Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier, rövidebb nevén, az Amstaff közkedvelt kutya az egész világon. A Bull és Terriere család ismert tagja. Bár hírnevét kissé megtépázta, hogy a 19. század óta viadalkutyaként (is) használják, a fajtaszelekció révén, ma már családbarát képviselője az ebeknek.

Számtalan előnyös tulajdonságát kamatoztatják tulajdonosai tovább tenyésztéssel, erőteljes helytállása példaértékű. Masszív, kitartó, bátor, kifejezetten öntudatos. Hihetetlen intelligencia társul a gazdi iránti szolidaritás mellé. Jól tűri a fájdalmat, így a gyerekek méltó társa a játékban, sportos szórakozásban.

Az Amstaff egyes vélekedések szerint a buldog és a terrier keveréke. Üzleti megfontolásból, a buldog lassúságát ellensúlyozandó keresztezték a fürgébb terrier fajtával, így született meg a páratlan képességekkel felvérteződött staffordshire terrier.

Sokak által idézett mondás szerint: az Amstaff nem más, mint pitbull szmokingban. Az igazsághoz tartozik, valóban elegancia és szakértelem jellemzi házőrzői tevékenységét, érthető és maximálisan megérdemelt a dicsérő jelző.

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek

A várható élettartam 10-12 év, rövid szőrű izmos kutya. 25 kg-os versenysúlyával ellenfeleit könnyen legyűri. Kifejlett példányai akár a fél méteres magasságot is elérhetik. A hím egyedek domináns vérmérséklete nehezítheti más kutyákkal való együttélést. Tudatos neveléssel jól szocializálható, kifejezetten család-centrikus. Igazán szerethető magatartása miatt választják társnak az emberek. Rajongóinak száma egyre emelkedik, számos előnyös tulajdonságának köszönhetően. Tartása komoly kihívás, folytonosságot, stabilitást és következetességet igényel.

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása

A Staffordshire terrier ősei Angliából származnak, és megkülönböztetése okán nevezték el amerikainak. Angol és ír telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol tenyésztése sikerrel tovább folytatódott. A helyi viszonyokhoz, szükségletekhez idomulva erősítették a kutya őrzővédő adottságait. Már sokkal nagyobb példányként hívták yankee terriernek vagy amerikai pit bull terriernek is, hogy egyértelműsítsék, ez a kutya más, mint az öreg kontinensbeli társai.

Először farmokon tartották tehát, ahol hatalmas, összefüggő területeken látott el védelmi feladatokat, majd észrevéve strapabírását, gladiátort képeztek belőle. A módszer nem volt ismeretlen, mivel a származási országában is alkalmazták már harci hősként. A nyerészkedők az angliai minta alapján, kutyaviadalokon vetették be őket mások szórakoztatására, jövedelemszerzésre. Hamarosan két, jól külön választható Amstaff fajta szolgálta az ember. A munkára tenyésztett eb jelentősen különbözött a harcias virtussal rendelkező kutyától, más-más célja lett tartásuknak.

Történelmi karrier

1936-ban az Amerikai Kennel Klub, röviden AKC jegyeztette be a fajtát Staffordshire terrier néven. A II. világháború során fontos szerepet kapott: az amerikai katonákat ábrázolták általa, mint verhetetlen, helyüket megálló robosztus alakokat. 1972-ben egészítették ki nevét az amerikai jelzővel, hogy megkülönböztessék az angliai bull és terriertől.

Az utóbbi években népszerűsége egyre emelkedik, bár tartása a legtöbb országban szigorúan szabályozott. A megengedéstől a tiltásig sokféle korlátozással találkozni. Tagadhatatlan azonban, hogy a kutyatenyésztés sikertörténetét jelenti, mert önmagában ötvözi számtalan fajta előnyeit. Ha kell: őriz, kábítószert keres, vadászik vagy épp gyermekeket ment a romok alól. Szóval egyedülálló, páratlan a maga csodálatos mivoltában.

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése

Az ebek tenyésztéséről szóló rendelkezések célja a kutyatámadások csökkentése, mely legtöbbször elhibázott nevelésből fakad. A gazdáknak tudniuk kell, hogy kedvencüknek óriási a mozgásigénye, a kölcsönös bizalom kiépítésére érdemes törekedni. Az együtt töltött idő, a folytonos kommunikáció lényeges eleme az Amstaff kezelhetőségnek. Tény, nem mindenki képes eleget tenni tartása alapvető követelményeinek.

A kutyaszakértők szerint az Amerikai Staffordshire Terrier örök mókamester, aki kifogyhatatlan energiával rendelkezve száll szembe a fenyegető veszéllyel családja védelmében. Mellette a gazdi 100%-os biztonságban tudhatja értékeit, árgus szemekkel fogja figyelni a gyanús mozgásokat. Kiérdemelte az emberek tiszteletét, és a méltányos bánásmódot, ezért több állatvédő szervezet is a fajta népszerűsítésére, helyes tartásának ismertetésére törekszik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben