Afgán agár – a független és hűséges társ

Afgán agár  - Afgán agár - a független és hűséges társ

Az afgán agár talán az egyik legszebb kutyafajta, mely légies megjelenésével, különleges, hosszúkás szőrzetével és hosszúkás fejével igencsak arisztokratikus hatást kelt. Eredetileg nyúl-, leopárd-, és antilopvadászatra használták, ma viszont sokkal inkább jelképezi a luxust és a fényűzést.

Az 1800-as évek végén került Európába, és kezdték el tenyészteni fajtáját. Rendkívül változatos színekben fellelhető, így a fehértől a sárgásbarnán és a vörösön keresztül a feketéig és a szürkésbarnáig is megtalálhatóak árnyalatai. Körülbelül 25-35 kilósra nő meg, marmagassága pedig elérheti a 62-73 centimétert. Mancsait erős, hosszú szőr borítja, fejtetején pedig hajszerűen alakul szőrzete.

Az afgán agár kutyafajta jellemzői

Az afgán agárra két jellemző illik leginkább, ez a kettő pedig nem más, mint a gyorsaság és a bátorság. Megbízható, értelmes állatfajta, ám nehezen barátkozik. A kutyákra általában jellemző alárendeltséget ez a fajta nem tanúsítja, és bár szót fogad gazdájának, de úgy tűnik, ezt nem alárendeltségből teszi, hanem sokkal inkább azért, hogy gazdája kedvében járjon.

Azoknak ajánlott, akik szeretik az éber kutyákat, de a felesleges csaholástól megkímélnék magukat. Emellett tény az is, hogy a szabadban gyakran szoborszerűen pihen az állat, tehát nem sok vizet zavar valójában.

Afgán agár - Afgán agár - a független és hűséges társ

Az arisztokratikus jelleg függetlenséggel és büszkeséggel társul, és valahogy olyan érzése van az embernek, egy afgán agár közelében, hogy egy nagyon is méltóságteljes állattal van dolga. Jól tartható lakásban, de ha szabadba kerül az állat, igen mozgékony. Nem véletlen, hogy kiváló versenykutya, s bár az angol agárnál némileg lassúbb, de ezt kitartással kompenzálja. Kiváló alkalmazkodó képességgel bír, és vadászkutyaként, őrkutyaként is szokták tartani.

Független, kissé kiszámíthatatlan természete alapvetően jellemző rá, tehát a fajta sajátosságai iránt érdeklődőknek kifejezetten jó választás lehet. Ismeretlenekkel szembeni tartózkodása abban mutatkozik meg leginkább, hogy nem kedveli, ha túlságosan bizalmaskodva bánnak vele.

Az állat szereti, ha inkább ő dönthet arról, van-e kedve barátkozni. Bár a gyermekekkel kijön az afgán agár, de a túlságosan hangos, zajos, figyelemfelkeltően viselkedő gyermekek könnyen idegesíthetik. Bár lakásban tartva meg van a macskákkal, de amint a szabadban találkozik eggyel, felülkerekedik elfogadásán a vadászösztön.

Az afgán agár tartása

Az afgán agár mellett döntőknek fontos tudniuk, hogy a szőrzetápolás különös odafigyelést igényel. Mivel a selymes, lágy szőrzet hajlamos a gubancolódásra, így nem csak esztétikai okok miatt ajánlott időt szánni az ápolásra, hanem az állat közérzetének apropóján is. Ha a kutya szabadban tartott, vagy a mindennapi sétálás során bekoszolódhat, úgy napi szinten is szükségessé válhat a szőrápolás.

Független természete miatt nem azoknak ajánlott az afgán agár, akik első kutyájukat szeretnék beszerezni. Kissé nehézkes lehet ugyanis az állat tanítása, és a teljes engedelmességre talán alaptermészeténél fogva sem alkalmas ez a kutyafajta. Nevelése során a szelíd tanítás az a legjobb tanács, amit a hozzáértők adhatnak.

Afgán agár  - Afgán agár - a független és hűséges társ

Annak érdekében, hogy az afgán agár jól érezze magát, biztosítani kell számára a megfelelő mozgásteret. Hasznos, ha elkíséri kocogáshoz gazdáját, vagy olyan bekerített területen élheti ki szabadság iránti vágyát, ahol nem érheti baj, de mégsem kell a póráz kötöttségeihez igazodnia.

A kecses, előkelő külsővel bíró afgán agár bár kétségtelen, hogy nem a legkönnyebb eset, mint kutyafajta, de ennek ellenére képes a ragaszkodásra, és függetlensége megőrzése mellett is odaadó társat kaphatunk személyében, mely tartogat jó néhány izgalmas meglepetést is az együtt töltött évekre.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben