Foltos örömök az angol szetterrel

Angol szetter  - Foltos örömök az angol szetterrel

Mit várhatunk el egy házi kedvenctől vagy egyáltalában egy kutyától? A felsorolásban minden bizonnyal szerepelni fog a taníthatóság, az értelmesség, a szerethetőség és a szófogadóság. Jó hír, hogy van egy kutya, amely a felsorolt tulajdonságok mindegyikével rendelkezik. Sőt, ennél még sokkal többel is. Ha valaki családi, békés természetű kutyát szeretne, akkor az angol szetterben megtalálja a megfelelő társat.

Mindezen jó tulajdonságok megtestesítője az angol szetter, amely valóban intelligenciájáról, értelmességéről és kedvességéről ismert. E nagyszerű faj megjelenése több száz évre nyúlik vissza. Már 1485-ben fellelhető róla írásos emlék egy szerződés formájában.

E szerint egy John Harris nevezetű úr elvállalta, hogy fél évig a gondozásába vesz egy spánielt, hogy az szárnyasokat és egyéb vadakat feküdjön. Ez a fajta tehát a „fekvő spániel” volt, másképpen „shetting spaniel”. Ezt később shetterre rövidítették, majd megkülönböztetésül a többi hasonló kutyától elébe rakták az angol előnevet. Így kapta a nevét az angol szetter.

Ez a vadászkutya azonban mai modern formáját csak a 1825-ben érte el, amikor is Edward Laverack kitenyésztette. Nem sokkal később Purcell Llewllyn is megpróbálkozott az angol szetter tenyésztésével, és kutyáival még nagyobb sikert aratott.

Az Angol szetter kutyafajta jellemzői

Játékos természetének köszönhetően a gyerekek számára is kitűnő játszótárs lehet. Rendkívüli az alkalmazkodóképessége, akár a több órás utazást is teljesen nyugodtan eltűri. Bár kinti terephez szokott, lakásban is könnyedén tartható, és nem fog cirkuszt csinálni. Nyugodt és csendes. Nem ugatós, így a házőrzésre nem igazán alkalmas, azonban nem fél megvédeni önmagát vagy családját, ha támadás érné őket.

Angol szetter

Kinézetét tekintve olyan, mint egy hosszú szőrű pointer. A szőrzete közepesen hosszú és selymes, így mint a legtöbb hosszabb szőrű kutya, ő is nagyobb odafigyelést igényel az ápolás tekintetében, ha nem szeretnénk, hogy végül becsomósodott, csutakos bozont legyen belőle.

Három színváltozata létezik. Az ún. tricolor színezetű szetter fehér alapon alapvetően fekete, a végtagjain és a fején pedig fekete mellett barna pettyezettség lelhető fel. A blue belton elnevezésű színezettség annyit tesz, hogy fehér alapon fekete pettyezettségű, az orange belton pedig a fehér alapon barnás pettyezettségről árulkodik.

Az angol szetter koponyája kissé domború, a fülei a fejéhez simulva lógnak le. A háta rövid, egyenes és feszes, az ágyéka pedig erős. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak, farkát pedig kissé hajlottan tartja.

Az Angol szetter tartása

Tehát, ha egy családbarát kutyát szeretnénk, akit valóban családtagként tudunk elfogadni, és van számára rendszeresen időnk is, akkor az angol szetter egy tökéletes házi kedvenc lehet. Szeressük ezt a mérhetetlenül értelmes és szófogadó kutyát, és ő meg fogja hálálni törődésünket.

Angol szetter-

Természetesen az angol szetter mára már nem csak Angliában található meg. Az Egyesült Államokban és Kanadában például az angol szetter az egyik legnépszerűbb vadászkutya. Na és azt tudjuk-e, hogy miképpen vadászik a főként szárnyasokra specializálódott angol szetter?

Amint megpillantja a zsákmányt, szinte megmerevedik egyik mellső lábát félig a levegőben tartva, orrát pedig felemelve. A gazdájuk jelzésére azonban kúszni kezdenek lassan, míg az elejteni kívánt vad már nem bírja tovább, és megmozdul. Innentől már az emberen múlik a végkimenetel.

Persze mára már a legtöbb helyen nem a vadászösztönei miatt tartják az angol szettert, sokkal inkább házi kedvencként, vagy esetleg kutyakiállításokra járnak vele. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni eredeti rendeltetéséről, ugyanis még, ha aktívan nem is űzi azt, az ösztönök nem vesztek ki belőle. Igyekezzünk tehát minél többször szabadba vinni, de ha vadak vagy szárnyasok vannak a közelben, akkor ne engedjük el, mert a nyomukba eredhet.

Angol szetter_

Mindezektől függetlenül azonban az angol szetter egy tökéletes társa lehet mind az egyedülálló, mind a családos gazdiknak. Rendkívülien képes szeretni befogadó családját, ahogy a ragaszkodása is meglehetősen nagymértékű hozzájuk. Akkor érzi igazán jól magát, ha emberek között lehet, és érzi, hogy őt is szeretik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben