Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 790x442 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak.

A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az Ottomán Birodalom is.

Évszázadokon át vadász-, valamint harickutyaként használták, napjainkban azonban leginkább őrző-védő tulajdonságait kamatoztatják. Törökországban manapság is gyakran látni az anatóliai juhászkutyákat, amint bárányokra és birkákra vadásznak.

Az anatóliai juhászkutya jelleme

Az anatoliai juhaszkutya jelleme - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Ez a masszív testfelépításű állat higgadt, kiegyensúlyozott, okos, bátor, mozgékony és szófogadó, nem jellemzőek rá agresszív megnyilvánulások, ugyanakkor hajlamos a makacsságra és könnyen elunja magát, különösen, ha gyakran ismételtetjük vele ugyanazt a parancsot.

Hűséges és rajongva szereti gazdáját, az idegenekkel szemben azonban igencsak bizalmatlan. Nyugtalan viselkedést csak a vele egyneműek váltanak ki belőle, mivel szeretné éreztetni domináns mivoltát a többu ebbel.

Fontos, hogy már kicsi korától kezdve gyakran vigyük sétáltatni, hogy szokja a többi állat, valamint az idegen emberek társaságát. Egy ilyen kutya nevelésére mindenképp egy vezetői képességekkel megáldott személyre van szükség. Ha a tanítás során szeretnénk jó eredményeket elérni, akkor legyünk határozottak, de ugyanakkor éreztessül vele szeretetünket is.

Mivel kifejezetten független fajtáról van szó, elengedhetetlen, hogy még kölyökkorában kezdjük el tanítani, később ugyanis már reménytelen vállalkozás lehet a felnőtt kutya nevelése, aki ilyenkor akaratoskodik és nem hajlandó megtenni valamit csak azért, mert gazdája megkérte rá. Próbáljuk meg érdekessé tenni számára a tanulás folyamatát, különben érdektelenné válik. Az anatóliai juhászkutyát inkább ne tartsuk lakásban, ha lehet, nem szereti ugyanis a bezártságot, sokkal jobban érzi magát egy ház kertjében, ahol kedvére szaladgálhat naphosszat, mivel óriási a mozgásigénye.

Jó felfogású ebfajtáról van szó, eennek ellenére a kutyás sportokban ritkán ér el jó helyezést, pontosan azért, mert nagyon makacs tud lenni. Ha valamit rábíznak, azt foggal-körömmel védelmezi, vakmerő, de ugyanakkor nagyon is jóindulatú, gazdája közelében pedig tökéletesen megnyugszik. Mivel imád sokat és szabadon mozogni, ezért számára nem kedvez a városi élet , valamint a póráz iránt sem rajong különösebben. Naponta legkevesebb kér órányi mozgást kell biztosítani a számára.

Az anatóliai juhászkutya külső tulajdonságai

Az anatóliai juhászkutya koponyája általában minden oldalról lekerített kell, hogy legyen, a fejének szélessége pedig 52-57 százaléka kell legyen a hosszának, nyaka kecses, tokája pedig nincs is. Orra méretes, ajkai közepesen vastagok, szemei mandulaformájuáak, fülei pedig háromszögalakuúak.

Színe lehet fehér vagy világosdrap, az arcán pedig van egy fekete, maszkszerű rész. Bőre közepesen vastag és pigmentált. Szőrzete sűrű, közepesen hosszú, ápolást hetente mindössze egy alkalommal igényel. Háta és végtagjai izmosak, bordái tágasak, hasa enyhén süllyedt. Farka az átlagosnál valamivel vastagabb, viszont a végefelé egyre inkább elvékonyodik.

Tekintetük elszánt, de ugyanakkor higaddtáságot is áraszt. Járása nyugalmat és határozottságot sugároz, kedvenc járásmódja a középtávú ügetés. A kankutya ideális magassága nagyjából 71 és 76 cm, a szukáé pedig körülbelül 66 és 71 cm között van. Számukra a legmegfelelőbb súly valahol 45 és 68 kg között mozog. Ez a kutyafajta várhatóan 12-14 évet él.

Az anatóliai juhászkutya tartása

Az anatoliai juhaszkutya tartasa - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhász szívós kutya, képes alkalmazkodni a szabadban, benti, vagy mindkettőben való élethez. A kennelben vagy a lánc végén azonban nem élnek jól!

Biztonságosan elkerített udvarban kell tartani őket – ehhez a nagy fajtához legalább hat méter magas kerítésre van szükség – nemcsak a védelmük érdekében, hanem azoknak a kutyáknak vagy embereknek a védelme érdekében is, akik véletlenül beléphetnek a területükre, amit megvédenek bármi áron.

Mivel természetükben óvakodnak az új emberektől, állatoktól és helyzetektől, az anatóliai juhászkutyát már kiskutya korától kezdve szocializálni kell. Az engedelmességi képzés és a következetes irányítása szintén elengedhetetlen, mert az anatóliai juhászkutyák nagyon akaratos természetűek.

Az anatóliai juhászkutya minden védelmi képzés nélkül őrzi és védi a területét vagy a gazdáját, azonban ennek a fajtának a támadásképzése nem ajánlott.

Az anatóliai juhász kutyafajta fontos tudnivalói

Az anatoliai juhasz kutyafajta fontos tudnivaloi - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

  • Kritikus, hogy ezek a kutyafajták is megfelelő szocializációban és képzésben részesüljön, hogy megtanulhassák, mi a normális és mi a veszélyes.
  • Az anatóliai juhászok függetlenek, ezért a megfelelő kiképzés nélkül nem feltétlenül várják meg az utasításokat, hanem cselekszenek, ha úgy gondolják, hogy “nyájukat” fenyegetik.
  • A biztonságos és kellő magasságú kerítés feltétlenül szükséges.
  • Néhány anatóliai kiváló ásó, így erre is érdemes figyelnünk.
  • Területük őreként védik, így néhányan ugathatnak, különösen éjszaka.
  • Az anatóliai juhászkutya érzékeny az altatásra. Bármilyen műtét előtt beszélje meg ezt állatorvosával.
Anatóliai juhászkutya
Általános kutyafajta-információk az Anatóliai juhászkutya kutyafajtáról
Származási hely: Törökország
Közismert név: Anatóliai juhászkutya
Angol név: Anatolian Shepherd
Egyéb nevek:
Anatóliai juhász, Kangal Shepherd Dog, Coban Kopegi
Fajta típusa: Fajtiszta
FCI besorolása:
II. fajtacsoport: schnauzerek, pinscherek, molosszerek svájci hegyi és pásztorkutyák
II. csoport: Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
Típusok: 2.2 Hegyi típusú kutyák
Mérete: Nagy termetű
Testtömege: Kan: 45-68 kg
Nőstény: 41-59 kg
Magassága: 66-76 cm
Temperamentuma: Merész, Független, Intelligens
Képzése: Átlagos
Várható élettartam: 13 – 15 év
Átlagos napi élelmiszer-fogyasztás:
400-700 g kiváló minőségű száraz kutyatáp, két étkezésre felosztva.
Vemhesség időtartama: 60-64 nap
Alom: 5-10 kölyökkutya
Hivatkozások:
Kategória: kutyafajták"}”>Török kutyafajták

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben