Hogyan neveljünk barátságos kutyát?

Hogyan neveljünk barátságos kutyát - Hogyan neveljünk barátságos kutyát?

Általános probléma a kutyatartók körében, hogy az állatka rátámad más kutyákra, esetleg emberekre is. Nagyon fontos, hogy már kis-korban tanítsuk meg neki, hogyan kell viselkedni más lényekkel.

Ha ezt megtesszük, akkor sokkal kevesebb gondunk lesz vele a továbbiakban. Nem kell majd folyton utána szaladgálni a parkban és az utcán, csupán kimondani a vezényszót: „gyere ide”.

Ez persze nagyon jól hangzik, szinte túl jól. Több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy ez olajozottan működjön, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy mint minden ember, minden kutya is egy önálló személyiség.

Vannak köztük olyanok, akik könnyen és szívesen barátkoznak, de olyanok is, akik nem kedvelik mások társaságát és folyton dominálni akarnak. Ez utóbbit is ugyanúgy el kell fogadnunk, viszont tehetünk óvintézkedéseket, hogy ne következzen be tragédia: kutyánk ne harapja meg a társait, és ne támadjon rá az emberekre.

Kis-kortól kezdjük el a kutyanevelést

Fontos, hogy már kis-kortól elkezdjük a „kiképzését”, hiszen, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is a fiatalkori nevelés számít a legtöbbet.

Mindezek érdekében már egészen kis-kortól arra kell őket nevelni, hogy szociális helyzetben ne csak dominálni, hanem barátkozni is akarjanak. Ezért tanácsos, ha már egészen kiskutya korától kezdve minél több kutyával és emberekkel körbe véve neveljük őt.

Mindig résen kell lennünk, és leszidni őt, ha rosszat csinál, de meg is kell védenünk, ha vele csinálnak rosszat. Fontos, hogy biztonságba érezze magát. Ha ez így van, akkor sokkal kevesebb eséllyel válik agresszívvé. Nem fogja úgy érezni, hogy folyton védekeznie kell, és ez nem megy a játék rovására.

Sok esetben ugyanúgy kell kezelnünk, mint egy kisgyereket. Fontos, hogy figyeljünk ezekre a dolgokra, mert nemcsak az ő, de a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük vele.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?