Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran osztották a család kutyája szerepet a fajtának.

A Jack Russell Terrier története

Nevét arról a tiszteletesről kapta, aki maga is vadász és lovas volt, s az angol terrierfajta körülbelül kétszáz éve még a lovaglótáskában utazott. Nem csak vadászatra használták egykoron a Jack Russell Terriert, hanem a rágcsálóknak is kiváló ellensége a kutyafajta.

A Jack Russell Terrier története - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Rendkívül mozgásigényes kutyáról van szó esetében, s méretét meghazudtolóan akár napi három-négy órát is gond nélkül rohangászik. Kutyaválasztás alkalmával ezt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hiszen a négy fal között nem biztos, hogy a benne tomboló energiákat megfelelően tudja majd hasznosítani. Ha nem visszük naponta többször sétálni, játszani, annak előbb vagy utóbb a bútorok láthatják kárát.

A Jack Russell Terrier jellemzői

Kifejezetten jól szocializálható kutya a Jack Russell Terrier, s ezt a nevelés során célszerű figyelembe venni. A kistestű kutyák gazdái gyakran féltik kedvencüket attól, hogy nagyobb fajták közelébe kerüljenek. Fontos azonban tudni, hogy ez a későbbiekben gondokat is okozhat, így a bátor és öntudatos fajta könnyen kötözködővé válhat akkor, ha ingerszegény környezetben tartjuk, és nincs kapcsolata más kutyákkal.

A Jack Russell Terrier jellemzői - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Nem csak hátulütője van azonban a fajtának, hiszen vállalkozó szellemű, bátor, magabiztos és nagyon játékos is. Ha kell, önmagában is elvan, de a legjobban a társaságot szereti. Akár macskával is bátran együtt tarthatjuk, ha egészen kiskorától hozzá van szokva a bársonytalpúak jelenlétéhez.

Jack Russell Terrier gondozása

Nem csak méretéből, de szőrzetének jellegéből adódóan is elmondható, hogy könnyen gondozható kutyát kaphatunk, ha a Jack Russell Terrier mellett tesszük le a voksot. Ugyan naponta érdemes átkefélni egy gumikefével, de ennek fő célja csupán az, hogy eltávolítsuk a kihullott szőrszálakat. Tisztán-tartásáról azonban mindenképpen gondoskodjunk, ugyanis a mancsok hamar koszosak lehetnek a szabadban. Miért van ez így?

A Jack Russell Terrier imád ásni és amint kikerül a szabadba, máris az apró rágcsálók után veti magát. Mindez vérében van és ehhez társul az a fajta játékosság, mely miatt oly sokan szeretik a fajtát. Egyúttal konoknak is mondható, de ha játszópartnerre és falkavezérre egyaránt talál a gazda személyében, akkor jól nevelhető. Akaratossága tekintélytisztelettel formálható, s ha sikerül megtalálni azt a fajta egyensúlyt, mely működőképessé teheti az együttélést, akkor nem lesz sok gond a szőrös négylábúval.

Jack Russell Terrier gondozása - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha kertben fogjuk tartani az állatot, akkor a kerítéseket fokozottan erősítsük meg. A Jack Russell Terrier ugyanis hajlamos arra, hogy megszökjön, s ebben apró mérete is segíti.

A póráz nélküli sétáltatással is célszerű vigyázni, hiszen könnyen csirkefogóvá válhat kedvencünk és akkor ember legyen a talpán, aki utoléri. Ebben is érdemes következetesnek lenni, s ha mégis szabadon engedjük, akkor ne rójuk meg azért, ha rágcsálók után kezd szaladgálni. Ugyan mozgással kopik a karma, de annak röviden tartására érdemes figyelni.

Mivel kifejezetten élénk, kíváncsi kutya a Jack Russell Terrier, így arra számíthatunk, hogy folyamatosan figyelni és bizony a kelleténél gyakrabban ugatni fog.

Sikerülhet erről leszoktatni, viszont ha társasházban nem részesítik előnyben a kutyaugatást, akkor nem biztos, hogy ez a fajta a legjobb döntés. A szakemberek főként azoknak ajánlják, akik hatalmas mozgásigényét ki tudják elégíteni a mindennapokban, és van idejük foglalkozni a négylábú kis akaratos szőrmókkal.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben