Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alap dolgokra?

Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alapdolgokra 1 - Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alap dolgokra?

Mindenki szereti, ha kedvence nem kakil be, nem húzza őt a pórázon, nem ugrik neki egyből az ételnek, amit még ki sem tettek elé.

Ezek az alapdolgok azonban nincsenek berögzítve a kutya alapvető ösztönei közé, meg kell rájuk tanítanunk őket. Szerencsére nem olyan nehéz a dolgunk, mint gondolnánk. Csak néhány tanácsot kell megfogadnunk, hogy sikerrel járjunk a kutyanevelés során.

Szobatisztaság kutyáknál

A legfontosabb természetesen az, hogy mindenhová odapiszkító kiskutyánkból egy felelősségteljes szobatiszta kutyust neveljünk. Ez kell legyen a legelső, amit megtanítunk neki. Ha már bevett szokás lesz nála, hogy kint végzi el az ilyen dolgokat, akkor jöhet a többi trükk.

A közhiedelemmel ellentétben nem elég, ha belenyomjuk az orrát az általa kitermelt ürülékbe, mert attól csak annyit fog tudni, hogy rosszat csinált. Az is fontos, hogy kezdetben megjutalmazzuk, ha jó helyre végzi a dolgát.

A jutalmazással is hasonló eredményeket érhetünk el, mint a fenyítéssel. Ezt mindenképpen érdemes megjegyeznünk. Ha ez már olajozottan működik, jöhet a többi!

Trükkök betanítása

Más trükkök betanításánál is hasonlóan kell eljárnunk. Ha a kutya azt látja, amit jól csinál, és nem csak azt, amit rosszul, sokkal engedelmesebb lesz, ráadásul szívesen fog engedelmeskedni, és nem félelemből.

Sok gazdi itt rontja el a dolgokat, és ezért lesz agresszív a kutyája. Nem félelmet kell bele táplálni, hanem az elégedettség érzését.

Ilyen módszerrel kell megtanítanunk őt a türelemre is. Fontos, hogy ne mindig az ő akarata érvényesüljön. Például ha ételt kap, akkor ne szökjön neki rögtön, várja meg türelmesen, amíg kiteszik elé az ételt és csak azután fogjon neki.

Persze, ez egy kiskutya esetében nem kis kihívás, viszont, ha sikerül, akkor soha többé nem lesz ilyen jellegű gondunk vele. Sétálásnál pedig nem szabad megengedni neki, hogy ő irányítson, tudnia kell, hogy ki a főnök.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben