Hogyan neveljünk egyszerre kutyát és gyereket?

Hogyan neveljünk egyszerre kutyát és gyereket?

A kutya- és a gyereknevelés külön-külön is megfontolt, tudatos és következetes döntéshozatalt igényel egy családon belül, nemhogy a kettő párhuzamos bevállalása. Könnyebb helyzetben vannak azok a családok, ahol kutya mellé vállalnak gyereket, vagy gyerek mellé vállalnak kutyát, hiszen így nem kell ugyanabban az időben arányosan megosztani a figyelmet, az energiát és a felelősséget.

A baba- és a kutyatartás alapszabályai

Az egyik legnagyobb kihívás, ha picibabát és kölyökkutyát szeretnénk egyszerre nevelni. Mindkettőjüknek ebben a korban kell megtanulni az alapvető viselkedési normákat és nagy energiabefektetést igényel, hogy egyiket se hanyagoljuk el.

A legelőnyösebb helyzet, ha már családtagnak tekintett kutyusok mellé vállalunk gyereket, azonban ebben az esetben is nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk. A kutyával ugyanolyan odaadóan, figyelmesen és türelmesen kell bánnunk, hiszen meg kell szoknia az új jövevényt és a miatta kialakult új felállást. A megszokott rutinos dolgokat – mint az etetés, sétáltatás, játék, fürdés – ugyanúgy be kell tartanunk, mint a baba érkezése előtt.

Ha már nagyobb gyerek mellé vállalunk kutyát, az is jó lehet, azonban a gyerekkel meg kell értetni és tudatosítani kell benne, hogy a kutya nem játékszer, hanem ugyanolyan szükségletekkel és ösztönökkel rendelkező élőlény, mint az ember, akit nem szabad kedvünk szerint nyúzni vagy bántani.

Természetesen az is egy fontos szempont, hogy milyen kutyát szeretnénk a gyerekek mellé, hiszen minden kutyának eltérő a személyisége és nem mind kompatibilis a kisgyerekekkel. A labrador és golden retriever barátságos, intelligens, békés és engedelmes, de a terrierek például agresszívak lehetnek. A bokszer jó házőrző és remek házi kedvenc, de tudni kell róla, hogy órisái a mozgásigénye. A cocker spaniel bár puha plüssállatnak tűnik, nem túl alkalmazkodó a kicsikhez. Minden kutyára fokozottan kell figyelni, ha baba születik a családba, mert nem várt reakciókat válthat ki belőle és türelemre, időre és odafigyelésre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet.

A kutya hatása a gyerekekre

Ha kicsi korban kerül a gyerek mellé kutya a családba, annak rengeteg jó hatása és előnye van, mind a kutyára, mind a gyerekre nézve. A gyerek így megtanulja mi az a gondoskodás, odafigyelés, felelősségtudat. Nyitottabb lesz, barátságosabb és magabiztosabb egy kutya társaságában.

A kutya mellett nevelkedett gyerekek kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre és allergiákra, erősebb a szervezetük, kiegyensúlyozottabbak és többet mozognak, mint azok a gyerekek, akiknek nincs kutyájuk. A kutya és gyerek között igazán mély barátság és lelki kapcsolat tud kialakulni, ami mindenkire jó hatással van.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?