Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során

Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során 1 - Az öt legfontosabb vezényszó a kutyanevelés során

A kutyatartók általában szeretik, ha kedvencük engedelmes és hallgat rájuk. Viszont ez csak kitartó munkával érhető el. Az alapdolgok után néhány egyszerű trükköt is megtaníthatunk nekik.

Ehhez szerencsére nem kell diplomás kutyaidomárnak lennünk. Egyszerűen, egy-két jutalomfalattal is rá tudjuk venni őket, hogy megtanulják ezeket a cseleket.

A legalapvetőbb természetesen az „ül” vezényszó. Ezt a legtöbb kutya már egy egyszerű karlendítésből megérti. Az elején úgy is rávezethetjük kedvencünket a helyes mozdulat elvégzésére, hogy a hátsó felét egy kicsit lenyomjuk. Ehhez nem kell sok gyakorlás, főleg akkor, ha a jutalomfalat a kedvenc ételéből áll. Árulnak pont erre alkalmas kutyakekszeket is, viszont akármi megteszi, amiben biztosak vagyunk, hogy előszeretettel elfogyasztaná.

A második a „gyere” vezényszó. Ez akkor hasznos, amikor például sétáltatni visszük és a piros lámpánál való türelmes várakozás után gyorsan el kell indulni. Ilyenkor ahelyett, hogy rángatással bírnánk rá, hogy velünk tartson, elég, ha kimondjuk a „varázsszót” és kedvencünk máris hűségesen jön mellettünk.

A harmadik, amelynek kevesebb gyakorlati haszna van, az a „fekszik” vezényszó. Ezt általában akkor használjuk, amikor azt szeretnénk elérni, hogy a kutyus türelmesen várjon, mielőtt például megkapja az ételadagját.

A negyedik a „marad” vezényszó. Ezt csak akkor taníthatjuk meg nekik, ha már kitűnően hallgatnak az „ül” parancsra. Nagyon hasznos lehet akkor, amikor várniuk kell valamire és fontos, hogy türelmesek legyenek. Ez a parancs fejleszti a toleranciájukat a külvilággal szemben, és egyben ez is a legnehezebb, főleg az olyan kutyáknál, akik átlag fölötti aktivitással rendelkeznek.

Az utolsó, de azért cseppet sem elhanyagolható parancs az „engedd el”. Ez nagyon fontos akkor, amikor kontaktusba kerül a külvilággal. E nélkül szinte lehetetlen engedelmességre nevelni őket.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?