Angol springer spániel: a könnyen kezelhető és barátságos vadász

Angol springer spániel  - Angol springer spániel: a könnyen kezelhető és barátságos vadász

Az angol springer spániel a legtöbb szárazföldi spániel őse, valamint a legrégebbi angliai vadászkutya. Származásukról nincsenek pontos adatok, annyi azonban bizonyos, hogy jó néhány évszázaddal ezelőtt született meg az első példány. Egyesek szerint Spanyolországból erednek és már régen is nagyra becsülték őket, egy spánielért cserébe ludakat, kecskéket, sőt még rabszolgákat is lehetett kapni.

Történészek szerint a legelső spániel ábrázolás Nagy Sándor apjának idejéből származik, az egyik korabeli érmén ugyanis ennek a kutyafajtának a képe volt látható. Bár valószínűleg spanyol származású, a napjainkban is ismert formáját egy Bonghey nevezetű angol tenyésztette ki 1812 környékén.

A cockerektől elkülönített fajként azonban csak 1902-ben ismerték el őket, ekkor vált hivatalossá az elnevezésük is. Hazánkban még mindig kevéssé ismert, az emberek nagy része ugyanis csak az angol és az amerikai cocokert ismeri.

Az angol springer spániel külső jellemzői

A springer felépítése szimmetrikus, átlagos marmagassága 51 cm, súlya 20-23 kg. Koponyája hosszú, állkapcsa erős, orrháta egyenes, szemei sötétek és közepes nagyságúak, fülei hosszúak és lelógnak.

Angol springer spániel

Csontoztuk erős, mellkasa mély és jól fejlett, mancsai jól kerekítettek és feszesek, fogaik élesek és aránylag nagyok, szőrzete pedig egyenes, durvának nem nevezhető, de igencsak ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Megjelenése egyszerre tekintélyt és erőt sugároz, tekintete barátságos, vidámságot sugároz.

Az angol springer spániel jelleme

Ha vadászatról van szó, akkor igencsak mozgékony, izgága és szenvedélyes, ugyanakkor otthon abszolút könnyen kezelhető és barátságos. Az egyik legértelmesebb, legtanulékonyabb kutyafajta, ha konzekvensen neveljük, akkor engedelmes, alkalmazkodó és megbízható lesz. Az agresszivitás ellenkezik a természetével, gazdáját és annak családját rajongva szereti, imádja a társaságot, a magányt pedig ennél fogva nehezen viseli. Az angol springer szinte mindig vidám, spontán természetű, az idegenekkel is gyorsan megbarátkozik.

Angol springer spániel-

Ezek az ebek nagyon játékosak és hiperaktívak, tele vannak energiával és szinte mindig vonszolnak valamit, amivel elszórakoztathatják magukat. Szinte mindig éberen figyelnek, az alvásból is pillanatokon belül képesek felébredni és máris elkezdenek a gazdi körül sündörögni. Nevelésüket érdemes már néhány hetes korukban elkezdeni, ha szeretnénk, hogy később engedelmes legyen, azonban ha rendeltetésszerűen akarjuk őket használni, azaz vadászkutyaként, akkor szintén fontos, hogy már nagyon kicsi korukban megtanítsuk neki a vadászat alapjait.

Ha elhanyagoljuk, vagy túl sokáig halasztjuk a springer nevelését, hiszen eredendően makacs és domináns fajtáról van szó, így, ha nem visszük gyakran más ebek közé, könnyedén antiszociálissá és morgolódó, verekedő kutyává válhat. Nagy a mozgásigénye, úgyhogy gazdájának tudnia kell tartani a tempót, valamint minden nap igényeli, hogy foglalkozzanak és játszanak vele.

Angol springer spániel_

Ez a kutyafajta képes nagyokat ugrani, ami igencsak hasznos a vadászat során, nevét is ennek a tulajdonságának köszönheti, ugró, azaz springer spániel. Ezek az ebek nagyon sokoldalúak, megfelelő kiképzés mellett kitűnő versenykutya, mentőkutya vagy akár kiváló nyomkövető is lehet, de természetesen, vadászkutya lévén, ezen a területen jeleskedik leginkább.

Az angol springernek a vérében van a vadászat, vízen és szárazföldön egyaránt remekül teljesít, megkeresi az állatokat, odaviszi gazdájának az elejtett vadat és könnyűszerrel megtalálja a megsebzett áldozatot is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?