Hogyan szoktassam össze a kiskutyámat egy idősebb kutyával?

Hogyan szoktassam össze a kiskutyát

Egy új kiskutya érkezése izgalmas időszak az ebtartók életében. Ha már van a családban kutya, akkor az alábbi írás hasznos lehet abból a szempontból, hogy hogyan mutasd be a két négylábút egymásnak. A kiskutyák ugyanis még nem értik azokat a szabályokat, amelyek az idősebbnek már nyilvánvalók. Néhány egyszerű trükkel azonban sikeressé teheted az első találkozást a két blöki számára. Így cselekedj a két szőrös családtag összeeresztésekor.

Némi előkészületre szükséged lesz, mielőtt az új kiskutyával megosztod az otthonod. Ezek a fogások segítenek majd neked abban, hogy a két eb harmonikus összeszokása minél előbb megtörténhessen.

Előkészületek a kiskutya érkezéséhez

  • Távolítsd el a nálad lakó kutya játékait, kedvenc tárgyait. Ezzel elkerülheted a féltékenységi, illetve birtoklási vitákat.
  • Alakíts ki külön teret mindkét állat számára, így a két kutya el tud távolodni egymástól.
  • Vásárolj külön élelmiszereket a két kutyusnak, ezzel szintén ki tudod húzni a féltékenykedő fél méregfogát.
  • Bizonyosodj meg róla, hogy mindkét eb védőoltása naprakész.

 

Így cselekedj az első találkozáskor

Az idősebb, nálad lakó kutyád a lakhelyét az otthonának tekinti, amit védelmez is a betolakodóktól. A területféltés miatt kialakult agresszió elkerülése végett semleges helyet válassz a bemutatkozóra. Tegyél pórázt mindkét ebre! Az idősebb blökit te (a gazdája) tartsd meg, míg a jövevény megfogására kérj meg valakit.

Óvatosan engedd őket egymáshoz, hadd szaglásszanak, ismerkedjenek. A pórázt nem kell feszesen tartani, hogy a kutyusok ne érezzék korlátozva magukat. (Azért készülj fel arra az eshetőségre, hogy agresszió esetén azonnal el tud távolítani őket egymástól.)

Maradj nyugodt! A kutyád érezni fogja, ha feszült vagy, ezért törekedj a nyugalomra. Az ebed rád is figyel a bemutatkozáskor, hogy jobban megértse a helyzetet. Ezért ha te feszült vagy, akkor a kutyád is az lesz, ami pedig nem jó előjel két blöki első találkozásakor.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a kölyköt ölből vagy karból mutatják be az idősebb kutyának. Azt gondolva ezzel, hogy így baj esetén a kiskutyát könnyebb arrébb húzni. Erősen ajánlom, hogy ezt a fajta bemutatkozót kerüld el, az öregebb kutya ugyanis félreértheti a helyzetet, és könnyen féltékennyé, agresszívvá válhat.

Az első hetek a két kutyával

Az első néhány hétben igyekezz folyamatosan figyelemmel kísérni a két négylábút a harmonikus együttélés érdekében. Ne változtass a napi rutinon, inkább kezdd el a kölyköt is hozzászoktatni! Figyeld a két állat testbeszédét, különösen a felborzolt szőrt, a fogak elővillantását, a morgást és a meredt, koncentrált nézést.

Hagyd, hogy a saját tempójukban szokhassák meg egymást, ne erőltess semmit. Érthető, ha izgulsz, ideges vagy, de ebből a kutyák ne érezzenek semmit. Ne felejtsd, hogy figyelnek, éreznek téged, az idegesség pedig megerősítés lehet a számukra.

Kerüld továbbá az egy tálból etetést, itatást, legyen saját tálkája mindkét ebnek! Ne tölts hosszabb időt külön egyik állattal sem, a magára hagyott fél ugyanis ezt kivételezésnek fogja érezni. Figyelj a közös játékra! Noha az együttes játék segíthet elmélyíteni a két eb közti kapcsolatot, soha ne engedd, hogy vadulásba torkolljon az! Soha ne engedd, hogy a két kutya harcoljon. Meg kell szokniuk, hogy egyenlő pozícióban, a ranglétra ugyanazon fokán helyezkednek el.

A fenti lépéseket betartva könnyebb lesz a kölyöknek beilleszkednie a családba, és meglévő kutyánk sem fogja a kelleténél jobban megsínyleni a kezdeteket. A békés otthon a legjobb otthon, így ha emberként hozzá tudunk járulni a két eb harmonikus együttéléséhez, akkor ez a legkevesebb, amit megtehetünk.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben