Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

ausztrál juhászkutya - Ausztrál juhászkutya: aktív kutya aktív embereknek

Ki ne szeretné az életvidám, pajkos kutyákat? Azokat, akikkel nagyokat lehet játszani, hű társaink lehetnek az egyes sporttevékenységek közben is, és akár dolgos, munkás kutyaként is megállják a helyüket. Ha valaki ilyen ebet keres, akkor minden bizonnyal nem fog csalatkozni, ha az ausztrál juhászkutyát választja.

Az ausztrál juhászkutya, vagy ahogy még hívják, aussie elnevezése meglehetősen félrevezető, mivel ez a faj valójában nem Ausztráliából eredeztethető. A viszonylag rövid múlttal rendelkező kutya ugyanis Amerikából származik. Bár a kialakulása és története elég rövidnek és homályosnak mondható, annyi bizonyos, hogy a kezdeti időszaka a 19. században keresendő.

Ekkor ugyanis rengeteg európai érkezett a keleti partra a pásztorkutyáikkal együtt. Ezeket a kutyákat tekinthetjük az ausztrál juhászkutya kialakulása alapjainak. Az aranyláz kitörésével az ide érkezett telepesek a nyugati part felé vették az irányt, ahová sokan érkeztek Latin-Amerikából és Ausztráliából is. Ezen emberek kutyáinak keveredéséből jöhettek létre az ausztrál juhászkutyák, amelyeket az ausztrálok hazatérve magukkal is vittek.

Az ausztrál juhászkutya jellemzői

Az ausztrál juhászkutyákat inkább munkaképességük, mint küllemük miatt kezdték csodálni. Elsősorban emiatt is kezdték tenyészteni őket. Még az ausztrál vadonban is könnyűszerrel megállták a helyüket. A remek munkakutyának elsődlegesen a marhacsordák terelése volt a feladata. Idővel azonban bohókás és dekoratív megjelenése is megbecsültté tette a nagyközönség előtt. Talán ezért is jelentek meg olyan gyorsan akár a tévében vagy a filmvásznon is. De nagy sztárjai lettek például a lovas rodeóknak is.

ausztrál juhászkutya_

Manapság leginkább olyanok választják ezt a kutyafajt, akik kedvelik az agility-, terhelés- és az engedelmességi kutyapróbákhoz hasonlatos sportokat. Ez nem is baj, hiszen a faj eredendően szükségelteti a sok mozgást, munkát és mentális stimulálást. Kevés olyan területe van a munkának és a sportnak, amelyben ne lenne használható. Azoknak viszont, akiknek nincs idejük vele rohangálni, és nagyon keveset vannak otthon, semmiképpen nem ajánlott az ausztrál juhászkutya tartása.

Ezen felül azonban családi kutyának is ideális lehet, hiszen könnyen tanul és alkalmazkodik. Fontos azonban, hogy már fiatalkorától a gyerekekhez szoktassuk. Nagyon jól kijönnek a fiatalokkal, bár az idegenekkel szemben sokszor zárkózottak. Nem mindenkivel jön ki egyformán jól. Gazdáihoz azonban hűséges és ragaszkodik. Más kutyákkal és háziállatokkal is remekül megfér.

Az ausztrál juhászkutya tartása

A nevelését illetően nagyon következetesnek kell lenni, ugyanis, ha egyszer valamit megengednek neki, akkor már nehéz arról leszoktatni. Egyébként könnyen tanítható, de nagy szüksége van a változatosságra, és arra, hogy mindig legyen valamilyen tennivalója. Ha nem adunk neki faladatot, akkor talál magának, és annak a gazdi általában nem örül.

ausztrál juhászkutya-

Kinézetét tekintve nagyon arányos, közepes nagyságú és közepesen erős csontozatú kutya. Szőre közepesen hosszú és mérsékelten durva. Színezetét tekintve nagyon eltérő lehet. Nehéz két egyforma kinézetű kutyát találni az ausztrál juhászkutyák között. Általában azonban feketék, vörösek vagy fehérek gesztenyebarna foltokkal tarkítva. De ezen színek keverékéből bármi elképzelhető rajtuk.

A fejük hosszúkás, a szemük barna vagy kék. Háta hosszú, ágyéka kissé magas, fara lejtős. A mellkasa mély, a hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak és párhuzamosak. Ami pedig igazán egyedivé teszi őket, az a farkuk, mely általában hiányzik vagy nagyon kicsi. Ettől eltérően azonban találhatunk náluk a legkülönfélébb farokhosszakat is.

ausztrál juhászkutya

Akár juhászkutyát szeretnénk, akár csak egy családi kedvencet vagy egy társat a mindennapi sporthoz, az ausztrál juhászkutya minden bizonnyal beteljesíti elképzeléseinket. Válasszuk hát őt, ha egy életvidám, pajkos házőrzőt szeretnénk magunkénak tudni!

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben