Hogyan neveljünk egyszerre kutyát és gyereket?

Hogyan neveljünk egyszerre kutyát és gyereket?

A kutya– és a gyereknevelés külön-külön is megfontolt, tudatos és következetes döntéshozatalt igényel egy családon belül, nemhogy a kettő párhuzamos bevállalása. Könnyebb helyzetben vannak azok a családok, ahol kutya mellé vállalnak gyereket, vagy gyerek mellé vállalnak kutyát, hiszen így nem kell ugyanabban az időben arányosan megosztani a figyelmet, az energiát és a felelősséget.

A baba- és a kutyatartás alapszabályai

Az egyik legnagyobb kihívás, ha picibabát és kölyökkutyát szeretnénk egyszerre nevelni. Mindkettőjüknek ebben a korban kell megtanulni az alapvető viselkedési normákat és nagy energiabefektetést igényel, hogy egyiket se hanyagoljuk el.

A legelőnyösebb helyzet, ha már családtagnak tekintett kutyusok mellé vállalunk gyereket, azonban ebben az esetben is nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk. A kutyával ugyanolyan odaadóan, figyelmesen és türelmesen kell bánnunk, hiszen meg kell szoknia az új jövevényt és a miatta kialakult új felállást. A megszokott rutinos dolgokat – mint az etetés, sétáltatás, játék, fürdés – ugyanúgy be kell tartanunk, mint a baba érkezése előtt.

Ha már nagyobb gyerek mellé vállalunk kutyát, az is jó lehet, azonban a gyerekkel meg kell értetni és tudatosítani kell benne, hogy a kutya nem játékszer, hanem ugyanolyan szükségletekkel és ösztönökkel rendelkező élőlény, mint az ember, akit nem szabad kedvünk szerint nyúzni vagy bántani.

Természetesen az is egy fontos szempont, hogy milyen kutyát szeretnénk a gyerekek mellé, hiszen minden kutyának eltérő a személyisége és nem mind kompatibilis a kisgyerekekkel. A labrador és golden retriever barátságos, intelligens, békés és engedelmes, de a terrierek például agresszívak lehetnek. A bokszer jó házőrző és remek házi kedvenc, de tudni kell róla, hogy órisái a mozgásigénye. A cocker spaniel bár puha plüssállatnak tűnik, nem túl alkalmazkodó a kicsikhez. Minden kutyára fokozottan kell figyelni, ha baba születik a családba, mert nem várt reakciókat válthat ki belőle és türelemre, időre és odafigyelésre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet.

A kutya hatása a gyerekekre

Ha kicsi korban kerül a gyerek mellé kutya a családba, annak rengeteg jó hatása és előnye van, mind a kutyára, mind a gyerekre nézve. A gyerek így megtanulja mi az a gondoskodás, odafigyelés, felelősségtudat. Nyitottabb lesz, barátságosabb és magabiztosabb egy kutya társaságában.

A kutya mellett nevelkedett gyerekek kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre és allergiákra, erősebb a szervezetük, kiegyensúlyozottabbak és többet mozognak, mint azok a gyerekek, akiknek nincs kutyájuk. A kutya és gyerek között igazán mély barátság és lelki kapcsolat tud kialakulni, ami mindenkire jó hatással van.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben