár kétségtelen, hogy nem a legkönnyebb eset, mint kutyafajta, de ennek ellenére képes a ragaszkodásra, és függetlensége megőrzése mellett is odaadó társat kaphatunk személyében, mely tartogat jó néhány izgalmas meglepetést is az együtt töltött évekre.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben