Hogyan tanítsam meg a kutyámat úszni?

Kutya úszás

Szükséges-e egyáltalán oktatni vagy ösztönösen, születésétől fogva képes rá? Mire érdemes figyelni, mielőtt az ebet a vízbe engedem? Mi van, ha irtózik tőle? Az alábbi bejegyzésben a kutya és a víz kapcsolatát boncolgatjuk.

Kétségtelen tény, hogy a kutyák számára az úszás roppant egészséges mozgás. Tökéletes kardió edzés, ami nemcsak a súlymegtartásban, de a fogyásban is jelentős szerepet játszik. Szerencsésebb gazdik kutyusa már-már úszóhártyával a lábujjai között született, azaz különösebb gondot nem okoz neki még a mélyebb víz sem. (Itt a gondot inkább az szokta okozni, hogy nem lehet kikönyörögni a bundást a tóból, medencéből.)

Ám nem szabad elkeseredniük azoknak a kutyatulajdonosoknak sem, akik kedvence kissé ódzkodik a víztől, illetve óvatosabban szemlélődik a partról. Egy kis gyakorlással és némi türelemmel díjnyertes úszó faragható még a legtartózkodóbb ebből is.

Itt érdemes azonban kiemelni, hogy néhány állatnál kölyökkori trauma okozza a víziszonyt, ebben az esetben ne erőltessük a dolgot. A rendkívül lapos pofájú kutyának (például mopsz) szintén gondot jelenthet az úszás, mivel a rövid légút miatt a gyors és szabályozott levegővétel igen megterhelő az ebnek.

Így tanítsd meg a kutyát úszni

Ha ebed a fürdőkádat kivéve még nem tartózkodott vízben, akkor olyan területre vidd, ahol a víz sekély, és könnyen ki tud jutni a partra. Erre tökéletes megoldás lehet egy gyermekmedence, amit hozzávetőleg az eb marmagasságáig töltesz fel.

Ha kedvenced tétovázik a bemászáskor, próbáld meg a vízbe dobni egy kedvelt játékát. Ha bemászik érte a vízbe, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom: halmozd el dicsérettel. Ha ennek ellenére megmakacsolja magát, ülj be a medencébe, majd igyekezz magadhoz csalogatni. Sose szidj, sose emeld fel a hangod. Mindig légy pozitív, és dicsérd, jutalmazd az ebed.

Ha a kutya már természetesen viselkedik a gyermekmedencében, akkor jöhet a nagyobb vízben való gyakorlás. Válassz egy nyugodt, nem szeles napot, amikor a víz nem hullámzik, továbbá kerüld az áramlatoktól tarkított helyeket. Nyilvános strand mellett kizárólag akkor dönts, ha engedélyezett az ebbel való fürdés. (Ezeket a helyeket kutyás strandként is említik.)

Mutasd meg a blökinek, hogyan kell bemenni, majd kijönni a vízből. Ha valamitől megijed odabent, ösztönösen a megtanult utat fogja keresni. Mindig a kutya ritmusában haladj, előfordulhat, hogy többször ki és be kell majd menned, mielőtt bemerészkedik a vízbe. Noha a legtöbb kutya ösztönösen tudja hogyan kell mozgatnia a lábait a mély vízben, amíg mozdulatai nem biztonságosak, maradj a közelében.

Talán külön nem kell hangsúlyozni, de nem árt megjegyezni: Soha ne dobd a kutyát a vízbe a partról, dokkról, mólóról vagy egy hajóról. (Sőt, egyáltalán sehonnan.) Ez egyrészt szélsőségesen negatív berögződést okozhat nála, másrészt a felhevült test miatt egészségügyi kockázatokkal is jár.

Aggályok a kutya és a víz kapcsolatában

A számos pozitív vonatkozás mellett sajnos néhány hátrányos tényezőt is meg kell említeni az eb és a víz kapcsolata terén. Különösen a nagy, lógó fülű ebek hajlamosak a víz okozta hallójárat gyulladásra és fertőzésre.

Noha az esetek túlnyomó többségében elég a fürdőzést követően alaposan megtisztítani a blöki fülét, mielőtt elkezdenéd az úszást az ebbel, a biztonság kedvéért konzultálj az állatorvosoddal.

Problémát jelenthet továbbá a medencék fertőtlenítéséhez használt vegyszerek (klór, hipó, stb.) jelenléte is. Ezek az anyagok bőr- és szemirritációt okozhatnak az állatnál, így mindig légy körültekintő mielőtt a medencébe engeded a négylábút.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Amerikai pitbull terrier erős sokoldalú és imádja az embereket 343x228 - Amerikai pitbull terrier - erős, sokoldalú és imádja az embereket

Amerikai pitbull terrier – erős, sokoldalú és imádja az embereket

Az amerikai pitbull terrier ősének a középkori Anglia marháit terelő bulldogot tartják. Ezek a bulldogok a mostaniakkal ellentétben masszív, nagyobb méretű kutyák voltak, éppen ezért gyakran használták őket fel az ...
Bővebben
Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben