Csivava – a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava jelleme - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava a világ egyik kis-termetű kutyafajtája, alapvetően két féle csivavát különböztetünk meg: a rövid-, illetve a hosszú-szőrűt. Ez a kutya az egyik legnagyobb mexikói állam nevét viseli, eredete azonban még a mai napig is kérdéses.

A csivava eredete

Vannak, akik úgy vélik, a csivava a kínaiak által érkezett meg Mexikóba, más források szerint azonban a fajta kialakulása az aztékoknak és toltékoknak köszönhető. A legnépszerűbb elképzelés mégis az maradt, hogy a fajta elődeit a toltékok „tecsicsi” nevezetű kutyái képezik. Ez a népcsoport azon a területen telepedett le egykor, ahol most Mexikó található.

Az egykori településeken számos ásatásra került sor, melynek folyamán számos bizonyítékot találtak arra, hogy a csivava őse bizony ezen a területen született meg, erre utalnak többek között a kiásott fa- és agyagszobrok is.

A csivava eredete - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A XIX. században többen is látni véltek a csivavához kísértetiesen hasonló kutyákat bizonyos indián falvakban, azonban amikor az amerikaiak ilyen ebet kezdtek el ajándékozni egymás között, meglepődve tapasztalták, hogy a kutyák élettartama sajnos igen rövid volt.

Mint utóbb kiderült, ennek oka abban leledzik, hogy ez az ebfajta rendkívül rosszul viseli a hideget. Ezen ebfajta egyébként egy indiai legendában is felbukkan. A történet szerint a csivava elhunyt gazdája lelkét is követi az alvilágba, egészen addig, amíg az végül el nem jut a mennyországba.

Csivava fajtanév alatt legelőször 1904-ben jegyeztek fel egy ebet, konkrétan egy Midget (jelentése: törpe) nevű vörös kankutyát. 1923-ban megalakult az első amerikai csivava-klub, 1952-ben pedig Angliában is létrejött egy ilyen klub.

A csivava megjelenése

A csivava kifejezetten apró termetű kutya, háta lapos, vállai erőteljesen hátra vannak húzva, lábai pedig meglepően erősek és izmosak. Feje méretes, azonban a testéhez képest mégsem aránytalan, füleik viszont kifejezetten nagyok.

Kifejező, sötét színű szemei igencsak távol ülnek egymástól. Marmagassága nagyjából 16-20 cm között mozog, testtömege azonban szinte minden esetben kicsi. Ha egy csivava fél kilónál is könnyebb, vagy épp három kilónál nehezebb, akkor már nem indulhat a fajta számára rendezett szépségversenyeken.

A csivava megjelenése - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

Szőrzete bármilyen színű lehet, az egyetlen szín, amely miatt nem ismerik el egy csivava fajtatisztaságát az a merle. Szőrzetük nem igényel különösebb törődést, a rövid-szőrűeket puha gumikefével, a hosszúakat pedig sörtekefével és fésűvel ápoljuk.

Gyakran látni remegő csivavát, ennek az esetek jelentős százalékában nem a félelem az oka, hanem az, hogy ez a fajta nagyon fázós típus, éppen ezért, hűvösebb, esős időben vagy épp téli időszakban mindenképpen érdemes valamilyen kis kabátkát ráadni.

A csivava jelleme

Bár méretéből kifolyólag azt gondolnánk, hogy egy törékeny, félős kiskutyáról van szó, a valóság azonban az, hogy a csivava nagyon is makacs, vakmerő teremtés, amely a legkevésbé sem riad vissza attól, hogy a nála sokkalta nagyobb kutyákat is megugassa!

Az apró termetű kutyák általában nem minősülnek a legjobb választásnak, ha kiképzésről van szó, ez az ebfajta azonban a kivétel, amely erősítit a szabályt, ugyanis elképesztően könnyen tanul, így ha gazdája sok türelemmel és szeretettel próbálja meg tanítani, akkor akár mini agility-re is elvihetjük.

A csivava jelleme - Csivava –  a fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus

A csivava alapvetően fürge, temperamentumos, kíváncsi kutyus. Nincs szüksége tág terekre, ahhoz, hogy jól érezze magát, viszont annál jobban igényli a szeretetet és törődést, melyet természetesen maximálisan képes viszonozni.

A csivavák az átlagosnál is jobban igénylik, hogy sok időt töltsön velük a gazdájuk, azonban ha elegendő figyelmet kap, hűséges és a végtelenségig ragaszkodó barátra lelhetünk benne.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták




Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben