Boxer – a tekintélyt parancsoló játékos védelmező

Boxer - a tekintélyt parancsoló játékos védelmező

A boxer egyik azon kutyafajtáknak, amelyek igencsak szélsőséges érzelmeket képesek kiváltani az emberekből.

Határozott megjelenésük, marcona fejük sokakban kelt félelmet, éppen ezért gyakran gondolják róla, hogy veszélyes fajta.

A valóság azonban az, hogy a boxer az egyik legbarátságosabb, legjátékosabb kutyafajta, aki gyakran szívesen heverészik, lustálkodik akár naphosszat, máskor bájosan játékra invitál, azonban ha azt észleli, hogy gazdája bajban van, akkor gondolkodás nélkül a védelmére kel, akár az élete árán is.

A boxert ráadásul a legkevésbé sem lehet hamis kutyának nevezni, az ilyen típusú ebek esetében az sem ritka, hogy akár hetekig meg sem mukkannak. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy szőrzete igencsak rövid, így kevesebb ápolást igényel és jóval kevesebbet hullajt el, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a boxer abszolút alkalmas arra, hogy házban, vagy akár tömbházban is tartsuk.

A boxer kutya története

boxer kutya

A boxer távoli felmenői a legtöbb forrás szerint az ókori szelindekek, amelyeket a győztes ázsiai harcosok hoztak magukkal Európába. Másik ősének a tibeti dogot tartják, már Nagy Sándor is ilyen ebekkel ajándékozta meg ismerőseit, ekkoriban keletkezett a közismert molosszus tenyészet. Ezek a kutyák időszámításunk kezdetekor nagyon népszerűek voltak a rómaiak körében, olyannyira, hogy a korabeli művészeti alkotásokon is gyakran ábrázolják őket.

A középkorban vadászebekként lettek egyre elterjedtebbek, a XVIII. századtól azonban az emberek már gyakran osztották rájuk az őrző-védő szerepét otthonukban. A XIX. század vége felé egyre gyakrabban keresztezik a germán bullenbeissert és az angol buldogot és az ebből a kombinációból származó ebeket Alfred Brehm már boxer címszó alatt jegyzi fel könyvében, amely 1886-ban jelent meg.

A boxertenyésztés legmeghatározóbb helye Németország. 1895-ben, egy Münchenben megtartott kutyakiállításon győzött egy boxer. A nyertes kankutyát Flocki-nak hívták és ő volt az első eb, amelyet feljegyeztek a boxerek tenyész könyvébe. Egy évvel később Németországban már az első boxer-klub is létrejött.

A boxer megjelenése

A boxer megjelenése

A boxer egy kifejezetten erős csontozatú, kvadrikus testfelépítéssel rendelkező eb. Középtermetű kutya, amelynek izomzata egyből szembetűnő köszönhetően a rövid szőrzetnek. Küllemét leginkább feje határozza meg: fontos, hogy harmonizáljon a törzsével és ne legyen sem aránytalanul kicsi, sem pedig aránytalanul nagy.

A boxer egy zömök kutyafajta, tartása büszkeséget sugároz, mozdulatai pedig lendületesek. Szőrzete lehet sárga vagy tigriscsíkos, azonban mindkét esetben lehetnek rajta fehér foltok, ezek azonban legfeljebb a testük egy harmadát fedhetik. Harapása eltér a többi ebfajtáétól, alsó metszőfogai ugyanis jóval előrébb állnak, mint a felsők, éppen ezért ezek a kutyák „alulról harapnak”.

A boxer jelleme

A boxer jelleme

A boxert jelleme igazán különleges és komplex. Imádja a semmittevést, de ugyanakkor az egyik legvirgoncabb játszópajtás is, vidámságát és játékkedvét még idősebb korára sem veszíti el. Külseje tekintélyt parancsoló, vagy esetenként akár ijesztő is lehet, mégis egy hihetetlenül ragaszkodó, hűséges, szerető társra talál benne a gazdája.

A gyerekeket imádja és rendkívül szelíden képes velük játszani. Olyan kutyáról van szó, akiben hatalmas energiák mozognak, éppen ezért érdemes jól kifárasztani, ha nem szeretnénk, hogy feszültséglevezetés gyanánt vagy épp unalmában szétszedje a berendezést.

Ha azonban megkapja a napi mozgásadagját, akkor a legnagyobb nyugalommal tűri a bezártságot, sőt, a boxer még csak nem is éli meg teherként azt, ha napja jelentős részét zárt területen kell töltenie. Ha már kifutkározta magát a szabadban, akkor mindössze csak annyit szeretne, hogy gazdája közelében kipihenhesse a nap fáradalmait.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben