Ausztrál kelpie – az intelligens és energikus pásztorkutya

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Az ausztrál kelpie Európában ugyan kevéssé ismert, Ausztráliában azonban napjainkban is az egyik legnépszerűbb pásztorkutyának számít. Az 1800-as évek elején Ausztráliába érkező skótok és angolok gyakran vittek magukkal pásztorkutyákat, így minden bizonnyal ezek az ebek az ausztrál kelpie ősei.

Az már az elnevezéséből is kiderül, hogy köze lehet a skót juhászkutyákhoz, a „kelpie” szó ugyanis skót eredetű, jelentése vízi szellem.

Nevét 1872-ben, egy fajtabeli szukáról a legelső ausztrál pásztorkutya verseny győzteséről kapta. Nagy valószínűséggel a skót terelőkutya, a dingó és a border collie fajták keresztezésével tenyésztették ki. Népszerűsége a huszadik század második felében egyre inkább nőtt, különösen az angol nyelvterületeken.

Az ausztrál kelpie külseje

Az ausztral kelpie kulseje - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Ez az izmos testfelépítésű, közepes méretű eb rövid, sima és dús szőrzettel rendelkezik, melynek színe lehet barna, vöröses, fekete, vagy akár vöröses-sárga, illetve fekete-sárga foltos is. Szőrzete nem igényel különösebb gondozást, karmait azonban érdemes rövidre vágni.

Ideális testtömegük 11 és 14 kg között mozog, marmagassága pedig 46 és 51 cm közé tehető kanok esetében, a szukák viszont alacsonyabbak nagyjából 2-3 cm-rel. Fülei felállnak, emiatt kinézete a rókáéra emlékeztet. Szemei mandula formájúak és általában sötétbarnák, arcorri része egy kicsivel rövidebb mint a koponyája. Az egész megjelenése arányos és tekintélyt parancsoló.

Az ausztrál kelpie jelleme

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Eme munkamániás kutya várható élettartama 11-14 év. Hihetetlenül intelligens és energikus fajtáról van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valamilyen feladatot adjunk neki, az unalmat ugyanis rettenetesen nehezen és rosszul viseli. Ha egy kelpiet nem foglalkoztatunk, akkor nagy eséllyel gondokat fog nekünk okozni, hiszen a benne tomboló energiát muszáj levezetnie valahogyan.

Gondoskodjunk tehát arról, hogy legyen mindig dolga, és az is fontos, hogy az adott feladat méltó legyen hozzá és kihívást jelentsen a számára. Az ausztrál kelpie tanítása egyébként nem nagy kihívás, mivel erős benne a vágy, hogy megfeleljen a gazdájának és kitűnő a felfogóképessége is.

Örömmel tanul és lelkesen veti bele magát a munkába, a kemény, szigorú nevelés módszereket azonban nem kedveli. Ha nem fordulunk hozzá szeretettel és türelemmel, akkor hajlamosak megmakacsolni magukat. Azonban, ha a tanítás során érzik a jószándékot és a törődést, akkor önfeláldozó, engedelmes és vidám társra találhatunk benne.

Ez az eb a világ egyik legmozgékonyabb kutyafajtája, ráadásul a velük született terelő öszönt is szeretnék kiélni. Esetükben ugyanis nemcsak arról van szó, hogy szeretnek cél nélkül, vagy csupán játékból szaladgálni, a kelpienek ugyanis a munka az első!

Ha nem azért akarunk egy ilyen kutyát, hogy nyájat őriztessünk vele, akkor mindenképpen érdemes valamilyen kutyasport felé terelnünk. A versenyszellem, valamint a bonyolultabb feladatok teljesítése ugyanis kifejezetten jót tesz neki.

Óriási munkakedvének, fegyelmezettségének és kitartásának köszönhetően akár kiváló mentőkutya is lehet belőle. Mindezek mellett nagyon türelmes és ragaszkodó, így terápiás kutyaként is remekül megállja a helyét. Őrkutyát azonban ne próbáljunk faragni belőle, mert az idegenek gyakran félelmet keltenek benne.

Az ausztrál kelpie tartása

Az ausztral kelpie jelleme - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Megkötni vagy bezárni semmilyen körülmények között nem ajánlatos, ha ugyanis ilyen mértékben kíséreljük meg korlátozni a mozgásigényét, azzal csak annyit érünk el, hogy a kelpie idővel nagyon is agresszívé válik.

A kelpie az ember hűséges társa, kitartó és fáradhatatlan munkakutya, a család nagy kedvence, mivel a gyerekekkel is kiválóan megérti magát. Következetes nevelés esetén egyéb háziállatokkal együtt is tartható, barátságos természetének köszönhetően képes kitűnő kapcsolatokat ápolni más kutyafajtákkal vagy akár más állatfajokkal is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben