Alaszkai malamut – erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Alaszkai malamut - Alaszkai malamut - erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Az alaszkai malamut egy elképesztően erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta, amelyet annak idején a mahlemut eszkimó törzs kifejezetten szánhúzás céljából tenyésztett ki. A malamutok az aranyláz idején, kis híján kihaltak, mivel a kincsvadászok folyamatos más, nagytestű kutyafajtákkal pároztatták őket. Azt, hogy még ma is léteznek az 1920-as években tevékenykedő Seeley tenyésztő házaspárnak köszönhetjük.

Általános jellemzők

Bár az eszkimók, az alaszkaiak és a kanadaiak zord időjárás esetén még most is gyakran veszik igénybe a malamut szánhúzó és teherbíró képességeit, ezek a robusztus testalkatú kutyák napjainkban már nemcsak a sarkvidéki extrém hideg tájakon lelhetőek fel. Az utóbbi évtizedek során az egyik legnépszerűbb kutyafajtává váltak, így rengetegen tartanak már malamutot otthonukban. Ez a fajta többek között azért is vált ismertté, mert se szeri, se száma azoknak a filmeknek, amelyekben egy szívós malamut kutya szerepel.

Alaszkai malamut  - Alaszkai malamut - erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

A malamutok esetében mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy, mivel eredendően rengeteg energiával rendelkeznek, ezért fontos, hogy az átlagosnál nagyobb mozgáslehetőséget biztosítsunk a számukra, különben a malamut nyugtalanná válhat. Ez a karakteres, domináns kutyafajta kezdetben mindent megtesz azért, hogy magáénak tudhassa az alfa-hím titulust, ezt azonban természetesen nem engedhetjük meg neki, mert ha erősebbnek hiszi magát a gazdájánál, akkor kezelhetetlenné válhat.

Mit lehet tudni az alaszkai malamut külsejéről?

Az alaszkai malamut sok tekintetben mutat hasonlóságot a farkassal: közepes termetű, energikus kutyáról van szó, mély mellkassal. Színük lehet szürke-fehér vagy fekete-fehér, fejük széles, fülük háromszög alakú, arcorri részük széles, szemük mandulavágású, bundájuk pedig kifejezetten dús. A malamut szőrzete kétrétegű, teste zömök, csontjai vaskosak, lábai izmosak. A kan-kutyák ideális paraméterei: 65,5 cm és 39 kg, míg a szukáknál ez 58,5 cm és 33 kg. Vonásai a szibériai husky-éhoz hasonlóak, éppen ezért gyakran összekeverik őket.

Alaszkai malamut  - Alaszkai malamut - erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Ez a kutyafajta egyszerűen nem bírja elviselni magán a piszkot, éppen ezért gyakran lehet látni, ahogy macskamód mosakszik, ráadásul a sár és kosz száradás után gond nélkül leseperhető a bundájáról, így a malamutot igazán nem nagy kihívás tisztán tartani.

Az alaszkai malamut jelleme

Az alaszkai malamut hűséges, barátságos kutya, ugyanakkor nem jellemző rá, hogy „egygazdás” lenne, így szeretetéből bőven kijut a család minden tagja számára, a gyerekeket pedig különösképpen kedveli. Ne hagyjuk, hogy megtévesszen minket a büszke tartása, hiszen a malamut felnőtt korában is imád játszani. Ha eleget teszünk mozgásigényeinek, akkor ez a kutyafajta kifejezetten nyugodt és kiegyensúlyozott marad. Ha egy jó házőrzői kepeségekkel megáldott kutyát szeretnék, akkor a malamut sajnos nem minősül a legjobb választásnak, ők ugyanis hihetetlenül barátságosak szinte mindenkivel.

Alaszkai malamut - Alaszkai malamut - erős, szívós, kitartó és intelligens kutyafajta

Óriási emberszeretetük miatt kiváló mentőkutyának bizonyulnak. Ha vele azonos nemű kutyák társaságába kerül, akkor nagy valószínűséggel megpróbálja megszerezni magának az alfahím címet. Már kiskorától kezdve igyekszik minden helyzetben dominálni, éppen ezért szeretetteljes, de ugyanakkor szigorú nevelésben kell részesíteni. Ha gazdája higgadt természetű és képes megőrizni a tekintélyét előtte, akkor a malamut nagyon is szófogadóvá válik.

Mivel eredetileg munkakutyának tenyésztették, így csak olyanoknak ajánlott a tartása, akik hajlandóak minden nap egy órán át gyors, akár futó tempóban sétáltatni őket. A malamutokkal sokat kell futkározni, sőt, akár nehezebb tárgyakat is elhúzathatunk velük, csak hogy formában legyenek, és ne kezdjenek el unatkozni.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben