Alaszkai malamut – erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Alaszkai malamut - Alaszkai malamut - erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Az alaszkai malamut egy elképesztően erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta, amelyet annak idején a mahlemut eszkimó törzs kifejezetten szánhúzás céljából tenyésztett ki. A malamutok az aranyláz idején, kis híján kihaltak, mivel a kincsvadászok folyamatos más, nagytestű kutyafajtákkal pároztatták őket. Azt, hogy még ma is léteznek az 1920-as években tevékenykedő Seeley tenyésztő házaspárnak köszönhetjük.

Általános jellemzők

Bár az eszkimók, az alaszkaiak és a kanadaiak zord időjárás esetén még most is gyakran veszik igénybe a malamut szánhúzó és teherbíró képességeit, ezek a robusztus testalkatú kutyák napjainkban már nemcsak a sarkvidéki extrém hideg tájakon lelhetőek fel. Az utóbbi évtizedek során az egyik legnépszerűbb kutyafajtává váltak, így rengetegen tartanak már malamutot otthonukban. Ez a fajta többek között azért is vált ismertté, mert se szeri, se száma azoknak a filmeknek, amelyekben egy szívós malamut kutya szerepel.

Alaszkai malamut-

A malamutok esetében mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy, mivel eredendően rengeteg energiával rendelkeznek, ezért fontos, hogy az átlagosnál nagyobb mozgáslehetőséget biztosítsunk a számukra, különben a malamut nyugtalanná válhat. Ez a karakteres, domináns kutyafajta kezdetben mindent megtesz azért, hogy magáénak tudhassa az alfa-hím titulust, ezt azonban természetesen nem engedhetjük meg neki, mert ha erősebbnek hiszi magát a gazdájánál, akkor kezelhetetlenné válhat.

Mit lehet tudni az alaszkai malamut külsejéről?

Az alaszkai malamut sok tekintetben mutat hasonlóságot a farkassal: közepes termetű, energikus kutyáról van szó, mély mellkassal. Színük lehet szürke-fehér vagy fekete-fehér, fejük széles, fülük háromszög alakú, arcorri részük széles, szemük mandulavágású, bundájuk pedig kifejezetten dús. A malamut szőrzete kétrétegű, teste zömök, csontjai vaskosak, lábai izmosak. A kan-kutyák ideális paraméterei: 65,5 cm és 39 kg, míg a szukáknál ez 58,5 cm és 33 kg. Vonásai a szibériai husky-éhoz hasonlóak, éppen ezért gyakran összekeverik őket.

Alaszkai malamut

Ez a kutyafajta egyszerűen nem bírja elviselni magán a piszkot, éppen ezért gyakran lehet látni, ahogy macskamód mosakszik, ráadásul a sár és kosz száradás után gond nélkül leseperhető a bundájáról, így a malamutot igazán nem nagy kihívás tisztán tartani.

Az alaszkai malamut jelleme

Az alaszkai malamut hűséges, barátságos kutya, ugyanakkor nem jellemző rá, hogy „egygazdás” lenne, így szeretetéből bőven kijut a család minden tagja számára, a gyerekeket pedig különösképpen kedveli. Ne hagyjuk, hogy megtévesszen minket a büszke tartása, hiszen a malamut felnőtt korában is imád játszani. Ha eleget teszünk mozgásigényeinek, akkor ez a kutyafajta kifejezetten nyugodt és kiegyensúlyozott marad. Ha egy jó házőrzői kepeségekkel megáldott kutyát szeretnék, akkor a malamut sajnos nem minősül a legjobb választásnak, ők ugyanis hihetetlenül barátságosak szinte mindenkivel.

Alaszkai malamut

Óriási emberszeretetük miatt kiváló mentőkutyának bizonyulnak. Ha vele azonos nemű kutyák társaságába kerül, akkor nagy valószínűséggel megpróbálja megszerezni magának az alfahím címet. Már kiskorától kezdve igyekszik minden helyzetben dominálni, éppen ezért szeretetteljes, de ugyanakkor szigorú nevelésben kell részesíteni. Ha gazdája higgadt természetű és képes megőrizni a tekintélyét előtte, akkor a malamut nagyon is szófogadóvá válik.

Mivel eredetileg munkakutyának tenyésztették, így csak olyanoknak ajánlott a tartása, akik hajlandóak minden nap egy órán át gyors, akár futó tempóban sétáltatni őket. A malamutokkal sokat kell futkározni, sőt, akár nehezebb tárgyakat is elhúzathatunk velük, csak hogy formában legyenek, és ne kezdjenek el unatkozni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben