Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt?

Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt - Hogyan szoktasd szobatisztaságra kiskutyádat három nap alatt?

A szobatisztaságra való szoktatás az első, amit meg kell tennünk, amikor egy új kiskutyát fogadunk örökbe. Ha nem szoktatjuk meg már az első napokban, hogy ne a lakásba végezze el a dolgát, később már jóval nehezebb lesz. Már az elején meg kell szoknia, hogy mi az amit szabad, és mi az, amit nem az új gazdájánál.

Szerencsére már léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével ez a kellemetlen metódus egy könnyű kis játékba fordul át. Lássuk, hogyan is kell megtanítanunk a kutyust, hogy az udvaron végezze a dolgát. Ez a módszer mindenkinél garantáltan beválik! Mindössze négy alaplépést kell követnünk.

Az első és legfontosabb ezek közül, hogy a kis kedvenced folyton veled legyen. Nagyon fontos az első napokban, hogy azt érezze: folyamatosan figyelnek rá és biztonságban van. Ráadásul így rögtön észre lehet venni, ha valami rosszban sántikál, és könnyebb is megtanítani akármire.

A második, hogy folyamatosan ösztönözzük és jutalmazzuk, amikor sikerül megtanulnia, hogy kimenjen a kertbe, vagy szóljon, hogy ki szeretne menni. Sokkal többet érhetünk el egy finom jutalomfalattal, mint egy fenyítéssel!

Ha ezek a körülmények megvannak, akkor már csak arra kell figyelni, hogy rendszeresen levigyük őt, az elején mondjuk minden órában. Ha ilyenkor végzi el a dolgát, és így jutalmazzuk meg, akkor az sokkal egyértelműbb lesz neki, mintha csak fenyítést kapna, amikor rosszul csinálta.

A legfontosabb mind közül azonban mégis az, hogy legyünk türelmesek és kitartóak. Nem szabad elfelejteni, hogy csak egy kiskutyáról van szó, és hiába bántjuk őt azért, hogy a mi akaratunk érvényesülhessen, nem fogunk mást elérni, csak azt, hogy féljen tőlünk. Jutalomfalatokkal sokkal nagyobb ösztönzést adhatunk nekik.

Sajnos a kutyatartók nagyon kis része tudja csak ezt, és a legtöbben fenyítik, megfélemlítik őket. Bár a kívánt eredményt elérik, a kutya csak félelemből, és nem „saját meggyőződésből” fog rájuk hallgatni, amiből még sok kellemetlenség származhat a továbbiakban.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben