Hogyan szoktassam össze a kiskutyámat egy idősebb kutyával?

Hogyan szoktassam össze a kiskutyát

Egy új kiskutya érkezése izgalmas időszak az ebtartók életében. Ha már van a családban kutya, akkor az alábbi írás hasznos lehet abból a szempontból, hogy hogyan mutasd be a két négylábút egymásnak. A kiskutyák ugyanis még nem értik azokat a szabályokat, amelyek az idősebbnek már nyilvánvalók. Néhány egyszerű trükkel azonban sikeressé teheted az első találkozást a két blöki számára. Így cselekedj a két szőrös családtag összeeresztésekor.

Némi előkészületre szükséged lesz, mielőtt az új kiskutyával megosztod az otthonod. Ezek a fogások segítenek majd neked abban, hogy a két eb harmonikus összeszokása minél előbb megtörténhessen.

Előkészületek a kiskutya érkezéséhez

  • Távolítsd el a nálad lakó kutya játékait, kedvenc tárgyait. Ezzel elkerülheted a féltékenységi, illetve birtoklási vitákat.
  • Alakíts ki külön teret mindkét állat számára, így a két kutya el tud távolodni egymástól.
  • Vásárolj külön élelmiszereket a két kutyusnak, ezzel szintén ki tudod húzni a féltékenykedő fél méregfogát.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy mindkét eb védőoltása naprakész.

 

Így cselekedj az első találkozáskor

Az idősebb, nálad lakó kutyád a lakhelyét az otthonának tekinti, amit védelmez is a betolakodóktól. A területféltés miatt kialakult agresszió elkerülése végett semleges helyet válassz a bemutatkozóra. Tegyél pórázt mindkét ebre! Az idősebb blökit te (a gazdája) tartsd meg, míg a jövevény megfogására kérj meg valakit.

Óvatosan engedd őket egymáshoz, hadd szaglásszanak, ismerkedjenek. A pórázt nem kell feszesen tartani, hogy a kutyusok ne érezzék korlátozva magukat. (Azért készülj fel arra az eshetőségre, hogy agresszió esetén azonnal el tud távolítani őket egymástól.)

Maradj nyugodt! A kutyád érezni fogja, ha feszült vagy, ezért törekedj a nyugalomra. Az ebed rád is figyel a bemutatkozáskor, hogy jobban megértse a helyzetet. Ezért ha te feszült vagy, akkor a kutyád is az lesz, ami pedig nem jó előjel két blöki első találkozásakor.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kölyköt ölből vagy karból mutatják be az idősebb kutyának. Azt gondolva ezzel, hogy így baj esetén a kiskutyát könnyebb arrébb húzni. Erősen ajánlom, hogy ezt a fajta bemutatkozót kerüld el, az öregebb kutya ugyanis félreértheti a helyzetet, és könnyen féltékennyé, agresszívvá válhat.

Az első hetek a két kutyával

Az első néhány hétben igyekezz folyamatosan figyelemmel kísérni a két négylábút a harmonikus együttélés érdekében. Ne változtass a napi rutinon, inkább kezdd el a kölyköt is hozzászoktatni! Figyeld a két állat testbeszédét, különösen a felborzolt szőrt, a fogak elővillantását, a morgást és a meredt, koncentrált nézést.

Hagyd, hogy a saját tempójukban szokhassák meg egymást, ne erőltess semmit. Érthető, ha izgulsz, ideges vagy, de ebből a kutyák ne érezzenek semmit. Ne felejtsd, hogy figyelnek, éreznek téged, az idegesség pedig megerősítés lehet a számukra.

Kerüld továbbá az egy tálból etetést, itatást, legyen saját tálkája mindkét ebnek! Ne tölts hosszabb időt külön egyik állattal sem, a magára hagyott fél ugyanis ezt kivételezésnek fogja érezni. Figyelj a közös játékra! Noha az együttes játék segíthet elmélyíteni a két eb közti kapcsolatot, soha ne engedd, hogy vadulásba torkolljon az! Soha ne engedd, hogy a két kutya harcoljon. Meg kell szokniuk, hogy egyenlő pozícióban, a ranglétra ugyanazon fokán helyezkednek el.

A fenti lépéseket betartva könnyebb lesz a kölyöknek beilleszkednie a családba, és meglévő kutyánk sem fogja a kelleténél jobban megsínyleni a kezdeteket. A békés otthon a legjobb otthon, így ha emberként hozzá tudunk járulni a két eb harmonikus együttéléséhez, akkor ez a legkevesebb, amit megtehetünk.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben