Ausztrál kelpie – az intelligens és energikus pásztorkutya

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Az ausztrál kelpie Európában ugyan kevéssé ismert, Ausztráliában azonban napjainkban is az egyik legnépszerűbb pásztorkutyának számít. Az 1800-as évek elején Ausztráliába érkező skótok és angolok gyakran vittek magukkal pásztorkutyákat, így minden bizonnyal ezek az ebek az ausztrál kelpie ősei.

Az már az elnevezéséből is kiderül, hogy köze lehet a skót juhászkutyákhoz, a „kelpie” szó ugyanis skót eredetű, jelentése vízi szellem.

Nevét 1872-ben, egy fajtabeli szukáról a legelső ausztrál pásztorkutya verseny győzteséről kapta. Nagy valószínűséggel a skót terelőkutya, a dingó és a border collie fajták keresztezésével tenyésztették ki. Népszerűsége a huszadik század második felében egyre inkább nőtt, különösen az angol nyelvterületeken.

Az ausztrál kelpie külseje

Az ausztral kelpie kulseje - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Ez az izmos testfelépítésű, közepes méretű eb rövid, sima és dús szőrzettel rendelkezik, melynek színe lehet barna, vöröses, fekete, vagy akár vöröses-sárga, illetve fekete-sárga foltos is. Szőrzete nem igényel különösebb gondozást, karmait azonban érdemes rövidre vágni.

Ideális testtömegük 11 és 14 kg között mozog, marmagassága pedig 46 és 51 cm közé tehető kanok esetében, a szukák viszont alacsonyabbak nagyjából 2-3 cm-rel. Fülei felállnak, emiatt kinézete a rókáéra emlékeztet. Szemei mandula formájúak és általában sötétbarnák, arcorri része egy kicsivel rövidebb mint a koponyája. Az egész megjelenése arányos és tekintélyt parancsoló.

Az ausztrál kelpie jelleme

Ausztral kelpie - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya
Eme munkamániás kutya várható élettartama 11-14 év. Hihetetlenül intelligens és energikus fajtáról van szó. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valamilyen feladatot adjunk neki, az unalmat ugyanis rettenetesen nehezen és rosszul viseli. Ha egy kelpiet nem foglalkoztatunk, akkor nagy eséllyel gondokat fog nekünk okozni, hiszen a benne tomboló energiát muszáj levezetnie valahogyan.

Gondoskodjunk tehát arról, hogy legyen mindig dolga, és az is fontos, hogy az adott feladat méltó legyen hozzá és kihívást jelentsen a számára. Az ausztrál kelpie tanítása egyébként nem nagy kihívás, mivel erős benne a vágy, hogy megfeleljen a gazdájának és kitűnő a felfogóképessége is.

Örömmel tanul és lelkesen veti bele magát a munkába, a kemény, szigorú nevelés módszereket azonban nem kedveli. Ha nem fordulunk hozzá szeretettel és türelemmel, akkor hajlamosak megmakacsolni magukat. Azonban, ha a tanítás során érzik a jószándékot és a törődést, akkor önfeláldozó, engedelmes és vidám társra találhatunk benne.

Ez az eb a világ egyik legmozgékonyabb kutyafajtája, ráadásul a velük született terelő öszönt is szeretnék kiélni. Esetükben ugyanis nemcsak arról van szó, hogy szeretnek cél nélkül, vagy csupán játékból szaladgálni, a kelpienek ugyanis a munka az első!

Ha nem azért akarunk egy ilyen kutyát, hogy nyájat őriztessünk vele, akkor mindenképpen érdemes valamilyen kutyasport felé terelnünk. A versenyszellem, valamint a bonyolultabb feladatok teljesítése ugyanis kifejezetten jót tesz neki.

Óriási munkakedvének, fegyelmezettségének és kitartásának köszönhetően akár kiváló mentőkutya is lehet belőle. Mindezek mellett nagyon türelmes és ragaszkodó, így terápiás kutyaként is remekül megállja a helyét. Őrkutyát azonban ne próbáljunk faragni belőle, mert az idegenek gyakran félelmet keltenek benne.

Az ausztrál kelpie tartása

Az ausztral kelpie jelleme - Ausztrál kelpie - az intelligens és energikus pásztorkutya

Megkötni vagy bezárni semmilyen körülmények között nem ajánlatos, ha ugyanis ilyen mértékben kíséreljük meg korlátozni a mozgásigényét, azzal csak annyit érünk el, hogy a kelpie idővel nagyon is agresszívé válik.

A kelpie az ember hűséges társa, kitartó és fáradhatatlan munkakutya, a család nagy kedvence, mivel a gyerekekkel is kiválóan megérti magát. Következetes nevelés esetén egyéb háziállatokkal együtt is tartható, barátságos természetének köszönhetően képes kitűnő kapcsolatokat ápolni más kutyafajtákkal vagy akár más állatfajokkal is.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben