Hogyan tanítsam meg a kutyámat úszni?

Kutya úszás

Szükséges-e egyáltalán oktatni vagy ösztönösen, születésétől fogva képes rá? Mire érdemes figyelni, mielőtt az ebet a vízbe engedem? Mi van, ha irtózik tőle? Az alábbi bejegyzésben a kutya és a víz kapcsolatát boncolgatjuk.

Kétségtelen tény, hogy a kutyák számára az úszás roppant egészséges mozgás. Tökéletes kardió edzés, ami nemcsak a súlymegtartásban, de a fogyásban is jelentős szerepet játszik. Szerencsésebb gazdik kutyusa már-már úszóhártyával a lábujjai között született, azaz különösebb gondot nem okoz neki még a mélyebb víz sem. (Itt a gondot inkább az szokta okozni, hogy nem lehet kikönyörögni a bundást a tóból, medencéből.)

Ám nem szabad elkeseredniük azoknak a kutyatulajdonosoknak sem, akik kedvence kissé ódzkodik a víztől, illetve óvatosabban szemlélődik a partról. Egy kis gyakorlással és némi türelemmel díjnyertes úszó faragható még a legtartózkodóbb ebből is.

Itt érdemes azonban kiemelni, hogy néhány állatnál kölyökkori trauma okozza a víziszonyt, ebben az esetben ne erőltessük a dolgot. A rendkívül lapos pofájú kutyának (például mopsz) szintén gondot jelenthet az úszás, mivel a rövid légút miatt a gyors és szabályozott levegővétel igen megterhelő az ebnek.

Így tanítsd meg a kutyát úszni

Ha ebed a fürdőkádat kivéve még nem tartózkodott vízben, akkor olyan területre vidd, ahol a víz sekély, és könnyen ki tud jutni a partra. Erre tökéletes megoldás lehet egy gyermekmedence, amit hozzávetőleg az eb marmagasságáig töltesz fel.

Ha kedvenced tétovázik a bemászáskor, próbáld meg a vízbe dobni egy kedvelt játékát. Ha bemászik érte a vízbe, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom: halmozd el dicsérettel. Ha ennek ellenére megmakacsolja magát, ülj be a medencébe, majd igyekezz magadhoz csalogatni. Sose szidj, sose emeld fel a hangod. Mindig légy pozitív, és dicsérd, jutalmazd az ebed.

Ha a kutya már természetesen viselkedik a gyermekmedencében, akkor jöhet a nagyobb vízben való gyakorlás. Válassz egy nyugodt, nem szeles napot, amikor a víz nem hullámzik, továbbá kerüld az áramlatoktól tarkított helyeket. Nyilvános strand mellett kizárólag akkor dönts, ha engedélyezett az ebbel való fürdés. (Ezeket a helyeket kutyás strandként is említik.)

Mutasd meg a blökinek, hogyan kell bemenni, majd kijönni a vízből. Ha valamitől megijed odabent, ösztönösen a megtanult utat fogja keresni. Mindig a kutya ritmusában haladj, előfordulhat, hogy többször ki és be kell majd menned, mielőtt bemerészkedik a vízbe. Noha a legtöbb kutya ösztönösen tudja hogyan kell mozgatnia a lábait a mély vízben, amíg mozdulatai nem biztonságosak, maradj a közelében.

Talán külön nem kell hangsúlyozni, de nem árt megjegyezni: Soha ne dobd a kutyát a vízbe a partról, dokkról, mólóról vagy egy hajóról. (Sőt, egyáltalán sehonnan.) Ez egyrészt szélsőségesen negatív berögződést okozhat nála, másrészt a felhevült test miatt egészségügyi kockázatokkal is jár.

Aggályok a kutya és a víz kapcsolatában

A számos pozitív vonatkozás mellett sajnos néhány hátrányos tényezőt is meg kell említeni az eb és a víz kapcsolata terén. Különösen a nagy, lógó fülű ebek hajlamosak a víz okozta hallójárat gyulladásra és fertőzésre.

Noha az esetek túlnyomó többségében elég a fürdőzést követően alaposan megtisztítani a blöki fülét, mielőtt elkezdenéd az úszást az ebbel, a biztonság kedvéért konzultálj az állatorvosoddal.

Problémát jelenthet továbbá a medencék fertőtlenítéséhez használt vegyszerek (klór, hipó, stb.) jelenléte is. Ezek az anyagok bőr- és szemirritációt okozhatnak az állatnál, így mindig légy körültekintő mielőtt a medencébe engeded a négylábút.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben
Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben