Az ivartalanítás mellett és ellen szóló érvek

Az ivartalanítás mellett és ellen szóló érvek

A kutyák szaporodás során ösztöneikre hallgatva cselekszenek és nem gondolkodnak, ezért rengeteg olyan kutya születik, akinek nincs gazdája vagy otthona és a menhelyek befogadóképessége is véges. Ezért kell a gazdiknak felelősségteljesen és előrelátóan gondolkodni kutyáik érdekében, hiszen egy-két kiskutyának még lehet hely otthon, de mi lesz a többivel?

Az ivartalanítás előnyei

Ha ivartalanító műtétnek vetjük alá a kutyát, ami sok országban már rutin beavatkozásnak számít, akkor rengeteg dologtól kíméljük meg és ezáltal kontrollálhatóbb a kutyák szaporodása, nem lesz annyi hontalan kutya az utcákon és a menhelyeken.

Ezen kívül olyan megbetegedésektől óvjuk meg kisállatunkat, mint a méh- és petefészekdaganat vagy gyulladás, álvemhesség, prosztata- vagy végbéldaganat. A sterilizálás megelőzi bizonyos hormonális kezelések szükségességét, csökkenti a kankutyák agresszióját és az olyan veszélyes helyzetek előfordulását, mint amikor tüzelés idején elszöknek otthonról.

Az ivartalanítás hátrányai

Nagyon fontos, hogy a kutyát a megfelelő korban és egészségi állapotban ivartalaníttassuk, hiszen egy olyan műtéti beavatkozásról van szó, amely altatást igényel. Ha a kutya öreg vagy beteg, akkor nagyobbak a műtéttel járó kockázatok.

Ha túl korán végzik az ivartalanítást, akkor bizonyos fajtáknál megnő a csípőízületi diszplázia, csontrák valamint limfoszarkóma kialakulásának veszélye. A késői ivartalanítás pedig demenciához vezethet az idősebb kutyusoknál. Ezen kívül a műtét olyan hormontermelések megszűnésével is jár, melyek az ivarszerveken kívül más szövetekre is hatással vannak, aminek következményeivel nem minden kutya tud megbírkózni.

Léteznek olyan tévhitek is, mint például az, hogy ivartalanítás következtében a kutyák egyből elhíznak vagy megváltozik a személyiségük. Az elhízás azokban az esetekben fenyegeti a kutyákat, ha a gazdi kompenzálni szeretné kedvencét a műtéttel járó megpróbáltatások miatt. És mivel a kutya nyugodtabb lesz amiatt, hogy nem szökik el és nem érzi a szaporodási kényszert, ezért kevesebb energiára van szüksége, nem mozog olyan sokat, ezért könnyebben elhízik.

A tudatos táplálás ebben az esetben is fontos szerepet játszik. Az pedig, hogy a műtét drága, nem egy erős érv, hiszen egyszeri beavatkozásról van szó, ami kifizetődik. Gondoljunk a születő kiskutyákra, akiknek nem tudunk otthont biztosítani.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?