Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

E-cigaretta, kutya

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag található mint a hagyományos, papírba sodort változataiban. Az e-cigaretta elterjedésével azonban rohamosan növekedni kezdett a háziállatok mérgezéses tüneteinek száma. Mi az összefüggés?

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a témában, nem árt tisztázni, hogy pontosan mi is az az elektromos cigaretta. Nevéből is adódóan egy olyan eszköz, amely áramforrásról, jelen esetben akkumulátorról működik. Feladata, hogy a folyékony nikotint gőzzé, permetté alakítsa, amit a dohányos belélegezhet.

Mivel a hagyományos bagóval ellentétben itt nincs cigarettapapír ami eléghetne, így kátrány sem kerül a tüdőbe. Az e-cigarettát gyakran azzal a címszóval értékesítik, mely segít leszokni a dohányzásról, illetve segít csökkenteni az elszívott nikotin rudacskák számát. A legtöbb ilyen eszköz patronnal rendelkezik, amit folyékony nikotinnal lehet utántölteni.

Milyen veszélyeket rejt a kutyákra nézve?

Számos olyan esetről számoltak be a kutyatulajdonosok, mely során kedvencük megrágta, összeharapta az elöl felejtett dohánykelléket. Mi okozza a problémát? A patron összerágásával a folyékony nikotin felszívódhat a nyálkahártyán, bőrön keresztül, így a kutya toxikus veszélynek van kitéve. Továbbá az elrágott akkumulátor égési sérüléseket is okozhat.

Szakértők szerint a különböző ízeket és illatokat tartalmazó nikotinpatronok különösen veszélyesek lehetnek, ugyanis ezek jobban csalogatják az állatot. Noha a kíváncsibb kölykök hajlamosabbak a tárgyak összerágására, az állatorvosok véleménye szerint minden korú kutyára nézve veszélyt jelent az e-cigaretta.

A nikotinmérgezés jelei és kezelése

Függetlenül attól, hogy az állat szervezetében milyen formában került a nikotin (elektromos vagy hagyományos cigaretta, dohány, tapasz vagy rágó), a toxicitás jelei a következők:

  • Hányás
  • Hasmenés
  • Nyáladzás
  • Magas pulzusszám
  • Magas vérnyomás
  • Roham
  • Letargia
  • Izomgyengeség, izomrángás
  • Szélsőséges esetben halál

A nikotin roppant gyorsan felszívódik a véráramba, így a fent felsorolt jelek azonnal (külön-külön vagy csoportosan) jelentkezhetnek. A nikotinos rágógumi ráadásul xylitolt is tartalmazhat, amely önmagában is toxikus hatással bír a kutyára. A kezelőorvosnak így tudnia kell róla, hogy akár kettős mérgezés is történhetett.

Mi a teendő nikotinmérgezés esetén?

A legelső feladat: azonnal vedd el a nikotint tartalmazó tárgyat az ebtől, így megakadályozhatod, hogy még több mérgező anyag kerüljön a szervezetébe. Sürgősen állatorvosi segítségre lesz szükség, így hívd fel a rendelőt, hogy álljanak készen a fogadásra.

Nikotinmérgezést követően a folyamatos monitorozás elkerülhetetlen, továbbá intravénás folyadékpótlásra és gyógyszerezésre is sor fog kerülni. Utóbbi segíthet a szívfrekvencia és a vérnyomás helyreállításában, illetve az izomrángás és a sokk kezelésében.

Figyelem! A nikotint tartalmazó tárgyakat – függetlenül azok formájától – mindig tartsd távol a kutyától (és a gyerektől is). A lehető legjobb megoldás, ha az összes dohánykelléket zárható dobozban, szelencében tartod, ami rágásálló, nehezen nyitható.

Ha csak a gyanúja is felmerül annak, hogy kedvenced nikotinmérgezésben érintett, azonnal cselekedj! Ne feledd, hogy a higgadtság és a határozottság jelen esetben is életet menthet. Légy nyugodt, de összeszedett.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben