Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

A beagle őseiről már a III. századi krónikák is írtak, így egy igencsak régóta létező kutyafajtáról van szó, közvetlen elődeit azonban valamikor a XVIII.-XIX. században tenyésztették ki angol földbirtokosok.

A beagle - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

A beaglet elsősorban vadászkutyaként alkalmazták. Mivel Európa számos területén illegálisnak minősül a falkában történő vadászat, ezért napjainkban csupán nyomkövetőként tevékenykednek. Ennek az energikus ebfajtának rengeteg mozgásra van igénye. Ha nem használjuk ki rendeltetésszerűen kiváló vadászkészségeit, akkor legalább ügyességét, intelligenciáját és fáradhatatlanságát kutyasportágakban érdemes kamatoztatnunk.

Az angolok ezt régóta tudják, éppen ezért már 1890 óta számos versenyt szerveznek külön a beagle-eknek, amelyek gyakran erősen emlékeztetnek a nyúlvadászatra. Ezeken az alkalmakon természetesen szó sincs valódi vadászatról. Az elejtendő állatok helyett tárgyakat használnak a szervezők. Valamint elsősorban azt értékelik, hogy a kutya milyen mértékben engedelmeskedik a gazdájának és mennyire együttműködő.

Magyarországon elég későn, a 1970-es évek végén váltak ismertté a beagle-k, hazánkban ekkor születtek meg az első kölykök.

A beagle külseje

A beagle zömök, ugyanakkor erős testfelépítésű kutyafajta. Feje hosszúkás, mégsem tűnik aránytalannak a törzséhez képest. Koponyája kissé széles és boltozatos, tág orrlyukainak köszönhetően kiváló szimata van. Nagy, barna szemei viszonylag távol ülnek egymástól, lekerekített fülei pedig méltóságteljesen keretezik a fejét.

A beagle külseje - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Nyaka finoman ívelt, hátvonala egyenes, farkát enyhén begörbítve tartja, mancsai zártak és erősek. Ideális esetben testtömege 10-18 kg, marmagassága pedig 32-41 cm között mozog. Rövid és sűrű szőrzete lehet bi- vagy tricolor. A bicolor szőrzettel rendelkező beagle fehér és cserszínű, míg a tricolor bundájú kutyák szőrzetébe fekete is vegyül.

A beagle ilyen szempontból igazán sokszínűnek mondható, hiszen a fekete fehérhez társuló harmadik színnek számos árnyalata lehet, ilyen például a világossárga, a cserszín, vagy épp a téglavörös. Szőrzete nem igényel különösebb törődést, azzal is beéri, ha hetente párszor megfésüljük egy sörtés kefével.

Mivel fülei hosszúak és lelógnak, ezért ezekre mindig nagyon oda kell figyelnünk és fontos, hogy gyakran tisztítsuk a hallójáratait, az esetleges felgyülemlett kosz eltávolítására érdemes külön erre a célra gyártott fültisztítószert használni.

A beagle jelleme

A beagle egy alapvetően vidám, barátságos, energikus kutyafajta. Viselkedésében óriási változást figyelhetünk meg, amint sétálni visszük a szabadba. Míg otthon szinte kisgyerekként ragaszkodik gazdájához és keresi annak közelségét, addig a szabadba érve hirtelen előtörnek belőle az ősi vadászösztönök és minden érdekesnek tűnik számára.

A beagle jelleme - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Ez az eb gyakran vesződik el, szökésről azonban szó sincs, nem akarja faképnél hagyni gazdáját, mindössze arról van szó, hogy erősen él benne a kalandvágy és kíváncsi mindenre, ami él és mozog. Ez a kutya nagyon értelmes és bátor, ugyanakkor nagyon makacs is tud lenni, ezért nevelése különösen sok türelmet igényel.

A következetes nevelés azonban mindig meghozza gyümölcsét, a beagle ugyanis igazi szerető, hűséges barát. Ráadásul, ha képesek vagyunk biztosítani számára a megfelelő mozgásmennyiséget is, akkor attól sem kell félnünk, hogy egy-egy séta alkalmával szem-elől tévesztjük.

beagle - Beagle – a mindig barátságos és energikus vadászkutya

Fontos, hogy ne hagyjuk őket egyedül huzamosabb ideig, mert a magányt, csakúgy mint a mozgásszegény életmódot, nagyon rosszul viselik. Mivel nagyon barátságos fajta, ezért remekül kijön a gyerekekkel, valamint más kutyák társaságát is kifejezetten élvezi.

Beagle kutya nevek listája

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben