Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

ausztrál juhászkutya - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Ki ne szeretné az életvidám, pajkos kutyákat? Azokat, akikkel nagyokat lehet játszani, hű társaink lehetnek az egyes sporttevékenységek közben is, és akár dolgos, munkás kutyaként is megállják a helyüket. Ha valaki ilyen ebet keres, akkor minden bizonnyal nem fog csalatkozni, ha az ausztrál juhászkutyát választja.

Az ausztrál juhászkutya, vagy ahogy még hívják, aussie elnevezése meglehetősen félrevezető, mivel ez a faj valójában nem Ausztráliából eredeztethető. A viszonylag rövid múlttal rendelkező kutya ugyanis Amerikából származik. Bár a kialakulása és története elég rövidnek és homályosnak mondható, annyi bizonyos, hogy a kezdeti időszaka a 19. században keresendő.

Ekkor ugyanis rengeteg európai érkezett a keleti partra a pásztorkutyáikkal együtt. Ezeket a kutyákat tekinthetjük az ausztrál juhászkutya kialakulása alapjainak. Az aranyláz kitörésével az ide érkezett telepesek a nyugati part felé vették az irányt, ahová sokan érkeztek Latin-Amerikából és Ausztráliából is. Ezen emberek kutyáinak keveredéséből jöhettek létre az ausztrál juhászkutyák, amelyeket az ausztrálok hazatérve magukkal is vittek.

Az ausztrál juhászkutya jellemzői

Az ausztrál juhászkutyákat inkább munkaképességük, mint küllemük miatt kezdték csodálni. Elsősorban emiatt is kezdték tenyészteni őket. Még az ausztrál vadonban is könnyűszerrel megállták a helyüket. A remek munkakutyának elsődlegesen a marhacsordák terelése volt a feladata. Idővel azonban bohókás és dekoratív megjelenése is megbecsültté tette a nagyközönség előtt. Talán ezért is jelentek meg olyan gyorsan akár a tévében vagy a filmvásznon is. De nagy sztárjai lettek például a lovas rodeóknak is.

ausztrál juhászkutya  - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Manapság leginkább olyanok választják ezt a kutyafajt, akik kedvelik az agility-, terhelés- és az engedelmességi kutyapróbákhoz hasonlatos sportokat. Ez nem is baj, hiszen a faj eredendően szükségelteti a sok mozgást, munkát és mentális stimulálást. Kevés olyan területe van a munkának és a sportnak, amelyben ne lenne használható. Azoknak viszont, akiknek nincs idejük vele rohangálni, és nagyon keveset vannak otthon, semmiképpen nem ajánlott az ausztrál juhászkutya tartása.

Ezen felül azonban családi kutyának is ideális lehet, hiszen könnyen tanul és alkalmazkodik. Fontos azonban, hogy már fiatalkorától a gyerekekhez szoktassuk. Nagyon jól kijönnek a fiatalokkal, bár az idegenekkel szemben sokszor zárkózottak. Nem mindenkivel jön ki egyformán jól. Gazdáihoz azonban hűséges és ragaszkodik. Más kutyákkal és háziállatokkal is remekül megfér.

Az ausztrál juhászkutya tartása

A nevelését illetően nagyon következetesnek kell lenni, ugyanis, ha egyszer valamit megengednek neki, akkor már nehéz arról leszoktatni. Egyébként könnyen tanítható, de nagy szüksége van a változatosságra, és arra, hogy mindig legyen valamilyen tennivalója. Ha nem adunk neki faladatot, akkor talál magának, és annak a gazdi általában nem örül.

ausztrál juhászkutya  - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Kinézetét tekintve nagyon arányos, közepes nagyságú és közepesen erős csontozatú kutya. Szőre közepesen hosszú és mérsékelten durva. Színezetét tekintve nagyon eltérő lehet. Nehéz két egyforma kinézetű kutyát találni az ausztrál juhászkutyák között. Általában azonban feketék, vörösek vagy fehérek gesztenyebarna foltokkal tarkítva. De ezen színek keverékéből bármi elképzelhető rajtuk.

A fejük hosszúkás, a szemük barna vagy kék. Háta hosszú, ágyéka kissé magas, fara lejtős. A mellkasa mély, a hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak és párhuzamosak. Ami pedig igazán egyedivé teszi őket, az a farkuk, mely általában hiányzik vagy nagyon kicsi. Ettől eltérően azonban találhatunk náluk a legkülönfélébb farokhosszakat is.

ausztrál juhászkutya - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Akár juhászkutyát szeretnénk, akár csak egy családi kedvencet vagy egy társat a mindennapi sporthoz, az ausztrál juhászkutya minden bizonnyal beteljesíti elképzeléseinket. Válasszuk hát őt, ha egy életvidám, pajkos házőrzőt szeretnénk magunkénak tudni!

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben