Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

ausztrál juhászkutya - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Ki ne szeretné az életvidám, pajkos kutyákat? Azokat, akikkel nagyokat lehet játszani, hű társaink lehetnek az egyes sporttevékenységek közben is, és akár dolgos, munkás kutyaként is megállják a helyüket. Ha valaki ilyen ebet keres, akkor minden bizonnyal nem fog csalatkozni, ha az ausztrál juhászkutyát választja.

Az ausztrál juhászkutya, vagy ahogy még hívják, aussie elnevezése meglehetősen félrevezető, mivel ez a faj valójában nem Ausztráliából eredeztethető. A viszonylag rövid múlttal rendelkező kutya ugyanis Amerikából származik. Bár a kialakulása és története elég rövidnek és homályosnak mondható, annyi bizonyos, hogy a kezdeti időszaka a 19. században keresendő.

Ekkor ugyanis rengeteg európai érkezett a keleti partra a pásztorkutyáikkal együtt. Ezeket a kutyákat tekinthetjük az ausztrál juhászkutya kialakulása alapjainak. Az aranyláz kitörésével az ide érkezett telepesek a nyugati part felé vették az irányt, ahová sokan érkeztek Latin-Amerikából és Ausztráliából is. Ezen emberek kutyáinak keveredéséből jöhettek létre az ausztrál juhászkutyák, amelyeket az ausztrálok hazatérve magukkal is vittek.

Az ausztrál juhászkutya jellemzői

Az ausztrál juhászkutyákat inkább munkaképességük, mint küllemük miatt kezdték csodálni. Elsősorban emiatt is kezdték tenyészteni őket. Még az ausztrál vadonban is könnyűszerrel megállták a helyüket. A remek munkakutyának elsődlegesen a marhacsordák terelése volt a feladata. Idővel azonban bohókás és dekoratív megjelenése is megbecsültté tette a nagyközönség előtt. Talán ezért is jelentek meg olyan gyorsan akár a tévében vagy a filmvásznon is. De nagy sztárjai lettek például a lovas rodeóknak is.

ausztrál juhászkutya_

Manapság leginkább olyanok választják ezt a kutyafajt, akik kedvelik az agility-, terhelés- és az engedelmességi kutyapróbákhoz hasonlatos sportokat. Ez nem is baj, hiszen a faj eredendően szükségelteti a sok mozgást, munkát és mentális stimulálást. Kevés olyan területe van a munkának és a sportnak, amelyben ne lenne használható. Azoknak viszont, akiknek nincs idejük vele rohangálni, és nagyon keveset vannak otthon, semmiképpen nem ajánlott az ausztrál juhászkutya tartása.

Ezen felül azonban családi kutyának is ideális lehet, hiszen könnyen tanul és alkalmazkodik. Fontos azonban, hogy már fiatalkorától a gyerekekhez szoktassuk. Nagyon jól kijönnek a fiatalokkal, bár az idegenekkel szemben sokszor zárkózottak. Nem mindenkivel jön ki egyformán jól. Gazdáihoz azonban hűséges és ragaszkodik. Más kutyákkal és háziállatokkal is remekül megfér.

Az ausztrál juhászkutya tartása

A nevelését illetően nagyon következetesnek kell lenni, ugyanis, ha egyszer valamit megengednek neki, akkor már nehéz arról leszoktatni. Egyébként könnyen tanítható, de nagy szüksége van a változatosságra, és arra, hogy mindig legyen valamilyen tennivalója. Ha nem adunk neki faladatot, akkor talál magának, és annak a gazdi általában nem örül.

ausztrál juhászkutya-

Kinézetét tekintve nagyon arányos, közepes nagyságú és közepesen erős csontozatú kutya. Szőre közepesen hosszú és mérsékelten durva. Színezetét tekintve nagyon eltérő lehet. Nehéz két egyforma kinézetű kutyát találni az ausztrál juhászkutyák között. Általában azonban feketék, vörösek vagy fehérek gesztenyebarna foltokkal tarkítva. De ezen színek keverékéből bármi elképzelhető rajtuk.

A fejük hosszúkás, a szemük barna vagy kék. Háta hosszú, ágyéka kissé magas, fara lejtős. A mellkasa mély, a hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak és párhuzamosak. Ami pedig igazán egyedivé teszi őket, az a farkuk, mely általában hiányzik vagy nagyon kicsi. Ettől eltérően azonban találhatunk náluk a legkülönfélébb farokhosszakat is.

ausztrál juhászkutya

Akár juhászkutyát szeretnénk, akár csak egy családi kedvencet vagy egy társat a mindennapi sporthoz, az ausztrál juhászkutya minden bizonnyal beteljesíti elképzeléseinket. Válasszuk hát őt, ha egy életvidám, pajkos házőrzőt szeretnénk magunkénak tudni!

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben