Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier, rövidebb nevén, az Amstaff közkedvelt kutya az egész világon. A Bull és Terriere család ismert tagja. Bár hírnevét kissé megtépázta, hogy a 19. század óta viadalkutyaként (is) használják, a fajtaszelekció révén, ma már családbarát képviselője az ebeknek.

Számtalan előnyös tulajdonságát kamatoztatják tulajdonosai tovább tenyésztéssel, erőteljes helytállása példaértékű. Masszív, kitartó, bátor, kifejezetten öntudatos. Hihetetlen intelligencia társul a gazdi iránti szolidaritás mellé. Jól tűri a fájdalmat, így a gyerekek méltó társa a játékban, sportos szórakozásban.

Az Amstaff egyes vélekedések szerint a buldog és a terrier keveréke. Üzleti megfontolásból, a buldog lassúságát ellensúlyozandó keresztezték a fürgébb terrier fajtával, így született meg a páratlan képességekkel felvérteződött staffordshire terrier.

Sokak által idézett mondás szerint: az Amstaff nem más, mint pitbull szmokingban. Az igazsághoz tartozik, valóban elegancia és szakértelem jellemzi házőrzői tevékenységét, érthető és maximálisan megérdemelt a dicsérő jelző.

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek

A várható élettartam 10-12 év, rövid szőrű izmos kutya. 25 kg-os versenysúlyával ellenfeleit könnyen legyűri. Kifejlett példányai akár a fél méteres magasságot is elérhetik. A hím egyedek domináns vérmérséklete nehezítheti más kutyákkal való együttélést. Tudatos neveléssel jól szocializálható, kifejezetten család-centrikus. Igazán szerethető magatartása miatt választják társnak az emberek. Rajongóinak száma egyre emelkedik, számos előnyös tulajdonságának köszönhetően. Tartása komoly kihívás, folytonosságot, stabilitást és következetességet igényel.

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása

A Staffordshire terrier ősei Angliából származnak, és megkülönböztetése okán nevezték el amerikainak. Angol és ír telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol tenyésztése sikerrel tovább folytatódott. A helyi viszonyokhoz, szükségletekhez idomulva erősítették a kutya őrzővédő adottságait. Már sokkal nagyobb példányként hívták yankee terriernek vagy amerikai pit bull terriernek is, hogy egyértelműsítsék, ez a kutya más, mint az öreg kontinensbeli társai.

Először farmokon tartották tehát, ahol hatalmas, összefüggő területeken látott el védelmi feladatokat, majd észrevéve strapabírását, gladiátort képeztek belőle. A módszer nem volt ismeretlen, mivel a származási országában is alkalmazták már harci hősként. A nyerészkedők az angliai minta alapján, kutyaviadalokon vetették be őket mások szórakoztatására, jövedelemszerzésre. Hamarosan két, jól külön választható Amstaff fajta szolgálta az ember. A munkára tenyésztett eb jelentősen különbözött a harcias virtussal rendelkező kutyától, más-más célja lett tartásuknak.

Történelmi karrier

1936-ban az Amerikai Kennel Klub, röviden AKC jegyeztette be a fajtát Staffordshire terrier néven. A II. világháború során fontos szerepet kapott: az amerikai katonákat ábrázolták általa, mint verhetetlen, helyüket megálló robosztus alakokat. 1972-ben egészítették ki nevét az amerikai jelzővel, hogy megkülönböztessék az angliai bull és terriertől.

Az utóbbi években népszerűsége egyre emelkedik, bár tartása a legtöbb országban szigorúan szabályozott. A megengedéstől a tiltásig sokféle korlátozással találkozni. Tagadhatatlan azonban, hogy a kutyatenyésztés sikertörténetét jelenti, mert önmagában ötvözi számtalan fajta előnyeit. Ha kell: őriz, kábítószert keres, vadászik vagy épp gyermekeket ment a romok alól. Szóval egyedülálló, páratlan a maga csodálatos mivoltában.

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése

Az ebek tenyésztéséről szóló rendelkezések célja a kutyatámadások csökkentése, mely legtöbbször elhibázott nevelésből fakad. A gazdáknak tudniuk kell, hogy kedvencüknek óriási a mozgásigénye, a kölcsönös bizalom kiépítésére érdemes törekedni. Az együtt töltött idő, a folytonos kommunikáció lényeges eleme az Amstaff kezelhetőségnek. Tény, nem mindenki képes eleget tenni tartása alapvető követelményeinek.

A kutyaszakértők szerint az Amerikai Staffordshire Terrier örök mókamester, aki kifogyhatatlan energiával rendelkezve száll szembe a fenyegető veszéllyel családja védelmében. Mellette a gazdi 100%-os biztonságban tudhatja értékeit, árgus szemekkel fogja figyelni a gyanús mozgásokat. Kiérdemelte az emberek tiszteletét, és a méltányos bánásmódot, ezért több állatvédő szervezet is a fajta népszerűsítésére, helyes tartásának ismertetésére törekszik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben