Hogyan tanítsam meg a kutyámat úszni?

Kutya úszás

Szükséges-e egyáltalán oktatni vagy ösztönösen, születésétől fogva képes rá? Mire érdemes figyelni, mielőtt az ebet a vízbe engedem? Mi van, ha irtózik tőle? Az alábbi bejegyzésben a kutya és a víz kapcsolatát boncolgatjuk.

Kétségtelen tény, hogy a kutyák számára az úszás roppant egészséges mozgás. Tökéletes kardió edzés, ami nemcsak a súlymegtartásban, de a fogyásban is jelentős szerepet játszik. Szerencsésebb gazdik kutyusa már-már úszóhártyával a lábujjai között született, azaz különösebb gondot nem okoz neki még a mélyebb víz sem. (Itt a gondot inkább az szokta okozni, hogy nem lehet kikönyörögni a bundást a tóból, medencéből.)

Ám nem szabad elkeseredniük azoknak a kutyatulajdonosoknak sem, akik kedvence kissé ódzkodik a víztől, illetve óvatosabban szemlélődik a partról. Egy kis gyakorlással és némi türelemmel díjnyertes úszó faragható még a legtartózkodóbb ebből is.

Itt érdemes azonban kiemelni, hogy néhány állatnál kölyökkori trauma okozza a víziszonyt, ebben az esetben ne erőltessük a dolgot. A rendkívül lapos pofájú kutyának (például mopsz) szintén gondot jelenthet az úszás, mivel a rövid légút miatt a gyors és szabályozott levegővétel igen megterhelő az ebnek.

Így tanítsd meg a kutyát úszni

Ha ebed a fürdőkádat kivéve még nem tartózkodott vízben, akkor olyan területre vidd, ahol a víz sekély, és könnyen ki tud jutni a partra. Erre tökéletes megoldás lehet egy gyermekmedence, amit hozzávetőleg az eb marmagasságáig töltesz fel.

Ha kedvenced tétovázik a bemászáskor, próbáld meg a vízbe dobni egy kedvelt játékát. Ha bemászik érte a vízbe, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom: halmozd el dicsérettel. Ha ennek ellenére megmakacsolja magát, ülj be a medencébe, majd igyekezz magadhoz csalogatni. Sose szidj, sose emeld fel a hangod. Mindig légy pozitív, és dicsérd, jutalmazd az ebed.

Ha a kutya már természetesen viselkedik a gyermekmedencében, akkor jöhet a nagyobb vízben való gyakorlás. Válassz egy nyugodt, nem szeles napot, amikor a víz nem hullámzik, továbbá kerüld az áramlatoktól tarkított helyeket. Nyilvános strand mellett kizárólag akkor dönts, ha engedélyezett az ebbel való fürdés. (Ezeket a helyeket kutyás strandként is említik.)

Mutasd meg a blökinek, hogyan kell bemenni, majd kijönni a vízből. Ha valamitől megijed odabent, ösztönösen a megtanult utat fogja keresni. Mindig a kutya ritmusában haladj, előfordulhat, hogy többször ki és be kell majd menned, mielőtt bemerészkedik a vízbe. Noha a legtöbb kutya ösztönösen tudja hogyan kell mozgatnia a lábait a mély vízben, amíg mozdulatai nem biztonságosak, maradj a közelében.

Talán külön nem kell hangsúlyozni, de nem árt megjegyezni: Soha ne dobd a kutyát a vízbe a partról, dokkról, mólóról vagy egy hajóról. (Sőt, egyáltalán sehonnan.) Ez egyrészt szélsőségesen negatív berögződést okozhat nála, másrészt a felhevült test miatt egészségügyi kockázatokkal is jár.

Aggályok a kutya és a víz kapcsolatában

A számos pozitív vonatkozás mellett sajnos néhány hátrányos tényezőt is meg kell említeni az eb és a víz kapcsolata terén. Különösen a nagy, lógó fülű ebek hajlamosak a víz okozta hallójárat gyulladásra és fertőzésre.

Noha az esetek túlnyomó többségében elég a fürdőzést követően alaposan megtisztítani a blöki fülét, mielőtt elkezdenéd az úszást az ebbel, a biztonság kedvéért konzultálj az állatorvosoddal.

Problémát jelenthet továbbá a medencék fertőtlenítéséhez használt vegyszerek (klór, hipó, stb.) jelenléte is. Ezek az anyagok bőr- és szemirritációt okozhatnak az állatnál, így mindig légy körültekintő mielőtt a medencébe engeded a négylábút.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben