Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier, rövidebb nevén, az Amstaff közkedvelt kutya az egész világon. A Bull és Terriere család ismert tagja. Bár hírnevét kissé megtépázta, hogy a 19. század óta viadalkutyaként (is) használják, a fajtaszelekció révén, ma már családbarát képviselője az ebeknek.

Számtalan előnyös tulajdonságát kamatoztatják tulajdonosai tovább tenyésztéssel, erőteljes helytállása példaértékű. Masszív, kitartó, bátor, kifejezetten öntudatos. Hihetetlen intelligencia társul a gazdi iránti szolidaritás mellé. Jól tűri a fájdalmat, így a gyerekek méltó társa a játékban, sportos szórakozásban.

Az Amstaff egyes vélekedések szerint a buldog és a terrier keveréke. Üzleti megfontolásból, a buldog lassúságát ellensúlyozandó keresztezték a fürgébb terrier fajtával, így született meg a páratlan képességekkel felvérteződött staffordshire terrier.

Sokak által idézett mondás szerint: az Amstaff nem más, mint pitbull szmokingban. Az igazsághoz tartozik, valóban elegancia és szakértelem jellemzi házőrzői tevékenységét, érthető és maximálisan megérdemelt a dicsérő jelző.

Az Amerikai Staffordshire Terrier fajtára jellemző jegyek

A várható élettartam 10-12 év, rövid szőrű izmos kutya. 25 kg-os versenysúlyával ellenfeleit könnyen legyűri. Kifejlett példányai akár a fél méteres magasságot is elérhetik. A hím egyedek domináns vérmérséklete nehezítheti más kutyákkal való együttélést. Tudatos neveléssel jól szocializálható, kifejezetten család-centrikus. Igazán szerethető magatartása miatt választják társnak az emberek. Rajongóinak száma egyre emelkedik, számos előnyös tulajdonságának köszönhetően. Tartása komoly kihívás, folytonosságot, stabilitást és következetességet igényel.

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier származása

A Staffordshire terrier ősei Angliából származnak, és megkülönböztetése okán nevezték el amerikainak. Angol és ír telepesek vitték magukkal Amerikába, ahol tenyésztése sikerrel tovább folytatódott. A helyi viszonyokhoz, szükségletekhez idomulva erősítették a kutya őrzővédő adottságait. Már sokkal nagyobb példányként hívták yankee terriernek vagy amerikai pit bull terriernek is, hogy egyértelműsítsék, ez a kutya más, mint az öreg kontinensbeli társai.

Először farmokon tartották tehát, ahol hatalmas, összefüggő területeken látott el védelmi feladatokat, majd észrevéve strapabírását, gladiátort képeztek belőle. A módszer nem volt ismeretlen, mivel a származási országában is alkalmazták már harci hősként. A nyerészkedők az angliai minta alapján, kutyaviadalokon vetették be őket mások szórakoztatására, jövedelemszerzésre. Hamarosan két, jól külön választható Amstaff fajta szolgálta az ember. A munkára tenyésztett eb jelentősen különbözött a harcias virtussal rendelkező kutyától, más-más célja lett tartásuknak.

Történelmi karrier

1936-ban az Amerikai Kennel Klub, röviden AKC jegyeztette be a fajtát Staffordshire terrier néven. A II. világháború során fontos szerepet kapott: az amerikai katonákat ábrázolták általa, mint verhetetlen, helyüket megálló robosztus alakokat. 1972-ben egészítették ki nevét az amerikai jelzővel, hogy megkülönböztessék az angliai bull és terriertől.

Az utóbbi években népszerűsége egyre emelkedik, bár tartása a legtöbb országban szigorúan szabályozott. A megengedéstől a tiltásig sokféle korlátozással találkozni. Tagadhatatlan azonban, hogy a kutyatenyésztés sikertörténetét jelenti, mert önmagában ötvözi számtalan fajta előnyeit. Ha kell: őriz, kábítószert keres, vadászik vagy épp gyermekeket ment a romok alól. Szóval egyedülálló, páratlan a maga csodálatos mivoltában.

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése - Amerikai Staffordshire Terrier (Amstaff)

Az Amerikai Staffordshire Terrier tartása és tenyésztése

Az ebek tenyésztéséről szóló rendelkezések célja a kutyatámadások csökkentése, mely legtöbbször elhibázott nevelésből fakad. A gazdáknak tudniuk kell, hogy kedvencüknek óriási a mozgásigénye, a kölcsönös bizalom kiépítésére érdemes törekedni. Az együtt töltött idő, a folytonos kommunikáció lényeges eleme az Amstaff kezelhetőségnek. Tény, nem mindenki képes eleget tenni tartása alapvető követelményeinek.

A kutyaszakértők szerint az Amerikai Staffordshire Terrier örök mókamester, aki kifogyhatatlan energiával rendelkezve száll szembe a fenyegető veszéllyel családja védelmében. Mellette a gazdi 100%-os biztonságban tudhatja értékeit, árgus szemekkel fogja figyelni a gyanús mozgásokat. Kiérdemelte az emberek tiszteletét, és a méltányos bánásmódot, ezért több állatvédő szervezet is a fajta népszerűsítésére, helyes tartásának ismertetésére törekszik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben