Angol masztiff: barátságos és nyugodt kutyafajta

Angol masztiff - Angol masztiff: barátságos és nyugodt kutyafajta

A napjainkban gyakran kedvtelésből tartott angol masztiff eredetileg nagyobb vadak vadászatakor látott el feladatokat, valamint őrkutyaként is bizonyított. Vélhetően Ázsiából került Angliába, valamikor a 6. század folyamán, föníciai kereskedők közreműködésével. Az akár 70-90 kilót is nyomó állat 9-10 évig szokott élni, és 70 centiméteres marmagasságával a nagytestű kutyák közé tartozik.

Alapvetően nyugodt kutya, mely jellemében nemességet és magabiztosságot is hordoz. Felnőtt állatként kiforrott jelleme van, és nem engedi magát befolyásolni. A családdal rendkívül kedves és gyengéd állat jól tudja, hogy tekintélyt parancsoló megjelenésével már alapvetően ijesztő hatással van az illetéktelenekre, tehát ezt ugatással csak akkor tetézi, ha arra valóban szükség van. Engedelmessége mellett értelmi képességei és az együttműködésre való hajlama is mindenképpen szót érdemelnek.

Az Angol masztiff kutyafajta jellemzői

Az angol masztiff-fal kapcsolatban gyakran él az a tévhit, hogy nem képes a más állatokkal való együttélésre. Ez azonban korántsem így van, ehhez persze szükséges az is, hogy megfelelő nevelést kapjon. A benne élő vadászösztön nem annyira erős, hogy ne tudna együtt élni más háziállatokkal.

Angol masztiff  - Angol masztiff: barátságos és nyugodt kutyafajta

Nem csak az állatokkal, de a gyerekekkel is barátságos, ha tehát gyerkőc is él a családban, nem kell attól tartani, hogy az állat ne fogadná őt szeretettel. A család barátainak számító vendégeket szívesen beengedi, de az idegeneket kizárólag akkor, ha a gazda is jóváhagyja azt.

Mivel alapvetően egy nyugodt kutyáról van szó esetében, ennek a nevelés és tanítás időszakát is át kell hatnia részünkről. Felesleges büntetni, hiszen szép szóval sokkal többre menni az állatnál. A vidám, oldott hangulatban együtt töltött idő során játszva taníthatjuk meg a kutyának azokat a fontos dolgokat, amelyek az együttélés során nélkülözhetetlenek.

Fontos tudni, hogy az angol masztiff kölykök néha igencsak elesettek és félénkek, ám ha kedvesen bátorítjuk őket, úgy kíváncsian elkezdik felfedezni az őket körülvevő világot. A felnőttkori magabiztosság eléréséhez időre van szükség, csakúgy, mint a tanuláshoz. Ezt megéri szem előtt tartani.

Az Angol masztiff tartása

Rendkívül fontos a kutya megfelelő táplálása, hiszen igen nagyméretű fajtáról van szó esetében. A rendszeres testmozgás is fontos számára, de mivel fájdalomküszöbe igen magas, ezért gazdaként nekünk kell arra ügyelnünk, nehogy túlságosan kifárassza magát az eb. Speciális szőrzetápolást nem igényel, ám hetente egyszer érdemes időt szentelni rá, és átkefélni szőrét. Lakásban tartáshoz is ideális választás, ugyanis szőre rövid, és mozgásigénye sem túlságosan nagy. A közös séták bőven elegendőnek bizonyulnak.

Angol masztiff  - Angol masztiff: barátságos és nyugodt kutyafajta

Többféle szín jellemzi az állatot. Vannak barackszínűek, ezüstszürkék, sárgák, vagy csíkos barackszínű masztiffok. Pofájuk és fülük fekete, valamint a szemei körül látható rajzolatok általában felfelé nyúlnak. Termete ellenére is elmondható az angol masztiffról, hogy nagyon barátságos, nyugodt kutya, mely tényleg csak akkor veszi elő fegyvertárát, ha arra valóban szükség van.

Gazdájának tökéletesen engedelmeskedik, és ha úgy tartja a szükség, a gazda felügyeletével az idegenekhez is nyugodtan viszonyul. A csalás más állataival is normális kapcsolatot képes kialakítani, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal kevesebb gond van vele, mint egyes más, hasonlóan méretes ebekkel.

Angol masztiff - Angol masztiff: barátságos és nyugodt kutyafajta

Ha nincsenek óráink a sétáltatásra, akkor is remek választás az angol masztiff a maga átlagos mozgásigényével. A közös programokra azonban mindig ajánlott időt szánni, ugyanis a barátságos, nyugodt kutyafajta ezt igencsak igényli.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben