Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt?

Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt - Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt?

A szobatisztaságra való szoktatás az első, amit meg kell tennünk, amikor egy új kiskutyát fogadunk örökbe. Ha nem szoktatjuk meg már az első napokban, hogy ne a lakásba végezze el a dolgát, később már jóval nehezebb lesz. Már az elején meg kell szoknia, hogy mi az amit szabad, és mi az, amit nem az új gazdájánál.

Szerencsére már léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével ez a kellemetlen metódus egy könnyű kis játékba fordul át. Lássuk, hogyan is kell megtanítanunk a kutyust, hogy az udvaron végezze a dolgát. Ez a módszer mindenkinél garantáltan beválik! Mindössze négy alaplépést kell követnünk.

Az első és legfontosabb ezek közül, hogy a kis kedvenced folyton veled legyen. Nagyon fontos az első napokban, hogy azt érezze: folyamatosan figyelnek rá és biztonságban van. Ráadásul így rögtön észre lehet venni, ha valami rosszban sántikál, és könnyebb is megtanítani akármire.

A második, hogy folyamatosan ösztönözzük és jutalmazzuk, amikor sikerül megtanulnia, hogy kimenjen a kertbe, vagy szóljon, hogy ki szeretne menni. Sokkal többet érhetünk el egy finom jutalomfalattal, mint egy fenyítéssel!

Ha ezek a körülmények megvannak, akkor már csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen levigyük őt, az elején mondjuk minden órában. Ha ilyenkor végzi el a dolgát, és így jutalmazzuk meg, akkor az sokkal egyértelműbb lesz neki, mintha csak fenyítést kapna, amikor rosszul csinálta.

A legfontosabb mind közül azonban mégis az, hogy legyünk türelmesek és kitartóak. Nem szabad elfelejteni, hogy csak egy kiskutyáról van szó, és hiába bántjuk őt azért, hogy a mi akaratunk érvényesülhessen, nem fogunk mást elérni, csak azt, hogy féljen tőlünk. Jutalomfalatokkal sokkal nagyobb ösztönzést adhatunk nekik.

Sajnos a kutyatartók nagyon kis része tudja csak ezt, és a legtöbben fenyítik, megfélemlítik őket. Bár a kívánt eredményt elérik, a kutya csak félelemből, és nem „saját meggyőződésből” fog rájuk hallgatni, amiből még sok kellemetlenség származhat a továbbiakban.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?