Fogápolási tanácsok kutyusoknak

Fogapolasi tanacsok kutyusoknak1 - Fogápolási tanácsok kutyusoknak

Fogapolasi tanacsok kutyusoknak 300x225 - Fogápolási tanácsok kutyusoknak

A kutyák fogainak ápolása épp ugyanolyan fontos, mint az embereké. Bár a fogszuvasodás nagyon ritka, a fogkőképződés, ínygyulladás és egyéb szájüregi betegségek rendkívül gyakoriak és veszélyesek, hiszen egyéb, szív- vagy vesebetegségekhez is vezethetnek. A kistestű kutyák fogai korán, míg nagytestű társaiké később kezdenek el romlani. Azonban az általánosan elmondható, hogy a kutyák 80 százalékának három éves korára már kialakul valamilyen fogászati problémája.

Legszembetűnőbb tünet a fogak meglazulása vagy elvesztése, de a szokásosnál kellemetlenebb lehelet, a fogíny bepirosodása és megduzzadása, étványtalanság, nyálzás, fogínyvérzés vagy a száj dörzsölése is bajra utaló jel lehet.

Hogyan előzhetjük meg?

Nem is gondolnánk, hogy felelősségteljes és odafigyelő gazdiként mennyit tehetünk első körben kutyánk fogproblémáinak megelőzése érdekében anélkül, hogy bármilyen szakembert felkeresnénk. Ajánlott hetente otthoni vizsgálatot tartani, amit már kölyökkorban el kell kezdeni, hogy a kutya megszokja és ne ellenkezzen. Először is meg kell szagolnunk a kutya leheletét. Bár alapjáraton sem túl kellemes, azonban ha eléggé ismerjük kutyánkat, akkor észrevesszük, ha valami szokatlan vagy nincs rendben. Majd alaposan megvizsgáljuk fogait és ínyét. Az egészséges fogaknak fehérnek, az ínynek pedig rózsaszínnek kell lennie. Fontos megtanítani a kutyusnak, hogy engedje meg ezt a rendszeres vizsgálatot, különben állatorvoshoz kell fordulni, amit egyébként is legalább évente egyszer szükséges megtenni.

Mossunk fogat együtt!

Bármilyen furcsának vagy viccesnek tűnik, a kutyának is ajánlott fogat mosnia. Ha nem is naponta, de heti háromszor legalább. Ehhez speciális, kutyáknak készült fogkrém és fogkefe is beszerezhető, de ha a kutya nagyon nem tud megbarátkozni a fogkefével, akkor az ujjunkra tekert géz vagy rongy is megteszi. Sok türelemre és időre van szükség ahhoz, hogy a fogmosás rituálét megszoktassuk és megszerettessük kedvencünkkel. Ezt is ajánlott már kölyökkorban elkezdeni.

A fogmosáson kívül vannak még egyéb hatásos módszerek is a megelőzésre, mint például a rágás, aminek az igénye ösztönösen kialakul a kutyákban. Tévhit, hogy erre a legalkalmasabbak a csontok, mert bár rágás és fogtisztítás szempontjából hasznosak, azonban súlyos károkat is okozhatnak, ha megsértík a fogínyt, garatot, gyomrot, vagy beleket. Ezen kívül gyorsan koptatják a fogakat. Ajánlatos ehelyett fogászati kutyatápot, fogászati jutalomfalatokat, ilyen célokra kifejlesztett játékokat vagy az ételbe és italba keverhető állatgyógyászati termékeket beszerezni, melyek fertőtlenítő és fogtisztító hatásúak.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?