Hogyan menjek vendégségbe a kutyámmal?

Vendégség

Egy családi összejövetelt, egy baráti találkozót igencsak fel tud dobni egy eb. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy kedvenced legalább úgy viselkedjen, mint ahogyan odahaza is. Az alábbiakban következzék néhány tanács arra az esetre, ha nem szeretnéd egyedül hagyni a négylábút, amíg távol vagy otthonról.

Az első és legfontosabb tanács, ha szőrös barátoddal vendégségbe indulsz, hogy egyeztess a házigazdával. Még a legnagyobb állatbarát is összevonja a szemöldökét, ha előzetes megbeszélés nélkül kutyáddal együtt toppansz be az otthonába.

Készülj fel előre te is és kedvenced is

Még ha kutyád teljes mértékben szobatiszta is, akkor se feltételezd azt, hogy az eb más otthonában szintén alkalmazza a megtanultakat. Ne feledd, hogy szőrös barátod kifejezetten a saját otthonotokra nézve sajátította el a szobatisztaságot, és nem tudja összekapcsolni, hogy minden lakásban ugyanazok a szabályok vannak életben.

  • Ha először viszed az ebet vendégségbe, kezeld úgy, mintha még nem lenne szobatiszta.
  • Amint megérkeztek, vidd ki egy rövid időre. Ha a kutya elsajátított vezényszót (például séta), akkor hangsúlyozd neki.
  • Dicsérd és simogasd, hogy fesztelen legyen.
  • Evés-ivás után azonnal vidd ki sétáltatni.
  • Szentelj kiemelt figyelmet neki a vendégségben.

Taníts meg kedvencedet, hogy ne ugráljon az emberekre

A legtöbb kutya örömében, izgatottságában felugrál, amit nem minden ember szeret. Sőt, ha kisgyermek is van a vendégségben, akkor akár veszélyes is lehet. Az eb feldöntheti, megkarmolhatja a gyermeket. Ha kutyád hajlamos arra, hogy túláradó érzelmét ugrálással fejezze ki, akkor szentelj egy kis időt a nevelésére.

Szoktasd le a kunyerálásról

Számtalan alkalommal került már említésre, hogy az ember számára készült táplálék akár veszélyes is lehet az eb számára. Ezért az asztalról etetni a kutyát nem csak vendégségben, de otthon sem túl jó ötlet.

A nem kutyatartó emberek számára elképzelhető, hogy kellemetlen, tolakodó viselkedés lehet, ha egy állat nyálát csorgatva, meredten bámulja őt. Általános tanács, hogy kedvencedet soha ne etesd az asztalról, de különösen ajánlott akkor, ha vendégsége mégy vele.

Az ül és gyere vezényszavak alapos ismerete

Akár ezzel a felütéssel is lehetett volna kezdeni az írást. Az ül és gyere parancsok nélkül ugyanis nem is érdemes elindulnotok, mert borítékolhatóan galiba fog kialakulni. Ne feledd, hogy kedvencednek minden új lesz: a környezet, az emberek, a viselkedések. A hangos zene, a hirtelen mozdulatok, a rengeteg inger összezavarhatják és kiszámíthatatlanná tehetik az állatot. Épp ezért nagyon fontos, hogy a fenti két vezényszó végrehajtása ne okozzon gondot kutyádnak.

Készülj fel mindenre

A vendégség legforróbb pillanatában is fel kell készülnöd a távozásra. Mielőtt magaddal viszed az ebet más otthonába, vedd számba, hogy bármelyik pillanatban eljöhet az a momentum, hogy azonnal távoznod kell.

Elég egy kutyaszőrre allergiás vendég, egy kisgyermek, aki retteg az ebekről, de lehet, hogy épp kedvenced válik annyira feszültté, hogy jobb, ha elhagyjátok a társaságot. Pestiesen szólva: ez benne van a pakliban.

Végül pedig egy-két praktikus tanács. Eleinte kisebb, néhány fős társaságot keress fel kedvenceddel. Ha ott jól viselkedik, akkor megpróbálkozhatsz nagyobbakkal is. A házigazdán túl érdemes az összes vendéggel telefonon előre egyeztetned, így sok kellemetlenségnek elejét veheted.

Vidd magaddal az eb kedvenc játékát. Azon felül, hogy lefoglalja, az ismerős eszköz meg is fogja nyugtatni a kutyust.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben