Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier, rövidebb nevén, az Amstaff közkedvelt kutya az egész világon. A Bull és Terriere család ismert tagja. Bár hírnevét kissé megtépázta, hogy a 19. század óta viadalkutyaként (is) használják, a fajtaszelekció révén, ma már családbarát képviselője az ebeknek.

Számtalan előnyös tulajdonságát kamatoztatják tulajdonosai tovább tenyésztéssel, erőteljes helytállása példaértékű. Masszív, kitartó, bátor, kifejezetten öntudatos. Hihetetlen intelligencia társul a gazdi iránti szolidaritás mellé. Jól tűri a fájdalmat, így a gyerekek méltó társa a játékban, sportos szórakozásban.

Az Amstaff egyes vélekedések szerint a buldog és a terrier keveréke. Üzleti megfontolásból, a buldog lassúságát ellensúlyozandó keresztezték a fürgébb terrier fajtával, így született meg a páratlan képességekkel felvérteződött staffordshire terrier.

Sokak által idézett mondás szerint: az Amstaff nem más, mint pitbull szmokingban. Az igazsághoz tartozik, valóban elegancia és szakértelem jellemzi házőrzői tevékenységét, érthető és maximálisan megérdemelt a dicsérő jelző.

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek

A várható élettartam 10-12 év, rövid szőrű izmos kutya. 25 kg-os versenysúlyával ellenfeleit könnyen legyűri. Kifejlett példányai akár a fél méteres magasságot is elérhetik. A hím egyedek domináns vérmérséklete nehezítheti más kutyákkal való együttélést. Tudatos neveléssel jól szocializálható, kifejezetten család-centrikus. Igazán szerethető magatartása miatt választják társnak az emberek. Rajongóinak száma egyre emelkedik, számos előnyös tulajdonságának köszönhetően. Tartása komoly kihívás, folytonosságot, stabilitást és következetességet igényel.

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása

A Staffordshire terrier ősei Angliából származnak, és megkülönböztetése okán nevezték el amerikainak. Angol és ír telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol tenyésztése sikerrel tovább folytatódott. A helyi viszonyokhoz, szükségletekhez idomulva erősítették a kutya őrzővédő adottságait. Már sokkal nagyobb példányként hívták yankee terriernek vagy amerikai pit bull terriernek is, hogy egyértelműsítsék, ez a kutya más, mint az öreg kontinensbeli társai.

Először farmokon tartották tehát, ahol hatalmas, összefüggő területeken látott el védelmi feladatokat, majd észrevéve strapabírását, gladiátort képeztek belőle. A módszer nem volt ismeretlen, mivel a származási országában is alkalmazták már harci hősként. A nyerészkedők az angliai minta alapján, kutyaviadalokon vetették be őket mások szórakoztatására, jövedelemszerzésre. Hamarosan két, jól külön választható Amstaff fajta szolgálta az ember. A munkára tenyésztett eb jelentősen különbözött a harcias virtussal rendelkező kutyától, más-más célja lett tartásuknak.

Történelmi karrier

1936-ban az Amerikai Kennel Klub, röviden AKC jegyeztette be a fajtát Staffordshire terrier néven. A II. világháború során fontos szerepet kapott: az amerikai katonákat ábrázolták általa, mint verhetetlen, helyüket megálló robosztus alakokat. 1972-ben egészítették ki nevét az amerikai jelzővel, hogy megkülönböztessék az angliai bull és terriertől.

Az utóbbi években népszerűsége egyre emelkedik, bár tartása a legtöbb országban szigorúan szabályozott. A megengedéstől a tiltásig sokféle korlátozással találkozni. Tagadhatatlan azonban, hogy a kutyatenyésztés sikertörténetét jelenti, mert önmagában ötvözi számtalan fajta előnyeit. Ha kell: őriz, kábítószert keres, vadászik vagy épp gyermekeket ment a romok alól. Szóval egyedülálló, páratlan a maga csodálatos mivoltában.

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése

Az ebek tenyésztéséről szóló rendelkezések célja a kutyatámadások csökkentése, mely legtöbbször elhibázott nevelésből fakad. A gazdáknak tudniuk kell, hogy kedvencüknek óriási a mozgásigénye, a kölcsönös bizalom kiépítésére érdemes törekedni. Az együtt töltött idő, a folytonos kommunikáció lényeges eleme az Amstaff kezelhetőségnek. Tény, nem mindenki képes eleget tenni tartása alapvető követelményeinek.

A kutyaszakértők szerint az Amerikai Staffordshire Terrier örök mókamester, aki kifogyhatatlan energiával rendelkezve száll szembe a fenyegető veszéllyel családja védelmében. Mellette a gazdi 100%-os biztonságban tudhatja értékeit, árgus szemekkel fogja figyelni a gyanús mozgásokat. Kiérdemelte az emberek tiszteletét, és a méltányos bánásmódot, ezért több állatvédő szervezet is a fajta népszerűsítésére, helyes tartásának ismertetésére törekszik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben