Így utazzunk kutyával

Igy utazzunk kutyaval1 - Így utazzunk kutyával

Igy utazzunk kutyaval 300x200 - Így utazzunk kutyávalHa autóval szeretnénk kutyánkat egy hosszab vagy rövidebb útra elvinni valahová, fontos, hogy ugyanolyan biztonságos körülményeket teremtsünk számára, mintha gyermekünkkel utaznánk együtt. Gyakori, hogy a kutyák szabadon üldögélnek az anyós- vagy a hátsó ülésen, bámészkodnak kifele az ablakon vagy izgatottan ugrándoznak. Képzeljük csak el, mi történne egy hirtelen fékezés vagy baleset során …

 

Biztonságos autózás

 

Szerencsére a kutyák nagyrésze szeret autózni, hiszen az csupa izgalom és ahová a gazdi megy, oda a kutya is szivesen követi. Arról azonban nekünk kell gondoskodnunk, hogy biztonságosan és kényelmesen tegye ezt. A legjobb módja ennek, ha beszerzünk egy zárható ajtajú ketrecet, amit rögzíteni is tudunk az autó üléséhez. Természetesen ez előzetes felkészítést és tanítást igényel, hiszen a kutyának meg kell szoknia és komfortosan kell éreznie magát ebben a zárt dobozban ahhoz, hogy ne adódjon gond útközben. Egy másik módja a biztonságos szállításnak a kutyáknak speciálisan kifejlesztett biztonsági öv, ami azonban nem nyújt akkora biztonságot, mint a doboz, hiszen nagyobb fékezésnél vagy éles kanyarnál sérüléseket és pánikot is okozhat.

Ha hosszabb útra indulunk, gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk elég víz kutyusunk számára, és 1-2 óránként tartsunk pihenőt, hogy el tudja végezni dolgát, ugyanakkor mi is kiszellőztethessük fejünket. Ha pedig külföldi útra készülünk, akkor a kutyák iratait ugyanúgy magunkkal kell vinnünk, mint sajátunkat, valamint meg kell bizonyosodnunk az adott országban kutyák utaztatására érvényes jogszabályokról.

 

Mit ne hagyjunk otthon …

 

Akármennyire jól ismerjük kutyánkat, a pórázt és a szájkosarat véletlenül se felejtsük otthon, hiszen új helyzetekben a kutyák kiszámíthatatlanok lehetnek. Az utazáshoz vigyük magunkkal a kedvenc játékát, pokrócát, megnyugtatásképp, valamint zacskót, vészhelyzet esetére. Ne hagyjuk otthon etető- és itató tálkáját, kutyaeledelét, valamint a legfontosabbat: a jutalomfalatokat. Jól jöhet az esőkabát, kutyatörölköző és melegebb ruhadarabok is, időjárástól és éghajlattól függően.

Ha tehát úgy állunk a kutyánkkal való utazáshoz, mintha az egy embertársunkkal történne, akkor nem érhet minket felkészületlenül semmi baj. Figyeljünk rá folyamatosan, legyünk türelmesek és körültekintőek, így nem csak az utazás, de az utazás célja is kellemes közös élmény lehet.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?