Foltos örömök az angol szetterrel

Angol szetter  - Foltos örömök az angol szetterrel

Mit várhatunk el egy házi kedvenctől vagy egyáltalában egy kutyától? A felsorolásban minden bizonnyal szerepelni fog a taníthatóság, az értelmesség, a szerethetőség és a szófogadóság. Jó hír, hogy van egy kutya, amely a felsorolt tulajdonságok mindegyikével rendelkezik. Sőt, ennél még sokkal többel is. Ha valaki családi, békés természetű kutyát szeretne, akkor az angol szetterben megtalálja a megfelelő társat.

Mindezen jó tulajdonságok megtestesítője az angol szetter, amely valóban intelligenciájáról, értelmességéről és kedvességéről ismert. E nagyszerű faj megjelenése több száz évre nyúlik vissza. Már 1485-ben fellelhető róla írásos emlék egy szerződés formájában.

E szerint egy John Harris nevezetű úr elvállalta, hogy fél évig a gondozásába vesz egy spánielt, hogy az szárnyasokat és egyéb vadakat feküdjön. Ez a fajta tehát a „fekvő spániel” volt, másképpen „shetting spaniel”. Ezt később shetterre rövidítették, majd megkülönböztetésül a többi hasonló kutyától elébe rakták az angol előnevet. Így kapta a nevét az angol szetter.

Ez a vadászkutya azonban mai modern formáját csak a 1825-ben érte el, amikor is Edward Laverack kitenyésztette. Nem sokkal később Purcell Llewllyn is megpróbálkozott az angol szetter tenyésztésével, és kutyáival még nagyobb sikert aratott.

Az Angol szetter kutyafajta jellemzői

Játékos természetének köszönhetően a gyerekek számára is kitűnő játszótárs lehet. Rendkívüli az alkalmazkodóképessége, akár a több órás utazást is teljesen nyugodtan eltűri. Bár kinti terephez szokott, lakásban is könnyedén tartható, és nem fog cirkuszt csinálni. Nyugodt és csendes. Nem ugatós, így a házőrzésre nem igazán alkalmas, azonban nem fél megvédeni önmagát vagy családját, ha támadás érné őket.

Angol szetter - Foltos örömök az angol szetterrel

Kinézetét tekintve olyan, mint egy hosszú szőrű pointer. A szőrzete közepesen hosszú és selymes, így mint a legtöbb hosszabb szőrű kutya, ő is nagyobb odafigyelést igényel az ápolás tekintetében, ha nem szeretnénk, hogy végül becsomósodott, csutakos bozont legyen belőle.

Három színváltozata létezik. Az ún. tricolor színezetű szetter fehér alapon alapvetően fekete, a végtagjain és a fején pedig fekete mellett barna pettyezettség lelhető fel. A blue belton elnevezésű színezettség annyit tesz, hogy fehér alapon fekete pettyezettségű, az orange belton pedig a fehér alapon barnás pettyezettségről árulkodik.

Az angol szetter koponyája kissé domború, a fülei a fejéhez simulva lógnak le. A háta rövid, egyenes és feszes, az ágyéka pedig erős. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak, farkát pedig kissé hajlottan tartja.

Az Angol szetter tartása

Tehát, ha egy családbarát kutyát szeretnénk, akit valóban családtagként tudunk elfogadni, és van számára rendszeresen időnk is, akkor az angol szetter egy tökéletes házi kedvenc lehet. Szeressük ezt a mérhetetlenül értelmes és szófogadó kutyát, és ő meg fogja hálálni törődésünket.

Angol szetter  - Foltos örömök az angol szetterrel

Természetesen az angol szetter mára már nem csak Angliában található meg. Az Egyesült Államokban és Kanadában például az angol szetter az egyik legnépszerűbb vadászkutya. Na és azt tudjuk-e, hogy miképpen vadászik a főként szárnyasokra specializálódott angol szetter?

Amint megpillantja a zsákmányt, szinte megmerevedik egyik mellső lábát félig a levegőben tartva, orrát pedig felemelve. A gazdájuk jelzésére azonban kúszni kezdenek lassan, míg az elejteni kívánt vad már nem bírja tovább, és megmozdul. Innentől már az emberen múlik a végkimenetel.

Persze mára már a legtöbb helyen nem a vadászösztönei miatt tartják az angol szettert, sokkal inkább házi kedvencként, vagy esetleg kutyakiállításokra járnak vele. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni eredeti rendeltetéséről, ugyanis még, ha aktívan nem is űzi azt, az ösztönök nem vesztek ki belőle. Igyekezzünk tehát minél többször szabadba vinni, de ha vadak vagy szárnyasok vannak a közelben, akkor ne engedjük el, mert a nyomukba eredhet.

Angol szetter  - Foltos örömök az angol szetterrel

Mindezektől függetlenül azonban az angol szetter egy tökéletes társa lehet mind az egyedülálló, mind a családos gazdiknak. Rendkívülien képes szeretni befogadó családját, ahogy a ragaszkodása is meglehetősen nagymértékű hozzájuk. Akkor érzi igazán jól magát, ha emberek között lehet, és érzi, hogy őt is szeretik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben