Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alap dolgokra?

Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alapdolgokra 1 - Hogyan tanítsd meg a kutyádat az alap dolgokra?

Mindenki szereti, ha kedvence nem kakil be, nem húzza őt a pórázon, nem ugrik neki egyből az ételnek, amit még ki sem tettek elé.

Ezek az alapdolgok azonban nincsenek berögzítve a kutya alapvető ösztönei közé, meg kell rájuk tanítanunk őket. Szerencsére nem olyan nehéz a dolgunk, mint gondolnánk. Csak néhány tanácsot kell megfogadnunk, hogy sikerrel járjunk a kutyanevelés során.

Szobatisztaság kutyáknál

A legfontosabb természetesen az, hogy mindenhová odapiszkító kiskutyánkból egy felelősségteljes szobatiszta kutyust neveljünk. Ez kell legyen a legelső, amit megtanítunk neki. Ha már bevett szokás lesz nála, hogy kint végzi el az ilyen dolgokat, akkor jöhet a többi trükk.

A közhiedelemmel ellentétben nem elég, ha belenyomjuk az orrát az általa kitermelt ürülékbe, mert attól csak annyit fog tudni, hogy rosszat csinált. Az is fontos, hogy kezdetben megjutalmazzuk, ha jó helyre végzi a dolgát.

A jutalmazással is hasonló eredményeket érhetünk el, mint a fenyítéssel. Ezt mindenképpen érdemes megjegyeznünk. Ha ez már olajozottan működik, jöhet a többi!

Trükkök betanítása

Más trükkök betanításánál is hasonlóan kell eljárnunk. Ha a kutya azt látja, amit jól csinál, és nem csak azt, amit rosszul, sokkal engedelmesebb lesz, ráadásul szívesen fog engedelmeskedni, és nem félelemből.

Sok gazdi itt rontja el a dolgokat, és ezért lesz agresszív a kutyája. Nem félelmet kell bele táplálni, hanem az elégedettség érzését.

Ilyen módszerrel kell megtanítanunk őt a türelemre is. Fontos, hogy ne mindig az ő akarata érvényesüljön. Például ha ételt kap, akkor ne szökjön neki rögtön, várja meg türelmesen, amíg kiteszik elé az ételt és csak azután fogjon neki.

Persze, ez egy kiskutya esetében nem kis kihívás, viszont, ha sikerül, akkor soha többé nem lesz ilyen jellegű gondunk vele. Sétálásnál pedig nem szabad megengedni neki, hogy ő irányítson, tudnia kell, hogy ki a főnök.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben
Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal 343x228 - Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Mire számíthatsz az első 24 órában újdonsült kutyáddal?

Az újdonsült kiskutya-családtag első napja új otthonában hasonlóképpen zajlik, mint egy újszülött első 24 órája családja körében. A húzódzkodástól az összebújásig göröngyös lehet az út, hiszen meg kell ismerkedni egymással, ...
Bővebben