Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek?

Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek - Hogyan válasszuk ki a legjobb kutyaidomárt kedvencünknek?

A kutyások körében nagyon elterjedt, hogy nem saját kezűleg, hanem oktató segítségével idomítják be kedvenceiket. Ennek több oka is lehet.

A leggyakoribb az, hogy a kutya annyira engedetlen és hiperaktív, hogy gazdájuk nem bír vele. Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy még kiskorban kutyaidomárhoz adják az engedetlen állatkát, mert ha nem teszik, akkor az megkeserítheti a további életüket.

Viszont az is ugyanennyire lényeges, hogy megfelelő szakembert válasszunk erre a célra. Ha nem így teszünk, akkor az többet árthat a kutya viselkedésének, mint amennyit használ. Hogy ezt elkerüljük, először is ki kell kérnünk olyan emberek véleményét, akik már vettek igénybe hasonló szolgáltatásokat.

Nagyon fontos, hogy ne csak egy, hanem több ember véleményét is kikérjük. Figyeljünk nagyon a válaszaik megindokolására is, hiszen mindenkinek másak a szempontjai, és az is lehet, hogy ezek nem összeegyeztethetők a miénkkel. Hacsak lehet, a pénz legyen az utolsó kritérium, hiszen ezt úgy is csak egyszer kell majd megfizetni.

Ha már kutyát vállaltunk, bele kellett számolnunk a költségvetésbe ezt is. Vannak népszerű, és kevésbé népszerű oktatók. Ne ítéljünk elhamarkodottan, ilyen esetben járjunk utána rendesen a háttér információknak.

Viszont pár dolog minden oktatóban meg kell egyezzen: sugároznia kell a magabiztosságot, és azt, hogy „ért az állatok nyelvén”. A kutyáknak tudniuk kell, hogy ki a főnök, és hogy ez milyen felelősséggel jár rájuk nézve. Viszont az is hasonlóan fontos szempont, hogy ne bántsa a kutyákat.

Bár az eredmény ugyanaz lesz, hallgatni fognak rá, így agressziót nevel beléjük az engedelmesség helyett és a gazdával majd kevésbé fognak jól viselkedni. A módszerei közé nem szabad a fenyítés tartozzon, csak a parancsolás. Olykor, külső szemmel, nem is olyan könnyű megkülönböztetni a kettőt, viszont érdemes odafigyelni rá már az elejétől.

A legjobb viszont az, hogy, hacsak lehet, saját magunk tanítsuk meg a kutyát. Gyakori ugyanis az az eset, hogy kedvencünk nagyon engedelmes az oktatójával, viszont, amikor hazakerül, ugyanolyan rosszcsont, mint amikor elment.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben