Hogyan neveljünk barátságos kutyát?

Hogyan neveljünk barátságos kutyát - Hogyan neveljünk barátságos kutyát?

Általános probléma a kutyatartók körében, hogy az állatka rátámad más kutyákra, esetleg emberekre is. Nagyon fontos, hogy már kis-korban tanítsuk meg neki, hogyan kell viselkedni más lényekkel.

Ha ezt megtesszük, akkor sokkal kevesebb gondunk lesz vele a továbbiakban. Nem kell majd folyton utána szaladgálni a parkban és az utcán, csupán kimondani a vezényszót: „gyere ide”.

Ez persze nagyon jól hangzik, szinte túl jól. Több dolgot is tehetünk annak érdekében, hogy ez olajozottan működjön, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy mint minden ember, minden kutya is egy önálló személyiség.

Vannak köztük olyanok, akik könnyen és szívesen barátkoznak, de olyanok is, akik nem kedvelik mások társaságát és folyton dominálni akarnak. Ez utóbbit is ugyanúgy el kell fogadnunk, viszont tehetünk óvintézkedéseket, hogy ne következzen be tragédia: kutyánk ne harapja meg a társait, és ne támadjon rá az emberekre.

Kis-kortól kezdjük el a kutyanevelést

Fontos, hogy már kis-kortól elkezdjük a „kiképzését”, hiszen, akárcsak az embereknél, a kutyáknál is a fiatalkori nevelés számít a legtöbbet.

Mindezek érdekében már egészen kis-kortól arra kell őket nevelni, hogy szociális helyzetben ne csak dominálni, hanem barátkozni is akarjanak. Ezért tanácsos, ha már egészen kiskutya korától kezdve minél több kutyával és emberekkel körbe véve neveljük őt.

Mindig résen kell lennünk, és leszidni őt, ha rosszat csinál, de meg is kell védenünk, ha vele csinálnak rosszat. Fontos, hogy biztonságba érezze magát. Ha ez így van, akkor sokkal kevesebb eséllyel válik agresszívvé. Nem fogja úgy érezni, hogy folyton védekeznie kell, és ez nem megy a játék rovására.

Sok esetben ugyanúgy kell kezelnünk, mint egy kisgyereket. Fontos, hogy figyeljünk ezekre a dolgokra, mert nemcsak az ő, de a saját dolgunkat is megkönnyíthetjük vele.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben