Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

Csau Csau az aranyos szőrgombóc - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt. 1877-ben érkezett el az az idő, amikor a Nemzetközi Kenneljegyzékbe bekerült a fajta, akkor még „kínai kutya” néven.

Idővel azonban fény derült rá, hogy Kínában sem ismerték a kutyafajtát, s állítólag a mongolok tartották egykoron harci kutyaként. Más vélemények szerint a csau csau húsát Kínában megették, s azt- miként neve is mutatja- egészen ízletesnek tartották.

Bundáját egykoron feldolgozták, karmait pedig eladták. Kontinensünkön a századfordulón jelent meg, először a londoni kutyakiállításon. Népszerűségét annak is köszönhette, hogy a Nobel-díjas tudós, Konrad Loranz Ember Kutya című könyvében elismerően nyilatkozik a kutyafajtáról, és hűséges, méltóságtelje, finom állatnak mutatja be. Mindez igaz is a csau-csaura, mely nyugodt, karakteres, és az akkoriban leírtak szerint valóban nagyon méltóságteljes állat.

A csau csau jellemzői - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

A csau csau jellemzői

Annak ellenére, hogy szeret egy helyben pihengetni, figyelme nem lankad, és nagyon kíváncsian áll a világ dolgaihoz, valamint az emberekhez. Gazdájához és a családhoz nagyon hűséges, de függetlenségét teljesen soha nem adja fel. Alapvetően igaz rá, hogy a szeretgetést, simogatást nem igényli, de tulajdonképpen ez is egyed-, és nevelésfüggő. Nem csak gazdájával jön ki jól, de a gyerkőcökkel is, így családosak számára kifejezetten ajánlott a csau csau. Míg a gyerekekkel barátkozó, addig más állatokkal elég nehezen jön ki.

Ha más kutyákkal találkozik, azok általában furcsán méregetik, és nem ritka az sem, hogy rátámadnak. Bár emberként nem érzékeljünk az állatok egyedi szagát, de a kutyák pontosan tudják, számukra mely fajták szagai irritálóak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csau-csau talán éppen emiatt nem kedvelt kutyatársai körében. Ha tehát már van egy-két kutya a családban, akkor mindenképpen érdemes meggondolni, hogy következőként egy csau-csaura essen-e a választás.

Mivel esetében hosszú szőrű állatról van szó, így kétség sem férhet hozzá, hogy bizony odafigyelést igényel a bunda ápolása. Fontos, hogy már fiatalon hozzászoktassuk az átkeféléshez az állatot, így elkerülhetjük, hogy óriási gubancokkal kelljen szembesülni. Ha rövid szőrrel rendelkezik kedvencünk, akkor is fontos a bundaápolás, különösen a vedlési időszakban.

A csau csau jellemvonásai - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

A csau csau jellemvonásai

A csau csau jellemvonásai között szerepel a makacsság és az akaratosság, ezért tanítása némi akadályba ütközhet. Annak érdekében, hogy meg tudjunk tanítani számára alapvető dolgokat, tekintélyt parancsolóan, mégis kedvesen, és főleg nyugodtan kell hozzáállnunk. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ez a kutyafajta nem szívleli a hossza foglalkozásokat, ezért célszerű inkább csak rövid időtartamokra lekötni a figyelmét, ez sokkal célravezetőbbnek bizonyul, mint a folyamatos ismételgetés.

Bár nagyon nyugodt kutyafajta a csau csau, de azért mozgásra neki is szüksége van. Azt ne várjuk, hogy hosszas kilométereken fut majd velünk, de némi szaladgálás játékkal egybekötve még az ő napirendjébe is beiktatható. Nagyon szereti a szabad levegőt, ám nyáron nagy bundája miatt mindenképpen biztosítsunk számára árnyékos helyet.

A bátor és hűséges kutya mára teljesen elvesztette vad természetét, s ez a tenyésztéseknek is köszönhető. A csau csau főként az olyanok számára ajánlott, akik csendes társat keresnek egy kutya személyében, és nem feltétlen aktív szabadidős elfoglaltsághoz lelnének kutyabarátra. Ha el tudjuk fogadni a csau természetét, és biztosítani tudjuk a részéről igényelt kényelmet, gondoskodást, akkor ideális partnerre lelhetünk személyében.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben