Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

E-cigaretta, kutya

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag található mint a hagyományos, papírba sodort változataiban. Az e-cigaretta elterjedésével azonban rohamosan növekedni kezdett a háziállatok mérgezéses tüneteinek száma. Mi az összefüggés?

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a témában, nem árt tisztázni, hogy pontosan mi is az az elektromos cigaretta. Nevéből is adódóan egy olyan eszköz, amely áramforrásról, jelen esetben akkumulátorról működik. Feladata, hogy a folyékony nikotint gőzzé, permetté alakítsa, amit a dohányos belélegezhet.

Mivel a hagyományos bagóval ellentétben itt nincs cigarettapapír ami eléghetne, így kátrány sem kerül a tüdőbe. Az e-cigarettát gyakran azzal a címszóval értékesítik, mely segít leszokni a dohányzásról, illetve segít csökkenteni az elszívott nikotin rudacskák számát. A legtöbb ilyen eszköz patronnal rendelkezik, amit folyékony nikotinnal lehet utántölteni.

Milyen veszélyeket rejt a kutyákra nézve?

Számos olyan esetről számoltak be a kutyatulajdonosok, mely során kedvencük megrágta, összeharapta az elöl felejtett dohánykelléket. Mi okozza a problémát? A patron összerágásával a folyékony nikotin felszívódhat a nyálkahártyán, bőrön keresztül, így a kutya toxikus veszélynek van kitéve. Továbbá az elrágott akkumulátor égési sérüléseket is okozhat.

Szakértők szerint a különböző ízeket és illatokat tartalmazó nikotinpatronok különösen veszélyesek lehetnek, ugyanis ezek jobban csalogatják az állatot. Noha a kíváncsibb kölykök hajlamosabbak a tárgyak összerágására, az állatorvosok véleménye szerint minden korú kutyára nézve veszélyt jelent az e-cigaretta.

A nikotinmérgezés jelei és kezelése

Függetlenül attól, hogy az állat szervezetében milyen formában került a nikotin (elektromos vagy hagyományos cigaretta, dohány, tapasz vagy rágó), a toxicitás jelei a következők:

  • Hányás
  • Hasmenés
  • Nyáladzás
  • Magas pulzusszám
  • Magas vérnyomás
  • Roham
  • Letargia
  • Izomgyengeség, izomrángás
  • Szélsőséges esetben halál

A nikotin roppant gyorsan felszívódik a véráramba, így a fent felsorolt jelek azonnal (külön-külön vagy csoportosan) jelentkezhetnek. A nikotinos rágógumi ráadásul xylitolt is tartalmazhat, amely önmagában is toxikus hatással bír a kutyára. A kezelőorvosnak így tudnia kell róla, hogy akár kettős mérgezés is történhetett.

Mi a teendő nikotinmérgezés esetén?

A legelső feladat: azonnal vedd el a nikotint tartalmazó tárgyat az ebtől, így megakadályozhatod, hogy még több mérgező anyag kerüljön a szervezetébe. Sürgősen állatorvosi segítségre lesz szükség, így hívd fel a rendelőt, hogy álljanak készen a fogadásra.

Nikotinmérgezést követően a folyamatos monitorozás elkerülhetetlen, továbbá intravénás folyadékpótlásra és gyógyszerezésre is sor fog kerülni. Utóbbi segíthet a szívfrekvencia és a vérnyomás helyreállításában, illetve az izomrángás és a sokk kezelésében.

Figyelem! A nikotint tartalmazó tárgyakat – függetlenül azok formájától – mindig tartsd távol a kutyától (és a gyerektől is). A lehető legjobb megoldás, ha az összes dohánykelléket zárható dobozban, szelencében tartod, ami rágásálló, nehezen nyitható.

Ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy kedvenced nikotinmérgezésben érintett, azonnal cselekedj! Ne feledd, hogy a higgadtság és a határozottság jelen esetben is életet menthet. Légy nyugodt, de összeszedett.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben