Hogyan tanítsam meg a kutyámat úszni?

Kutya úszás

Szükséges-e egyáltalán oktatni vagy ösztönösen, születésétől fogva képes rá? Mire érdemes figyelni, mielőtt az ebet a vízbe engedem? Mi van, ha irtózik tőle? Az alábbi bejegyzésben a kutya és a víz kapcsolatát boncolgatjuk.

Kétségtelen tény, hogy a kutyák számára az úszás roppant egészséges mozgás. Tökéletes kardió edzés, ami nemcsak a súlymegtartásban, de a fogyásban is jelentős szerepet játszik. Szerencsésebb gazdik kutyusa már-már úszóhártyával a lábujjai között született, azaz különösebb gondot nem okoz neki még a mélyebb víz sem. (Itt a gondot inkább az szokta okozni, hogy nem lehet kikönyörögni a bundást a tóból, medencéből.)

Ám nem szabad elkeseredniük azoknak a kutyatulajdonosoknak sem, akik kedvence kissé ódzkodik a víztől, illetve óvatosabban szemlélődik a partról. Egy kis gyakorlással és némi türelemmel díjnyertes úszó faragható még a legtartózkodóbb ebből is.

Itt érdemes azonban kiemelni, hogy néhány állatnál kölyökkori trauma okozza a víziszonyt, ebben az esetben ne erőltessük a dolgot. A rendkívül lapos pofájú kutyának (például mopsz) szintén gondot jelenthet az úszás, mivel a rövid légút miatt a gyors és szabályozott levegővétel igen megterhelő az ebnek.

Így tanítsd meg a kutyát úszni

Ha ebed a fürdőkádat kivéve még nem tartózkodott vízben, akkor olyan területre vidd, ahol a víz sekély, és könnyen ki tud jutni a partra. Erre tökéletes megoldás lehet egy gyermekmedence, amit hozzávetőleg az eb marmagasságáig töltesz fel.

Ha kedvenced tétovázik a bemászáskor, próbáld meg a vízbe dobni egy kedvelt játékát. Ha bemászik érte a vízbe, akkor jöhet a jól megérdemelt jutalom: halmozd el dicsérettel. Ha ennek ellenére megmakacsolja magát, ülj be a medencébe, majd igyekezz magadhoz csalogatni. Sose szidj, sose emeld fel a hangod. Mindig légy pozitív, és dicsérd, jutalmazd az ebed.

Ha a kutya már természetesen viselkedik a gyermekmedencében, akkor jöhet a nagyobb vízben való gyakorlás. Válassz egy nyugodt, nem szeles napot, amikor a víz nem hullámzik, továbbá kerüld az áramlatoktól tarkított helyeket. Nyilvános strand mellett kizárólag akkor dönts, ha engedélyezett az ebbel való fürdés. (Ezeket a helyeket kutyás strandként is említik.)

Mutasd meg a blökinek, hogyan kell bemenni, majd kijönni a vízből. Ha valamitől megijed odabent, ösztönösen a megtanult utat fogja keresni. Mindig a kutya ritmusában haladj, előfordulhat, hogy többször ki és be kell majd menned, mielőtt bemerészkedik a vízbe. Noha a legtöbb kutya ösztönösen tudja hogyan kell mozgatnia a lábait a mély vízben, amíg mozdulatai nem biztonságosak, maradj a közelében.

Talán külön nem kell hangsúlyozni, de nem árt megjegyezni: Soha ne dobd a kutyát a vízbe a partról, dokkról, mólóról vagy egy hajóról. (Sőt, egyáltalán sehonnan.) Ez egyrészt szélsőségesen negatív berögződést okozhat nála, másrészt a felhevült test miatt egészségügyi kockázatokkal is jár.

Aggályok a kutya és a víz kapcsolatában

A számos pozitív vonatkozás mellett sajnos néhány hátrányos tényezőt is meg kell említeni az eb és a víz kapcsolata terén. Különösen a nagy, lógó fülű ebek hajlamosak a víz okozta hallójárat gyulladásra és fertőzésre.

Noha az esetek túlnyomó többségében elég a fürdőzést követően alaposan megtisztítani a blöki fülét, mielőtt elkezdenéd az úszást az ebbel, a biztonság kedvéért konzultálj az állatorvosoddal.

Problémát jelenthet továbbá a medencék fertőtlenítéséhez használt vegyszerek (klór, hipó, stb.) jelenléte is. Ezek az anyagok bőr- és szemirritációt okozhatnak az állatnál, így mindig légy körültekintő mielőtt a medencébe engeded a négylábút.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben
Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben