Ausztrál kelpie – az intelligens és energikus pásztorkutya

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Az ausztrál kelpie Európában ugyan kevéssé ismert, Ausztráliában azonban napjainkban is az egyik legnépszerűbb pásztorkutyának számít. Az 1800-as évek elején Ausztráliába érkező skótok és angolok gyakran vittek magukkal pásztorkutyákat, így minden bizonnyal ezek az ebek az ausztrál kelpie ősei.

Az már az elnevezéséből is kiderül, hogy köze lehet a skót juhászkutyákhoz, a „kelpie” szó ugyanis skót eredetű, jelentése vízi szellem.

Nevét 1872-ben, egy fajtabeli szukáról a legelső ausztrál pásztorkutya verseny győzteséről kapta. Nagy valószínűséggel a skót terelőkutya, a dingó és a border collie fajták keresztezésével tenyésztették ki. Népszerűsége a huszadik század második felében egyre inkább nőtt, különösen az angol nyelvterületeken.

Az ausztrál kelpie külseje

Az ausztral kelpie kulseje - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Ez az izmos testfelépítésű, közepes méretű eb rövid, sima és dús szőrzettel rendelkezik, melynek színe lehet barna, vöröses, fekete, vagy akár vöröses-sárga, illetve fekete-sárga foltos is. Szőrzete nem igényel különösebb gondozást, karmait azonban érdemes rövidre vágni.

Ideális testtömegük 11 és 14 kg között mozog, marmagassága pedig 46 és 51 cm közé tehető kanok esetében, a szukák viszont alacsonyabbak nagyjából 2-3 cm-rel. Fülei felállnak, emiatt kinézete a rókáéra emlékeztet. Szemei mandula formájúak és általában sötétbarnák, arcorri része egy kicsivel rövidebb mint a koponyája. Az egész megjelenése arányos és tekintélyt parancsoló.

Az ausztrál kelpie jelleme

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Eme munkamániás kutya várható élettartama 11-14 év. Hihetetlenül intelligens és energikus fajtáról van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valamilyen feladatot adjunk neki, az unalmat ugyanis rettenetesen nehezen és rosszul viseli. Ha egy kelpiet nem foglalkoztatunk, akkor nagy eséllyel gondokat fog nekünk okozni, hiszen a benne tomboló energiát muszáj levezetnie valahogyan.

Gondoskodjunk tehát arról, hogy legyen mindig dolga, és az is fontos, hogy az adott feladat méltó legyen hozzá és kihívást jelentsen a számára. Az ausztrál kelpie tanítása egyébként nem nagy kihívás, mivel erős benne a vágy, hogy megfeleljen a gazdájának és kitűnő a felfogóképessége is.

Örömmel tanul és lelkesen veti bele magát a munkába, a kemény, szigorú nevelés módszereket azonban nem kedveli. Ha nem fordulunk hozzá szeretettel és türelemmel, akkor hajlamosak megmakacsolni magukat. Azonban, ha a tanítás során érzik a jószándékot és a törődést, akkor önfeláldozó, engedelmes és vidám társra találhatunk benne.

Ez az eb a világ egyik legmozgékonyabb kutyafajtája, ráadásul a velük született terelő öszönt is szeretnék kiélni. Esetükben ugyanis nemcsak arról van szó, hogy szeretnek cél nélkül, vagy csupán játékból szaladgálni, a kelpienek ugyanis a munka az első!

Ha nem azért akarunk egy ilyen kutyát, hogy nyájat őriztessünk vele, akkor mindenképpen érdemes valamilyen kutyasport felé terelnünk. A versenyszellem, valamint a bonyolultabb feladatok teljesítése ugyanis kifejezetten jót tesz neki.

Óriási munkakedvének, fegyelmezettségének és kitartásának köszönhetően akár kiváló mentőkutya is lehet belőle. Mindezek mellett nagyon türelmes és ragaszkodó, így terápiás kutyaként is remekül megállja a helyét. Őrkutyát azonban ne próbáljunk faragni belőle, mert az idegenek gyakran félelmet keltenek benne.

Az ausztrál kelpie tartása

Az ausztral kelpie jelleme - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Megkötni vagy bezárni semmilyen körülmények között nem ajánlatos, ha ugyanis ilyen mértékben kíséreljük meg korlátozni a mozgásigényét, azzal csak annyit érünk el, hogy a kelpie idővel nagyon is agresszívé válik.

A kelpie az ember hűséges társa, kitartó és fáradhatatlan munkakutya, a család nagy kedvence, mivel a gyerekekkel is kiválóan megérti magát. Következetes nevelés esetén egyéb háziállatokkal együtt is tartható, barátságos természetének köszönhetően képes kitűnő kapcsolatokat ápolni más kutyafajtákkal vagy akár más állatfajokkal is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben