Hogyan előzzünk meg egy kutyatámadást, mit tegyünk, ha megtörténik?

Kutyatámadás

Egy támadás közben elszenvedett kutyaharapás ijesztő és fájdalmas lehet. Nem is beszélve az esetleges szerzett fertőzésekről, melyek akár életveszélyes helyzet kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ha kutyatulajdonos vagy ha nem, ez az írás segíthet elkerülni a veszélyes helyzetek kialakulását.

Sajnos még a legtapasztaltabb gazdákkal is néha-néha előfordul, hogy egy idegen eb a kezük után kap. Megtörténhet, hogy akarattalanul teszel olyan gesztust, mozdulatot, amit a négylábú félreért, és pusztán területféltésből vagy félelemből agresszívvé válik.

Hogyan kerüld el a kutyaharapást

Ha idegen kutya van a környezetedben, akkor tartsd szem előtt az alábbi tanácsokat, így jó eséllyel kerülheted el a bajt.

 • Tartsd tiszteletben az állat személyes terét.
 • Soha ne ölelgess, csókolgass idegen ebet.
 • Ne nyúlj kerítés mögött lévő, pórázon tartott, autóban tartózkodó vagy bármi más módon bezárt kutyához.
 • Ne lépj úgy egy idegen ebhez, hogy előtte nem szimatolt meg.
 • Soha ne zavarj alvó, evő, játékát rágó vagy kölykével törődő idegen négylábút.
 • Ne közelítsd idegen kutyához a fejétől, mindig oldalvást közeledj hozzá úgy, hogy jól lásson.
 • Kerüld a közvetlen szemkontaktust az idegen kutyával.

Figyeld meg alaposan az eb testbeszédét

Egy eb testbeszéde gyakorlatilag mindent elárul a következő mozdulatáról. Ha jól megfigyeled az állat viselkedését, akkor fel tudsz készülni egy esetleges támadásra, annak elhárítására. A harapni készülő kutya gyakran veszi fel a következő viselkedés egyikét vagy akár mindegyikét.

 • Izmai megfeszülnek.
 • Farka megmerevedik, melyet vagy egyenesen, vagy lenyomva tart.
 • Hátán, lapockáján felborzolja a szőrt.
 • Füleit lelapítja vagy visszahúzza.
 • Tekintete merev, koncentráló.
 • Ásít.

Mi a teendő, ha a kutya megtámad?

Ha úgy látod, hogy elkerülhetetlen a támadás, próbálj megnyugodni. Minden mozdulatod lassú, kiszámítható legyen. Ne fuss el, mert az ingerelni fogja a kutyát, és jó eséllyel amúgy is gyorsabb nálad. Tartsd magad mellett a kezed és várj. Ha bármi jelét látod annak, hogy a kutya elveszítette az érdeklődését irántad, lassan hátrálj el tőle.

Ha nincs ilyen szerencséd és megtámad, akkor próbálj valami tárgyat elé tartani, amire rá tud harapni. Pénztárca, sapka vagy bármi, ami a kezed ügyébe kerül. Ha a földre ránt, akkor feküdj szorosan magzatpózba, két tenyered tedd a füledre, két könyököddel az arcodat védd. Amennyire lehetséges, igyekezz csendben maradni.

Kutyaharapás esetén a sérült részt jól mosd meg szappannal és meleg vízzel, majd azonnal fordulj orvoshoz! A harapást jelenteni kell a helyi tisztiorvosi szolgálatnak is, akik ellenőrzik a kutya oltásait.

Hogyan csökkenthetem kutyámban a támadási vágyat?

Először is azt fontos megértened, hogy a harapásra való késztetés ott van minden ebben. Még akkor is, ha ennek évekig semmi jele nem volt. Azonban ez a késztetés – ha varázsütésre el nem is tüntethető a négylábúból – jelentősen csökkenthető.

Ivartalanítás: Az ivartalanított ebekben csökken a területféltő jellem, így az agresszió is kevésbé jellemző az ilyen állatokra.

Szocializáció: Az eb jövőbeli személyiségének, viselkedésének kulcsa a kölyökkori, növendékkori szocializációja. Amennyiben egy állat lelkileg kiegyensúlyozott, megfelelően szocializált, úgy a támadásra való hajlam csekély lesz benne.

Szeparálás: Ha a kutya feszült vagy agresszív egyes helyzetekben, akkor nemes egyszerűséggel kerüld ezeket a helyzeteket. Egyes ebek például irtóznak, idegessé válnak a tömegben, ezekkel az állatokkal kerülni kell a forgalmas eseményeket. Jó hír azonban, hogy ezeket a frusztrációkat szakemberek jó eredményekkel kezelni tudják.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia 343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben