Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során

Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során 1 - Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során

A kutyatartók általában szeretik, ha kedvencük engedelmes és hallgat rájuk. Viszont ez csak kitartó munkával érhető el. Az alapdolgok után néhány egyszerű trükköt is megtaníthatunk nekik.

Ehhez szerencsére nem kell diplomás kutyaidomárnak lennünk. Egyszerűen, egy-két jutalomfalattal is rá tudjuk venni őket, hogy megtanulják ezeket a cseleket.

A legalapvetőbb természetesen az „ül” vezényszó. Ezt a legtöbb kutya már egy egyszerű karlendítésből megérti. Az elején úgy is rávezethetjük kedvencünket a helyes mozdulat elvégzésére, hogy a hátsó felét egy kicsit lenyomjuk. Ehhez nem kell sok gyakorlás, főleg akkor, ha a jutalomfalat a kedvenc ételéből áll. Árulnak pont erre alkalmas kutyakekszeket is, viszont akármi megteszi, amiben biztosak vagyunk, hogy előszeretettel elfogyasztaná.

A második a „gyere” vezényszó. Ez akkor hasznos, amikor például sétáltatni visszük és a piros lámpánál való türelmes várakozás után gyorsan el kell indulni. Ilyenkor ahelyett, hogy rángatással bírnánk rá, hogy velünk tartson, elég, ha kimondjuk a „varázsszót” és kedvencünk máris hűségesen jön mellettünk.

A harmadik, amelynek kevesebb gyakorlati haszna van, az a „fekszik” vezényszó. Ezt általában akkor használjuk, amikor azt szeretnénk elérni, hogy a kutyus türelmesen várjon, mielőtt például megkapja az ételadagját.

A negyedik a „marad” vezényszó. Ezt csak akkor taníthatjuk meg nekik, ha már kitűnően hallgatnak az „ül” parancsra. Nagyon hasznos lehet akkor, amikor várniuk kell valamire és fontos, hogy türelmesek legyenek. Ez a parancs fejleszti a toleranciájukat a külvilággal szemben, és egyben ez is a legnehezebb, főleg az olyan kutyáknál, akik átlag fölötti aktivitással rendelkeznek.

Az utolsó, de azért cseppet sem elhanyagolható parancs az „engedd el”. Ez nagyon fontos akkor, amikor kontaktusba kerül a külvilággal. E nélkül szinte lehetetlen engedelmességre nevelni őket.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben