Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

A beagle őseiről már a III. századi krónikák is írtak, így egy igencsak régóta létező kutyafajtáról van szó, közvetlen elődeit azonban valamikor a XVIII.-XIX. században tenyésztették ki angol földbirtokosok.

A beagle - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

A beaglet elsősorban vadászkutyaként alkalmazták. Mivel Európa számos területén illegálisnak minősül a falkában történő vadászat, ezért napjainkban csupán nyomkövetőként tevékenykednek. Ennek az energikus ebfajtának rengeteg mozgásra van igénye. Ha nem használjuk ki rendeltetésszerűen kiváló vadászkészségeit, akkor legalább ügyességét, intelligenciáját és fáradhatatlanságát kutyasportágakban érdemes kamatoztatnunk.

Az angolok ezt régóta tudják, éppen ezért már 1890 óta számos versenyt szerveznek külön a beagle-eknek, amelyek gyakran erősen emlékeztetnek a nyúlvadászatra. Ezeken az alkalmakon természetesen szó sincs valódi vadászatról. Az elejtendő állatok helyett tárgyakat használnak a szervezők. Valamint elsősorban azt értékelik, hogy a kutya milyen mértékben engedelmeskedik a gazdájának és mennyire együttműködő.

Magyarországon elég későn, a 1970-es évek végén váltak ismertté a beagle-k, hazánkban ekkor születtek meg az első kölykök.

A beagle külseje

A beagle zömök, ugyanakkor erős testfelépítésű kutyafajta. Feje hosszúkás, mégsem tűnik aránytalannak a törzséhez képest. Koponyája kissé széles és boltozatos, tág orrlyukainak köszönhetően kiváló szimata van. Nagy, barna szemei viszonylag távol ülnek egymástól, lekerekített fülei pedig méltóságteljesen keretezik a fejét.

A beagle külseje - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Nyaka finoman ívelt, hátvonala egyenes, farkát enyhén begörbítve tartja, mancsai zártak és erősek. Ideális esetben testtömege 10-18 kg, marmagassága pedig 32-41 cm között mozog. Rövid és sűrű szőrzete lehet bi- vagy tricolor. A bicolor szőrzettel rendelkező beagle fehér és cserszínű, míg a tricolor bundájú kutyák szőrzetébe fekete is vegyül.

A beagle ilyen szempontból igazán sokszínűnek mondható, hiszen a fekete fehérhez társuló harmadik színnek számos árnyalata lehet, ilyen például a világossárga, a cserszín, vagy épp a téglavörös. Szőrzete nem igényel különösebb törődést, azzal is beéri, ha hetente párszor megfésüljük egy sörtés kefével.

Mivel fülei hosszúak és lelógnak, ezért ezekre mindig nagyon oda kell figyelnünk és fontos, hogy gyakran tisztítsuk a hallójáratait, az esetleges felgyülemlett kosz eltávolítására érdemes külön erre a célra gyártott fültisztítószert használni.

A beagle jelleme

A beagle egy alapvetően vidám, barátságos, energikus kutyafajta. Viselkedésében óriási változást figyelhetünk meg, amint sétálni visszük a szabadba. Míg otthon szinte kisgyerekként ragaszkodik gazdájához és keresi annak közelségét, addig a szabadba érve hirtelen előtörnek belőle az ősi vadászösztönök és minden érdekesnek tűnik számára.

A beagle jelleme - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Ez az eb gyakran vesződik el, szökésről azonban szó sincs, nem akarja faképnél hagyni gazdáját, mindössze arról van szó, hogy erősen él benne a kalandvágy és kíváncsi mindenre, ami él és mozog. Ez a kutya nagyon értelmes és bátor, ugyanakkor nagyon makacs is tud lenni, ezért nevelése különösen sok türelmet igényel.

A következetes nevelés azonban mindig meghozza gyümölcsét, a beagle ugyanis igazi szerető, hűséges barát. Ráadásul, ha képesek vagyunk biztosítani számára a megfelelő mozgásmennyiséget is, akkor attól sem kell félnünk, hogy egy-egy séta alkalmával szem-elől tévesztjük.

beagle - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Fontos, hogy ne hagyjuk őket egyedül huzamosabb ideig, mert a magányt, csakúgy mint a mozgásszegény életmódot, nagyon rosszul viselik. Mivel nagyon barátságos fajta, ezért remekül kijön a gyerekekkel, valamint más kutyák társaságát is kifejezetten élvezi.

Beagle kutya nevek listája

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben