Ha hasmenése van a kutyánknak…

hasmenéskutya - Ha hasmenése van a kutyánknak...

Minden kutyatartó gazdinak már ismerős történhet lehet a hasmenés. Szinte mindenki tudja, hogy ez milyen formában jelentkezhet. Viszont az, hogy a hasmenésnek mi az oka és milyen fajtái lehetnek, kevesek számára ismert.

A kutyák hasmenésének leggyakoribb oka az étrendjének megváltozása. Amennyiben egy bizonyos táppal etettük eddig, majd átváltunk például maradékokra, akkor ez hasmenést válthat ki kedvencünknél. Az ivóvíz megváltoztatása szintén hasonló tüneteket okozhat. Ilyen általában utazás alkalmával fordulhat leginkább elő. Az étrend megváltozása leginkább a kölykök szervezetére van súlyosabb kihatással. A kiskutyák emésztőrendszere igen érzékeny és odafigyelést igényel. Amikor kiskutyát váráolunk, akkor a tenyésztőt vagy az előző gazdáját kérjük meg, hogy világosítson fel minket a kutyus addigi étrendjéről. Ilyenkor igyekezzünk betartani a kiskutya előző étrendjének szabályait. Egy állatorvossal való konzultálás pedig sosem árthat. Kérdezzük meg, hogy biztos korára és fajtájára nézve megfelelő eledelt biztosítunk-e számára. Amennyiben megszeretnénk változtatni kutyusunk eddigi étrendjét, akkor ezt lassan és fokozatosan tegyük, hogy ne okozzon hasmenést a hirtelen változás. Első lépésként az eddigi táplálékhoz keverjünk valamennyit abból, amit mi szeretnénk neki adni. Napról-napra pedig növeljük a mennyiséget. Így kutyánk emésztőrendszere elfogadja majd az új eledelt.
A hamenés egy másik lehetséges oka a túl sok vagy túl kevés eledel mennyiség. A kutyák mindkét esetben hasmenést kaphatnak és más betegségekre is fogékonyabbak lesznek. Adjunk kutyusunknak naponta kétszer megfelelő mennyiségű ételt, így elkerülhető az újabb hasmenés. Az állatorvosok és a szakértők is úgy látják, hogy a legjobb, ha kutyánkat önálló étkezésre neveljük. Ez azt jelenti, hogy  táppal teli tálat hagyjuk előtte és egyen akkor, amikor úgy éri szüksége van rá.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?