Foltos örömök az angol szetterrel

Angol szetter  - Foltos örömök az angol szetterrel

Mit várhatunk el egy házi kedvenctől vagy egyáltalában egy kutyától? A felsorolásban minden bizonnyal szerepelni fog a taníthatóság, az értelmesség, a szerethetőség és a szófogadóság. Jó hír, hogy van egy kutya, amely a felsorolt tulajdonságok mindegyikével rendelkezik. Sőt, ennél még sokkal többel is. Ha valaki családi, békés természetű kutyát szeretne, akkor az angol szetterben megtalálja a megfelelő társat.

Mindezen jó tulajdonságok megtestesítője az angol szetter, amely valóban intelligenciájáról, értelmességéről és kedvességéről ismert. E nagyszerű faj megjelenése több száz évre nyúlik vissza. Már 1485-ben fellelhető róla írásos emlék egy szerződés formájában.

E szerint egy John Harris nevezetű úr elvállalta, hogy fél évig a gondozásába vesz egy spánielt, hogy az szárnyasokat és egyéb vadakat feküdjön. Ez a fajta tehát a „fekvő spániel” volt, másképpen „shetting spaniel”. Ezt később shetterre rövidítették, majd megkülönböztetésül a többi hasonló kutyától elébe rakták az angol előnevet. Így kapta a nevét az angol szetter.

Ez a vadászkutya azonban mai modern formáját csak a 1825-ben érte el, amikor is Edward Laverack kitenyésztette. Nem sokkal később Purcell Llewllyn is megpróbálkozott az angol szetter tenyésztésével, és kutyáival még nagyobb sikert aratott.

Az Angol szetter kutyafajta jellemzői

Játékos természetének köszönhetően a gyerekek számára is kitűnő játszótárs lehet. Rendkívüli az alkalmazkodóképessége, akár a több órás utazást is teljesen nyugodtan eltűri. Bár kinti terephez szokott, lakásban is könnyedén tartható, és nem fog cirkuszt csinálni. Nyugodt és csendes. Nem ugatós, így a házőrzésre nem igazán alkalmas, azonban nem fél megvédeni önmagát vagy családját, ha támadás érné őket.

Angol szetter

Kinézetét tekintve olyan, mint egy hosszú szőrű pointer. A szőrzete közepesen hosszú és selymes, így mint a legtöbb hosszabb szőrű kutya, ő is nagyobb odafigyelést igényel az ápolás tekintetében, ha nem szeretnénk, hogy végül becsomósodott, csutakos bozont legyen belőle.

Három színváltozata létezik. Az ún. tricolor színezetű szetter fehér alapon alapvetően fekete, a végtagjain és a fején pedig fekete mellett barna pettyezettség lelhető fel. A blue belton elnevezésű színezettség annyit tesz, hogy fehér alapon fekete pettyezettségű, az orange belton pedig a fehér alapon barnás pettyezettségről árulkodik.

Az angol szetter koponyája kissé domború, a fülei a fejéhez simulva lógnak le. A háta rövid, egyenes és feszes, az ágyéka pedig erős. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak, farkát pedig kissé hajlottan tartja.

Az Angol szetter tartása

Tehát, ha egy családbarát kutyát szeretnénk, akit valóban családtagként tudunk elfogadni, és van számára rendszeresen időnk is, akkor az angol szetter egy tökéletes házi kedvenc lehet. Szeressük ezt a mérhetetlenül értelmes és szófogadó kutyát, és ő meg fogja hálálni törődésünket.

Angol szetter-

Természetesen az angol szetter mára már nem csak Angliában található meg. Az Egyesült Államokban és Kanadában például az angol szetter az egyik legnépszerűbb vadászkutya. Na és azt tudjuk-e, hogy miképpen vadászik a főként szárnyasokra specializálódott angol szetter?

Amint megpillantja a zsákmányt, szinte megmerevedik egyik mellső lábát félig a levegőben tartva, orrát pedig felemelve. A gazdájuk jelzésére azonban kúszni kezdenek lassan, míg az elejteni kívánt vad már nem bírja tovább, és megmozdul. Innentől már az emberen múlik a végkimenetel.

Persze mára már a legtöbb helyen nem a vadászösztönei miatt tartják az angol szettert, sokkal inkább házi kedvencként, vagy esetleg kutyakiállításokra járnak vele. Ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezni eredeti rendeltetéséről, ugyanis még, ha aktívan nem is űzi azt, az ösztönök nem vesztek ki belőle. Igyekezzünk tehát minél többször szabadba vinni, de ha vadak vagy szárnyasok vannak a közelben, akkor ne engedjük el, mert a nyomukba eredhet.

Angol szetter_

Mindezektől függetlenül azonban az angol szetter egy tökéletes társa lehet mind az egyedülálló, mind a családos gazdiknak. Rendkívülien képes szeretni befogadó családját, ahogy a ragaszkodása is meglehetősen nagymértékű hozzájuk. Akkor érzi igazán jól magát, ha emberek között lehet, és érzi, hogy őt is szeretik.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben