Hogyan szoktassam össze a kiskutyámat egy idősebb kutyával?

Hogyan szoktassam össze a kiskutyát

Egy új kiskutya érkezése izgalmas időszak az ebtartók életében. Ha már van a családban kutya, akkor az alábbi írás hasznos lehet abból a szempontból, hogy hogyan mutasd be a két négylábút egymásnak. A kiskutyák ugyanis még nem értik azokat a szabályokat, amelyek az idősebbnek már nyilvánvalók. Néhány egyszerű trükkel azonban sikeressé teheted az első találkozást a két blöki számára. Így cselekedj a két szőrös családtag összeeresztésekor.

Némi előkészületre szükséged lesz, mielőtt az új kiskutyával megosztod az otthonod. Ezek a fogások segítenek majd neked abban, hogy a két eb harmonikus összeszokása minél előbb megtörténhessen.

Előkészületek a kiskutya érkezéséhez

  • Távolítsd el a nálad lakó kutya játékait, kedvenc tárgyait. Ezzel elkerülheted a féltékenységi, illetve birtoklási vitákat.
  • Alakíts ki külön teret mindkét állat számára, így a két kutya el tud távolodni egymástól.
  • Vásárolj külön élelmiszereket a két kutyusnak, ezzel szintén ki tudod húzni a féltékenykedő fél méregfogát.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy mindkét eb védőoltása naprakész.

 

Így cselekedj az első találkozáskor

Az idősebb, nálad lakó kutyád a lakhelyét az otthonának tekinti, amit védelmez is a betolakodóktól. A területféltés miatt kialakult agresszió elkerülése végett semleges helyet válassz a bemutatkozóra. Tegyél pórázt mindkét ebre! Az idősebb blökit te (a gazdája) tartsd meg, míg a jövevény megfogására kérj meg valakit.

Óvatosan engedd őket egymáshoz, hadd szaglásszanak, ismerkedjenek. A pórázt nem kell feszesen tartani, hogy a kutyusok ne érezzék korlátozva magukat. (Azért készülj fel arra az eshetőségre, hogy agresszió esetén azonnal el tud távolítani őket egymástól.)

Maradj nyugodt! A kutyád érezni fogja, ha feszült vagy, ezért törekedj a nyugalomra. Az ebed rád is figyel a bemutatkozáskor, hogy jobban megértse a helyzetet. Ezért ha te feszült vagy, akkor a kutyád is az lesz, ami pedig nem jó előjel két blöki első találkozásakor.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kölyköt ölből vagy karból mutatják be az idősebb kutyának. Azt gondolva ezzel, hogy így baj esetén a kiskutyát könnyebb arrébb húzni. Erősen ajánlom, hogy ezt a fajta bemutatkozót kerüld el, az öregebb kutya ugyanis félreértheti a helyzetet, és könnyen féltékennyé, agresszívvá válhat.

Az első hetek a két kutyával

Az első néhány hétben igyekezz folyamatosan figyelemmel kísérni a két négylábút a harmonikus együttélés érdekében. Ne változtass a napi rutinon, inkább kezdd el a kölyköt is hozzászoktatni! Figyeld a két állat testbeszédét, különösen a felborzolt szőrt, a fogak elővillantását, a morgást és a meredt, koncentrált nézést.

Hagyd, hogy a saját tempójukban szokhassák meg egymást, ne erőltess semmit. Érthető, ha izgulsz, ideges vagy, de ebből a kutyák ne érezzenek semmit. Ne felejtsd, hogy figyelnek, éreznek téged, az idegesség pedig megerősítés lehet a számukra.

Kerüld továbbá az egy tálból etetést, itatást, legyen saját tálkája mindkét ebnek! Ne tölts hosszabb időt külön egyik állattal sem, a magára hagyott fél ugyanis ezt kivételezésnek fogja érezni. Figyelj a közös játékra! Noha az együttes játék segíthet elmélyíteni a két eb közti kapcsolatot, soha ne engedd, hogy vadulásba torkolljon az! Soha ne engedd, hogy a két kutya harcoljon. Meg kell szokniuk, hogy egyenlő pozícióban, a ranglétra ugyanazon fokán helyezkednek el.

A fenti lépéseket betartva könnyebb lesz a kölyöknek beilleszkednie a családba, és meglévő kutyánk sem fogja a kelleténél jobban megsínyleni a kezdeteket. A békés otthon a legjobb otthon, így ha emberként hozzá tudunk járulni a két eb harmonikus együttéléséhez, akkor ez a legkevesebb, amit megtehetünk.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben