Csivava – a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava jelleme - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava a világ egyik kis-termetű kutyafajtája, alapvetően két féle csivavát különböztetünk meg: a rövid-, illetve a hosszú-szőrűt. Ez a kutya az egyik legnagyobb mexikói állam nevét viseli, eredete azonban még a mai napig is kérdéses.

A csivava eredete

Vannak, akik úgy vélik, a csivava a kínaiak által érkezett meg Mexikóba, más források szerint azonban a fajta kialakulása az aztékoknak és toltékoknak köszönhető. A legnépszerűbb elképzelés mégis az maradt, hogy a fajta elődeit a toltékok „tecsicsi” nevezetű kutyái képezik. Ez a népcsoport azon a területen telepedett le egykor, ahol most Mexikó található.

Az egykori településeken számos ásatásra került sor, melynek folyamán számos bizonyítékot találtak arra, hogy a csivava őse bizony ezen a területen született meg, erre utalnak többek között a kiásott fa- és agyagszobrok is.

A csivava eredete - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A XIX. században többen is látni véltek a csivavához kísértetiesen hasonló kutyákat bizonyos indián falvakban, azonban amikor az amerikaiak ilyen ebet kezdtek el ajándékozni egymás között, meglepődve tapasztalták, hogy a kutyák élettartama sajnos igen rövid volt.

Mint utóbb kiderült, ennek oka abban leledzik, hogy ez az ebfajta rendkívül rosszul viseli a hideget. Ezen ebfajta egyébként egy indiai legendában is felbukkan. A történet szerint a csivava elhunyt gazdája lelkét is követi az alvilágba, egészen addig, amíg az végül el nem jut a mennyországba.

Csivava fajtanév alatt legelőször 1904-ben jegyeztek fel egy ebet, konkrétan egy Midget (jelentése: törpe) nevű vörös kankutyát. 1923-ban megalakult az első amerikai csivava-klub, 1952-ben pedig Angliában is létrejött egy ilyen klub.

A csivava megjelenése

A csivava kifejezetten apró termetű kutya, háta lapos, vállai erőteljesen hátra vannak húzva, lábai pedig meglepően erősek és izmosak. Feje méretes, azonban a testéhez képest mégsem aránytalan, füleik viszont kifejezetten nagyok.

Kifejező, sötét színű szemei igencsak távol ülnek egymástól. Marmagassága nagyjából 16-20 cm között mozog, testtömege azonban szinte minden esetben kicsi. Ha egy csivava fél kilónál is könnyebb, vagy épp három kilónál nehezebb, akkor már nem indulhat a fajta számára rendezett szépségversenyeken.

A csivava megjelenése - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

Szőrzete bármilyen színű lehet, az egyetlen szín, amely miatt nem ismerik el egy csivava fajtatisztaságát az a merle. Szőrzetük nem igényel különösebb törődést, a rövid-szőrűeket puha gumikefével, a hosszúakat pedig sörtekefével és fésűvel ápoljuk.

Gyakran látni remegő csivavát, ennek az esetek jelentős százalékában nem a félelem az oka, hanem az, hogy ez a fajta nagyon fázós típus, éppen ezért, hűvösebb, esős időben vagy épp téli időszakban mindenképpen érdemes valamilyen kis kabátkát ráadni.

A csivava jelleme

Bár méretéből kifolyólag azt gondolnánk, hogy egy törékeny, félős kiskutyáról van szó, a valóság azonban az, hogy a csivava nagyon is makacs, vakmerő teremtés, amely a legkevésbé sem riad vissza attól, hogy a nála sokkalta nagyobb kutyákat is megugassa!

Az apró termetű kutyák általában nem minősülnek a legjobb választásnak, ha kiképzésről van szó, ez az ebfajta azonban a kivétel, amely erősítit a szabályt, ugyanis elképesztően könnyen tanul, így ha gazdája sok türelemmel és szeretettel próbálja meg tanítani, akkor akár mini agility-re is elvihetjük.

A csivava jelleme - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava alapvetően fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus. Nincs szüksége tág terekre, ahhoz, hogy jól érezze magát, viszont annál jobban igényli a szeretetet és törődést, melyet természetesen maximálisan képes viszonozni.

A csivavák az átlagosnál is jobban igénylik, hogy sok időt töltsön velük a gazdájuk, azonban ha elegendő figyelmet kap, hűséges és a végtelenségig ragaszkodó barátra lelhetünk benne.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben