Basset Hound – a kiegyensúlyozott arisztokrata

A basset hound külseje

Hogy a Basset Hound pontosan mikor is jelent meg még napjainkban sem lehet tudni, az viszont kétségtelen, hogy több százéves múltra tekint vissza. Az első írásos anyag, amely a Bassetről készült 1573-ban lett kiadva, egy vadászati könyv egyik fejezeteként.

E kutyafajta ősei egyébként már a régi időkben is közkedveltek voltak, hiszen a világhírű drámaíró, William Shakespeare szintén a XVI. században elismerően írt a „lefüggő szájú, sárga” ebekről, akik „fülükkel lesöprik a fűről a harmatot”.

A Basset nagy valószínűséggel Franciaországból eredeztethető, hiszen az elnevezése is a francia „bass” szóból ered, melynek jelentése törpe, alacsony. Az első párizsi kutyakiállítás után, 1863-ban igazán népszerűvé vált, mai formáját azonban akkor nyerte el, amikor 1868-ban Angliába vittek egy Basset szukát, amelyet egy beagle-el pároztattak, az utódokat pedig ismét Bassettel és angol vérebekkel keresztezték. Néhány évvel később, 1880-ban fogadták el és jegyezték be különálló fajként, ekkor már Basset Hound néven.

A Basset Hound kinézete és külseje

A franciák csak úgy jellemezték a Basset Hound-ot, hogy „nagy kutya rövid lábakon”, ami valóban találó leírás, ha jobban megnézzük ezt a kutyát. Ennek az egyébként testes kutyának elképesztően nehéz a csontozata, koponyája boltozatos, nyaka izmos és hosszú, felső ajkai szinte teljesen eltakarítják az alsókat, füleik óriásiak, orrlyukai pedig igencsak tágak, ennek is köszönheti kiváló szimatát. Marmagassága 33-38 cm, testtömege pedig 18-23 kg közöttire tehető, ezt a kutyafajtát semmiképpen sem nevezhetjük soványnak, a magasságához képest ugyanis elég testes.

Kemény, sima sűrű és rövid szőrzete általában két (fehér-barna) vagy három (fekete-fehér-barna) színben pompázik, ápolása nem jelent különösebb kihívást. Szemei barnák, tekintete kissé szomorkás, mégis kedvességet sugároz. A Basset füleire fontos, hogy nagy gondot fordítsunk, méretükből kifolyólag ugyanis igen gyakran lesznek koszosak, ezért hallójárataikat is érdemes a lehető leggyakrabban megvizsgálni.

A fültisztításra jó, ha egy speciális szert használunk és egy szövetdarabot. Testes kutyáról van szó, ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk az étrendjére is, ugyanis igencsak könnyen elhízhat. Hosszú hátuk miatt gyakran küszködnek gerinc problémákkal.

A basset hound jelleme - Basset Hound - a kiegyensúlyozott arisztokrata

A Basset Hound kutya jelleme

A Basset igazi kis arisztokratának számít a kutyák között, csendes és nyugodt fajta, ugyanakkor nagyon vidám, barátságos és magabiztos. Mindezen tulajdonságainak köszönhetően olyan állat benyomását kelti, amely harmóniában van saját magával és az egész világgal.

A rohanás nem az ő stílusa, türelmes és társaságkedvelő eb, így gyerekekkel és más állatokkal is képes békében együtt élni, azt azonban nehezen viseli, ha magára hagyják. Kedves, aranyos, ártatlan megjelenése ne tévesszen meg senkit, ez a kutya nagyon is hajlamos a makacsságra, ezért elsősorban olyan gazdiknak ajánlott basett-et tartaniuk, akik erős akaratúak, de ugyanakkor türelmesek is. A Basset Hound gyors felfogókészségének köszönhetően könnyedén megérti, hogy mit akarnak tőle, azonban ahhoz, hogy engedelmeskedjen is szükséges, hogy gazdáját ne csak szeresse, hanem tisztelje is.

Basset hound - Basset Hound - a kiegyensúlyozott arisztokrata

Mozgásigénye igen csekély, néhány rövid séta és egy kis játék számára éppen elég. Könnyedén meg tudja állapítani, hogy gazdája milyen hangulatban van és ő maga is ehhez alkalmazkodik.

Ha túlságosan erélyesek vagyunk vele szemben, könnyen félénkké válhat, a megfelelő, következetes és szeretetteljes nevelés azonban egy jó kedélyű, kiegyensúlyozott kutyát eredményez. Eredetileg vadászkutyaként volt elterjedt, a franciák annak idején nyúlvadászatok alkalmával vitték magukkal. Kiváló nyomkövető és nagyon könnyen tanul, így napjainkban is abszolút alkalmas a vadászatra a megfelelő kiképzés mellett.

Érdekességek a Basset Hound kutyafajtáról!

Lehet, hogy leginkább Hush Puppy (kicsi, sós, rántott gömb alakú kukoricaliszt alapú tésztából készült amerikai étel) kutyaként ismeri a világ, de a Basset Hound sokkal több, mint egy reklám ikon. 

Nyugodt személyiségével és rövid termetű, mégis nemes – már-már arisztokrata – megjelenésével a Basset Hound népszerű társa az embernek, valamint lassú tempójú, de lelkes vadászkutya.

A Basset név a francia bas szóból származik, jelentése alacsony. A valóságban a a Basset Hound kutyafajta nagy kutyák rövid lábakon. Nagy mérete ellenére a Basset úgy véli, hogy öles kutya és mindent megtesz azért, hogy beleférjen a gazdája ölébe.

A basettek szagló szervei különösen kiélezettek, ami azt jelenti, hogy kifejezetten vadászatra tenyésztették őket, követve a zsákmány illatát az erdő mélyébe. Fenomenális szaglásuk az egyik legjobb az összes kutyafajta közül.

A Basset Hound sima, rövid, kemény textúrájú bundával rendelkezik, amelyeket viszonylag könnyű gondozni. Legtöbbjük a fekete, a barna és a fehér háromszínű mintájával rendelkezik, de ezek a színek lehetnek más árnyalatúak is.

A Basset Hound kutyának lekerekített koponyája van laza bőr szerkezettel az arcon, amely erősen ráncos a homlokán. Ez a laza bőr egyúttal szomorú pillantást is okoz Basset kutyafajták számára, ami sokak szerint tovább növeli varázsát.

Előnyük a vadászatok során a rövid lábuk volt, ugyanis lassabban mozogtak mint a hosszabb lábú vadászkutyák, ami megkönnyítette a gyalogos vadászok könnyed követését. Farka hosszú és egyenesen felfelé áll, fehér hegyével a végén, ami ugyancsak megkönnyítette a vadászok számára, hogy lássák őket, amikor a kutyák magas fűben voltak. A Basset Hounds masszív mancsokkal rendelkezik, és elülső lábuk kissé kifelé fordul, hogy egyensúlyba hozza a váll szélességét.

A ház körül a Basset Hounds nyugodt és meglehetősen lusta. Hűek gazdájukhoz, kellemes, barátságos hozzáállással rendelkeznek. 

A Basset utálja, ha hosszú ideig egyedül marad és túl sokáig magára hagyva hangosak lehetnek. Megkülönböztető ugató hangjuk hangos és nagy távolságokat tesz meg.

A Basset Hound kiadós evők, de mivel nem túl aktívak a házban gyorsan elhízhatnak, ami hát- és lábproblémákat okozhat számukra. A rendszeres testmozgás elengedhetetlen. A Basset kutyafajta nagyon kitartó, ezért élvezik a hosszú sétákat.

Amikor sétál, imád nyomon követni. Ha olyan illatot érez, amelyet követni akar, akkor könnyen elkalandozhat, ha nincs pórázon. 

A türelem mindenképpen egy jó erény a gazdi részséről, amikor egy Basset-et kell kiképezni. Hacsak nem tudja rábeszélni, hogy ez valami, amit meg akar tenni, makacs lehet és nehezen képezhető. Sok kutya engedelmeskedik a parancsoknak, amikor ételt kínálnak neki, de határozottan nem engedelmeskednek, ha nincs meg a megfelelő jutalma, amit felajánlhat nekik a kiképző.

A Basset kutyafajták otthoni kiképzése komoly kihívást jelent, de türelemmel és kitartással sikerre vezethető a tréning, de mindenképpen használjon gyengéd, pozitív edzésmódszereket. A Basset Hounds érzelmileg érzékeny és a durva bánásmód megviselheti.

A jól nevelt Bassets kiegyensúlyozott, nyugodt és általában boldog kutya. Nagyon kíméletesek a gyerekekkel és más háziállatokkal szemben is. Legnagyobb hibájuk a nyáladzás és a magányos üvöltés hajlamuk. Ha elviseli sajátosságait, a Basset csodálatos családtaggá válhat.

A Basset Hound kutyafajta fontos tudnivalói

  • Mint minden vadászkutya a Basset Hound is makacs lehet olykor és nehezen képezhető.
  • Ha számukra érdekes illatot éreznek, a Basset Hound megpróbálhatja követni, függetlenül attól, hogy mekkora veszélyt jelent számukra. 
  • Az egyik elsődleges oka annak, hogy a Basset Hound kutyákat örökbefogadásra adják, az, hogy “túlságosan nyáladzik”. A szájuk körüli laza bőr miatt hajlamosak meglehetősen nagy rendetlenséget csinálni az iszogatás után. Ha nem bírja a nyáladzást, akkor a Basset Hound nem a legjobb választás az Ön számára.
  • A Basset Hound kutyák gyakran puffadnak. Ha ez a probléma gyakran tűnik fel, az állatorvos felkeresése javasolt. Az étrend megváltoztatása segíthet.
  • Az elhízás valódi probléma a Basset Hound számára. Szeretnek enni és túl is eszik magukat, ha lehetőségük adódik rá. Ha túl sokat híznak, ízületi és hátproblémáik lehetnek. 
  • Mivel a Basset Hound kutyák hajlamosak a puffadásra, jobb, ha napi két vagy három kisebb adaggal etetik őket, nem pedig napi egy nagy étkezéssel. 
  • A Basset Hound hosszú füleit hetente ellenőrizni és tisztítani kell a fülfertőzések megelőzése érdekében. 
  • Annak ellenére, hogy a Basset Hound kutyája erős és elképesztően mozgékony az ilyen rövid lábak miatt, a legjobb, ha visszatartja őt attól, hogy például autóból ugráljon ki. Könnyen sérüléshez vezethet.
  • A Basset kiskutya növekedésekor ízületi problémáktól szenvedhet. Ne engedje, hogy a kölyökkutya túlzásba hozza a dolgokat, amikor játszik, és ne engedje, hogy a bútorokra fel és le ugráljon.
  • A testtömegük kétharmadával a testük elején a Basset Hound nem jó úszók. Ne engedje, hogy a kutyája egy medencébe essen, mert bajba kerülhet.

Általános kutyafajta-információk a Basset hound kutyafajtáról

Basset hound
Általános információk a Basset hound kutyafajtáról
Származási hely:Franciaország
Közismert név:Basset hound
Angol név:Basset hound, Basset
Egyéb nevek:Hush Puppy
Fajta típusa:Fajtatiszta
FCI besorolása:VI. fajtacsoport: kopók és rokon fajták
1. Kopók – szekció
1.3 Kis méretű kopók – típusok
Mérete:Közepes termetű
Testtömege:Kan: 25-28 kg
Nőstény: 23-26 kg
Magassága:28-38 cm
Temperamentuma:Barátságos, Elkötelezett és Állhatatos
Képzése:Átlagos, de néha kihívást jelenthet
Várható élettartam:10 – 12 év
Átlagos napi élelmiszer-fogyasztás:150-200 g kiváló minőségű száraz kutyatáp, két vagy három étkezésre felosztva.
Vemhesség időtartama:60-64 nap
Alom:6-8 kölyökkutya
Hivatkozások:https://hu.wikipedia.org/wiki/Basset_hound
http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/163g06-fr.pdf
Kategória:Francia kutyafajták

Basset Hound képek

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben