Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek?

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek - Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek?

A kutyások körében nagyon elterjedt, hogy nem saját kezűleg, hanem oktató segítségével idomítják be kedvenceiket. Ennek több oka is lehet.

A leggyakoribb az, hogy a kutya annyira engedetlen és hiperaktív, hogy gazdájuk nem bír vele. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy még kiskorban kutyaidomárhoz adják az engedetlen állatkát, mert ha nem teszik, akkor az megkeserítheti a további életüket.

Viszont az is ugyanennyire lényeges, hogy megfelelő szakembert válasszunk erre a célra. Ha nem így teszünk, akkor az többet árthat a kutya viselkedésének, mint amennyit használ. Hogy ezt elkerüljük, először is ki kell kérnünk olyan emberek véleményét, akik már vettek igénybe hasonló szolgáltatásokat.

Nagyon fontos, hogy ne csak egy, hanem több ember véleményét is kikérjük. Figyeljünk nagyon a válaszaik megindokolására is, hiszen mindenkinek másak a szempontjai, és az is lehet, hogy ezek nem összeegyeztethetők a miénkkel. Hacsak lehet, a pénz legyen az utolsó kritérium, hiszen ezt úgy is csak egyszer kell majd megfizetni.

Ha már kutyát vállaltunk, bele kellett számolnunk a költségvetésbe ezt is. Vannak népszerű, és kevésbé népszerű oktatók. Ne ítéljünk elhamarkodottan, ilyen esetben járjunk utána rendesen a háttér információknak.

Viszont pár dolog minden oktatóban meg kell egyezzen: sugároznia kell a magabiztosságot, és azt, hogy „ért az állatok nyelvén”. A kutyáknak tudniuk kell, hogy ki a főnök, és hogy ez milyen felelősséggel jár rájuk nézve. Viszont az is hasonlóan fontos szempont, hogy ne bántsa a kutyákat.

Bár az eredmény ugyanaz lesz, hallgatni fognak rá, így agressziót nevel beléjük az engedelmesség helyett és a gazdával majd kevésbé fognak jól viselkedni. A módszerei közé nem szabad a fenyítés tartozzon, csak a parancsolás. Olykor, külső szemmel, nem is olyan könnyű megkülönböztetni a kettőt, viszont érdemes odafigyelni rá már az elejétől.

A legjobb viszont az, hogy, hacsak lehet, saját magunk tanítsuk meg a kutyát. Gyakori ugyanis az az eset, hogy kedvencünk nagyon engedelmes az oktatójával, viszont, amikor hazakerül, ugyanolyan rosszcsont, mint amikor elment.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben
7 egyértelmű jele annak hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége 343x228 - 6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

6 egyértelmű jel, hogy kutyádnak azonnal egy állatorvosra van szüksége!

Számos betegség tünete nem mindig egyértelmű jele annak, hogy a kutyával azonnal állatorvoshoz kellene fordulni. A kutyabetegség tüneteinek felismerése az egyik legnagyobb kihívás lehet a gazdik számára. Miért? A háziállatoknál ...
Bővebben