Hogyan előzzünk meg egy kutyatámadást, mit tegyünk, ha megtörténik?

Kutyatámadás

Egy támadás közben elszenvedett kutyaharapás ijesztő és fájdalmas lehet. Nem is beszélve az esetleges szerzett fertőzésekről, melyek akár életveszélyes helyzet kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ha kutyatulajdonos vagy ha nem, ez az írás segíthet elkerülni a veszélyes helyzetek kialakulását.

Sajnos még a legtapasztaltabb gazdákkal is néha-néha előfordul, hogy egy idegen eb a kezük után kap. Megtörténhet, hogy akarattalanul teszel olyan gesztust, mozdulatot, amit a négylábú félreért, és pusztán területféltésből vagy félelemből agresszívvé válik.

Hogyan kerüld el a kutyaharapást

Ha idegen kutya van a környezetedben, akkor tartsd szem előtt az alábbi tanácsokat, így jó eséllyel kerülheted el a bajt.

 • Tartsd tiszteletben az állat személyes terét.
 • Soha ne ölelgess, csókolgass idegen ebet.
 • Ne nyúlj kerítés mögött lévő, pórázon tartott, autóban tartózkodó vagy bármi más módon bezárt kutyához.
 • Ne lépj úgy egy idegen ebhez, hogy előtte nem szimatolt meg.
 • Soha ne zavarj alvó, evő, játékát rágó vagy kölykével törődő idegen négylábút.
 • Ne közelítsd idegen kutyához a fejétől, mindig oldalvást közeledj hozzá úgy, hogy jól lásson.
 • Kerüld a közvetlen szemkontaktust az idegen kutyával.

Figyeld meg alaposan az eb testbeszédét

Egy eb testbeszéde gyakorlatilag mindent elárul a következő mozdulatáról. Ha jól megfigyeled az állat viselkedését, akkor fel tudsz készülni egy esetleges támadásra, annak elhárítására. A harapni készülő kutya gyakran veszi fel a következő viselkedés egyikét vagy akár mindegyikét.

 • Izmai megfeszülnek.
 • Farka megmerevedik, melyet vagy egyenesen, vagy lenyomva tart.
 • Hátán, lapockáján felborzolja a szőrt.
 • Füleit lelapítja vagy visszahúzza.
 • Tekintete merev, koncentráló.
 • Ásít.

Mi a teendő, ha a kutya megtámad?

Ha úgy látod, hogy elkerülhetetlen a támadás, próbálj megnyugodni. Minden mozdulatod lassú, kiszámítható legyen. Ne fuss el, mert az ingerelni fogja a kutyát, és jó eséllyel amúgy is gyorsabb nálad. Tartsd magad mellett a kezed és várj. Ha bármi jelét látod annak, hogy a kutya elveszítette az érdeklődését irántad, lassan hátrálj el tőle.

Ha nincs ilyen szerencséd és megtámad, akkor próbálj valami tárgyat elé tartani, amire rá tud harapni. Pénztárca, sapka vagy bármi, ami a kezed ügyébe kerül. Ha a földre ránt, akkor feküdj szorosan magzatpózba, két tenyered tedd a füledre, két könyököddel az arcodat védd. Amennyire lehetséges, igyekezz csendben maradni.

Kutyaharapás esetén a sérült részt jól mosd meg szappannal és meleg vízzel, majd azonnal fordulj orvoshoz! A harapást jelenteni kell a helyi tisztiorvosi szolgálatnak is, akik ellenőrzik a kutya oltásait.

Hogyan csökkenthetem kutyámban a támadási vágyat?

Először is azt fontos megértened, hogy a harapásra való késztetés ott van minden ebben. Még akkor is, ha ennek évekig semmi jele nem volt. Azonban ez a késztetés – ha varázsütésre el nem is tüntethető a négylábúból – jelentősen csökkenthető.

Ivartalanítás: Az ivartalanított ebekben csökken a területféltő jellem, így az agresszió is kevésbé jellemző az ilyen állatokra.

Szocializáció: Az eb jövőbeli személyiségének, viselkedésének kulcsa a kölyökkori, növendékkori szocializációja. Amennyiben egy állat lelkileg kiegyensúlyozott, megfelelően szocializált, úgy a támadásra való hajlam csekély lesz benne.

Szeparálás: Ha a kutya feszült vagy agresszív egyes helyzetekben, akkor nemes egyszerűséggel kerüld ezeket a helyzeteket. Egyes ebek például irtóznak, idegessé válnak a tömegben, ezekkel az állatokkal kerülni kell a forgalmas eseményeket. Jó hír azonban, hogy ezeket a frusztrációkat szakemberek jó eredményekkel kezelni tudják.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben