Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 640x442 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely nem riad vissza a hívatlan vendégek elkergetésétől sem.

Mielőtt azonban véglegesen letennénk a voksunkat egy-egy kutyafaj mellett, érdemes szélesebb körben is szétnézni, hiszen találhatunk olyanokat is, melyekről elsőre nem is gondoltuk volna, hogy mennyire megfelelnek az elvárásainknak.

Ilyen kutya lehet az angol bulldog is, mely számos előítéletnek van kitéve a robusztus külseje miatt is, ezért azok körében, akik nem ismerik behatóbban, nem is örvend nagy népszerűségnek. Itt az ideje azonban, hogy eloszlassuk a hiedelmeket és a téves információkat ezzel a nagyszerű kutyafajjal szemben is, és a maga teljes pompájában lássuk végre az állatot.

A bulldog története

A bulldog egy meglehetősen ősi fajnak nevezhető, hiszen már i.e. 3. évezredből is találni olyan képeket, amelyek bulldog fejet örökítenek meg, de bizonyos koponyaleletek is bizonyítják, hogy a kimmerek is ilyen és hasonló kutyákat vittek magukkal a hadjárataikra. Az angol bulldog őse mégis a középkori Angliából eredeztethető, hiszen valamikor a 16-17. sz. táján tenyészthették ki a masztiff és az alaunt fajtákból. Ez azonban még mindig nem a mai angol bulldog volt.

A bulldog története - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Ezeket a kutyákat akkor marhahajcsárok és mészárosok tartották a bikák őrzésére és terelésére. És ők még sokkal inkább az amerikai bulldogok ősei. Itt még strapabíró, munkás állatokra volt szükségük az embereknek kellő gyorsasággal is ellátva.

Azonban a 19. századra az életmód meglehetősen nagy megváltozásával kezdtek elterjedni a kutyakiállítások, melyeken már nem mutathatták be a munkás osztály munkás kutyáit, így az akkori bulldogot tovább keresztezték a mopsszal, mely által kialakult a mai nyugodt, békés természetű, sokkal alacsonyabb angol bulldog.

Az angol bulldog külseje

Ennek az „új” kutyának a kinézetéről meglehetősen megoszlanak a vélemények, ugyanis nem mindenkinek nyeri el a tetszését ez a széles, erős, zömök felépítésű eb. Az angol bulldognak a lábai igen rövidek, az ívelt háta pedig meglehetősen erőteljes és a lágyék felé keskenyedik. A hasa felhúzott, a mellkasa pedig gömbölyded, és mélyen belóg a mellső lábak közé. A mellső lábai egyenesek és masszívak, azonban meglehetősen távol állnak egymástól, valamint valamivel rövidebbek, mint a hátsó lábak.

Az angol bulldog külseje - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Masszív és négyszögletes koponyája átlagosnál rövidebb, erős és vaskos nyak segítségével illeszkedik a törzshöz. A feje igen magas és rövid, pofája pedig lekerekített. Az arcorri rész magas és széles, valamint felfelé forduló. Orrlyukai meglehetősen nagyok.

Szőrzete rövid, sima, finom tapintású és sűrű. Vörös vagy tigriscsíkos színezetben fordulnak elő, melynél a vörös a barna szín legkülönbözőbb árnyalatait jelentheti. De előfordulhat még fehérben is. Ebben az esetben csak az arcorri résznél és a szemeknél fedezhetünk fel színes foltokat.

Az angol bulldog tartása

Az angol bulldogok egyaránt tarthatóak lakásban és udvarban is. Sokak szerint inkább a kényelmes emberek kutyája, mivel esős, rosszabb időben szívesen kihagyja a sétát, és nagyra értékeli a komfortot. Kellemes időben, azonban ő is nagyra értékeli a hosszú sétákat, és szívesen találkozik fajtársaival is.

Az angol bulldog tartása - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Meglehetősen nyugodt kutya, így semmiképpen sem fog verekedést, összetűzést kezdeményezni, de ha rátámadnak, nem fog kitérni a kihívó fél elől, legyen az bármekkora. Ezen felül azonban rendkívül emberbarát és gyerekszerető eb. Egy igazi urbanizált és társasági kutya, mely késő öregkoráig bohókásan pajkos marad.

Akár gyerekes vagy gyermektelen házba szeretnénk ilyen kutyát helyezni, mindenképpen megéri. Viszonylag könnyen tanítható, és nagyon rá tud hangolódni a gazdájára. Szereti az emberi közelséget. Amire oda kell figyelni a kutya tartásánál, hogy, mint a rövidebb orrú ebek általában, ő is érzékeny a melegre, így melegebb napokon kellően hűvös és árnyékos helyet kell neki biztosítani.

Angol bulldog
Általános kutyafajta-információk az Angol Bulldog kutyafajtáról
Származási hely: Anglia
Közismert név: Angol bulldog
Angol név: Bulldog
Egyéb nevek: English Bulldog, British Bulldog
Fajta típusa: Fajtiszta
FCI besorolása: II. fajtacsoport: schnauzerek, pinscherek, molosszerek svájci hegyi és pásztorkutyák
2. szekció: Molosszerek
2.1 típus: Masztiff típusú kutyák
Mérete: Közepes
Testtömege: Kan: 24-25 kg
Nöstény: 22-23 kg
Magassága: 31-40 cm
Temperamentuma: Merész, hűséges, megbízható.
Képzése: Kihívást jelentő
Várható élettertam: 8-10 év
Átlagos napi élelmiszer-fogyasztás:
1/2 és 1,5 csésze közötti, kiváló minőségű száraztáp naponta, két részre osztva
Vemhesség időtartama: 60-64 nap
Alom: 4-5 kölyökkutya
Hivatkozások: https://hu.wikipedia.org/wiki/Angol_buldog
Kategória: Angol kutyafajták

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben