Így mutatja ki a kutyád, ha szeret téged

Így mutatja ki a kutyád, ha szeret téged

Mi emberek roppant kényelmes helyzetben vagyunk, mikor kötődésünket ebünk tudtára szeretnénk hozni. Megvakargatjuk kedvencünk füle tövét, megpaskoljuk az oldalát vagy egyszerűen simogatjuk a buksiját. Talán köztudott, talán nem, de a blökidnek is számtalan eszköze van arra, hogy a tudtodra juttassa szeretetét feléd.

Bár a kutyák nem képesek egyenesen eléd állni, és a szemedbe mondani, hogy mit gondolnak rólad, azért van néhány eszközük, amivel azt sugallhatják feléd, hogy jó vagy náluk. Így mutatják ki az ebek a szeretetüket.

Bökdösés az orral

Tapasztaltad már, hogy négylábú barátod akárhogy fordulsz is, mindig igyekszik hozzád nyomni nedves kis nóziját? Nem kell aggódnod. Ezzel a mozdulattal hozzávetőleg azt szeretné mondani neked, hogy: Héj, nagyon kedvellek ám! Ez a fajta bökdösés az eb figyelemfelkeltése, és ha lelkes tekintet, illetve további testi kontaktus is kíséri, biztos lehetsz benne, hogy a világ legjobb gazdijának tart.

Szemkontaktus

A szemkontaktus megteremtése a kutyák egyik legintimebb, legbizalmasabb cselekedetei közé tartozik. Nagyfokú ragaszkodás jele. Szakemberek kimutatták, hogy amikor kedvenced a szemedbe néz, szervezetében ugyanaz az oxitocin termelődik, mely az édesanyánál és babájánál segíti elő a kötődés kialakulását.

Itt jegyezném meg, hogy a szeretetteljes szemkontaktus nem keverendő össze a dominancia farkasszemnézéssel. Kerüld az idegen vagy ideges kutyával történő szemkontaktust, mert azt fenyegetésnek, felé irányuló agressziónak tekintheti.

Sóhajtozás

Előfordul, hogy bundás barátod elnyúlik melletted egy hosszú sóhaj közepette? Mintha csak azt mondaná: Hej, de kemény élete van egy ebnek! Az emberekkel ellentétben a sóhaj, a nyögdécselés a kutyáknál nem az elégedetlenség, hanem a komfortosság, a harmónia jele. Szóval, ha blökid néha akkorákat sóhajtozik melletted, hogy a függöny is beleremeg, ne aggódj! Azt jelenti, biztonságban és kényelemben érzi magát.

Nyalakodás

Nos, úgy tűnik, hogy a puszi egyetemes kifejező eszköze a szeretetnek. Kedvenced ugyanis azt jelzi, ha végignyalja például a kézfejedet, hogy Nagyon kedvellek téged!  Érdemes azonban megjegyezni, hogy a nyalakodás a társadalmi státus kifejezését is szolgálhatja a kutyáknál. Utalhat arra is, hogy tiszteletben tartja a dominanciádat. (Ez persze nem zárja ki azt, hogy szeret is téged.)

Ugrálás

Sok gazdi számára az ugrálás nemkívánatos mozzanat. Túl azon, hogy valóban nem túl örvendetes, ha ebed sáros lábbal felugrálva összepiszkítja a vadonatúj öltönyödet, légy vele kissé elnéző. A kutyát vonzza a gazdi arca, szeretné megnyalni, és megteremteni a szeretet szemkontaktust. Az ugrálás ugyan lehet őrjítő szokás, de talán nem leszel olyan haragtartó, ha szem előtt tartod azt, hogy ebed végtelenül örül neked.

Támaszkodás

Az egyik legrejtélyesebb közlési mód az ebeknél. Hogy mire vezethető vissza, az egyelőre talány. Mindenesetre ha kutyád teljes testsúlyával neked dől vagy lábadra nehezedik, azt jelenti: Teljes mértékben megbízom benned. Mintha azt mondaná, itt vagyok szőröstől-bőröstől mindenestől, a kezedben vagyok (vagy a lábadon).

Hanyatt fekvés

Végül, de közel sem utolsósorban a legbiztosabb jele, hogy kutyád odavan érted, ha a hasát mutatja feléd. Egyrészt köteteket lehetne írni a kutyák hasvakarás iránti vonzalmának misztériumáról. Másrészt azonban az ebeknél a pocak mutatása az igen magas fokú bizalom fokmérője. Ha tehát négylábú pajtásod a hátára fordulva a hasát mutatja feléd, légy benne biztos, hogy szeret téged, és vakargasd meg azt egy kicsit.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?