Elegendő-e a száraztáp a kutya fogának tisztán tartására?

Száraztáp

Megszámlálhatatlan kutyatulajdonos úgy tartja, hogy a száraztáp kiváltja a rendszeres fogmosást az ebeknél. Úgy érvelnek, hogy a szilárd anyag rágás közben leszedi a fogkövet, ennyi pedig elegendő az eb szájápolását tekintve. Sajnos ez csak részben igaz.

A száraztáp elengedhetetlen részét képzi négylábú barátod kiegyensúlyozott étrendjének. Való igaz, hogy ezen felül fontos szerepet játszik a fogkő eltávolításában is, azonban ennyivel nem lehet megúszni a szájhigiéniát kedvencednél.

A makacs lepedékek veszélyei

Míg a fogkő eltávolítására megfelelő lehet a száraz eledel, addig a lepedékek kitakarítására sajnos vajmi kevés. A lepedéket úgy képzeljük el, mint egy ragadós filmréteget, mely bevonja a fogakat. Amennyiben ez a lepedékréteg kezeletlen marad, úgy az elkezdi lebontani a fog külső rétegét, és fogszuvasodást, fogínygyulladást okoz. A sérült fog pedig tárt kapu a baktériumoknak, kórokozóknak a kutya szervezetébe.

Noha elképzelhető, hogy a száraztáp a rágás következtében képes eltávolítani a lepedék egy részét, azonban kevés ahhoz, hogy a fog oldalsó résztét, illetve a fogíny vonalát tisztán tartsa. Ezért elengedhetetlen a rendszeres és alapos fogmosás ebednél.

Így tartsd tisztán kedvenced fogait

Rossz hír, hogy a fogászati betegségek gyakorta előfordulnak a kutyáknál. A fogszuvasodás, a fogvesztés és a fájdalmas ínybetegségek nem csak az eb, de a gazdi életét is megkeserítik. A beteg fog – ahogyan írtam is – esélyt ad a kedvenced szájában lévő baktériumoknak arra, hogy bekerüljenek a véráramba, ott szív- és veseproblémát okozzanak.

A jó hír viszont az, hogy egy egyszerű rutin bevezetésével gazdiként sokat tehetsz a fogászati betegségek kialakulása ellen.

  • Rendszeres fogmosás: Kutyád fogait rendszeresen és alaposan tisztítanod kell. Ne használj emberek számára készült fogkrémet, mert ezek összetevői (fluor, xilit) veszélyesek lehetnek, ha ebed lenyeli. Vásárolj speciálisan kutyák számára kialakított fogpasztát. Ahogyan nálunk, embereknél, úgy kedvencednél is a sűrű fogmosás a megfelelő, ebeknél napi egy alkalom ideálisnak mondható.
  • Időszakos fogászati ellenőrzés: Kedvencednek szüksége van időközönként fogászati ellenőrzésre. Hogy ezt milyen gyakorisággal kell beiktatnod, az a kutyádtól függ, de évente egyszer ajánlatos. Ez az ellenőrzés hasonló az emberi fogászati kontrollhoz, az orvos alaposan átvizsgálja a blöki száját, szükség esetén pedig röntgent készít.

Hogyan szoktasd rá az ebed a rendszeres fogmosásra

A fogmosás nem feltétlenül tartozik mancsos pajtásod kedvenc elfoglaltságai közé. Talán nem meglepő: senki sem kedveli ugyanis, ha egy durva tárggyal a szájában matatnak. Noha a művelet kissé kellemetlen lehet ebednek, hidd el, hogy kellemetlenebb neki egy ínygyulladás vagy egy szuvas fog.

A legoptimálisabb, ha kutyádnál a lehető legkorábban elkezded a szájhigiéniás rutin kialakítását. A fogmosás során használj speciális kutyafogkefét vagy ujjra húzható eszközt. Soha ne kísérletezz az emberek számára készült fogkrémmel, használj speciálisan ebeknek gyártott pasztát, mely több ízben is kapható. Igyekezz olyan ízesítésű fogkrémet használni, ami a legjobban tetszik kedvencednek.

Minden fogmosást követően dicsérd meg a blökidet, érezze, ha jól viselkedett a szájtisztítás alatt. Tartsd észben – még jobb, ha felírod – a kutya időszakos fog ellenőrzését. Ha az állatorvosod nem hozza szóba kedvenced fogainak állapotát, nyugodt szívvel kérdezz rá, ő ellenőrizni tudja, hogy szükséges-e a fogászati kezelés.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben