Karácsonyi készülődés az ebbel

Kutya karácsony

A karácsony a legtöbbünk számára az év egyik várva-várt időszaka. Szinte kivétel nélkül az összes kutyatulajdonos igyekszik valamilyen formán kedvencét is meglepni, számos háztartásban ugyanis az eb is családtagnak számít, így neki is jár az ajándék.

Annak érdekében, hogy az ünnep valóban a meghittségről szóljon, érdemes már a készülődéskor számba venni kedvencedet is, így nem érhet meglepetés. Nézzük, mik azok a váratlan események, amikre fokozott figyelmet szentelj, hogy a karácsony valóban áldott legyen.

A karácsonyfa

A díszek: A himbálózó üvegdíszek és a kutya nem épp a legjobb párosítás. Elég egy rossz mozdulat – még ha a blöki nem is szándékosan cselekszik – és megtörtént a baj. Egyes kutyák (különösen a kölykök) egyszerűen képtelenek ellenállni a csillogó-villogó, fityegő díszeknek és fényfüzéreknek.

Az üvegszilánkok sérülést okozhatnak a nyelven, szájpadláson, mancson. Ezeket a díszeket mindig olyan magasságba helyezd el a karácsonyfán, ahol az eb már nem érheti el.

A gömbök: Az ilyen dekorációk gyakorta tartalmaznak metilén-klorid gázt, mely belélegezve mérgező lehet kedvenced számára. A fentiekhez hasonlóan a karácsonyi gömböket is olyan magasra helyezd, ahol elérhetetlenek lesznek.

A boák: Nincs karácsonyfa szép ívben tekeredő boa nélkül. Azonban ez a dekorációs elem könnyűszerrel fulladást, bélelzáródást okozhat. Noha a boa legnagyobb ellensége a macska, de ha nem szeretnéd az ünnepeket az állatorvosnál tölteni, akkor inkább hagyd ezt a dekorációs elemet a dobozban.

A rögzítés: Amennyiben nem ez lesz az első karácsonyod a kutyával, akkor bizonyára nem kell külön aláhúznom, hogy miért fontos a fa bombabiztos rögzítése. Ugye nem szeretnél az éjszaka közepén hatalmas csörömpölésre ébredni? Akkor a lehető legmasszívabban álljon a karácsonyfád.

Az ajándékok

Kedves és gondos gesztus a szeretet ünnepén a kutyusra is gondolni, és meglepni valami csekélységgel. Ugyanakkor jó, ha szem előtt tartod, hogy néhány élelmiszer különösen veszélyes a kutyák számára.

Az édesítőként használt xilit emberi fogyasztásra alkalmas, viszont az ebeknél komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ezért soha ne etesd csokoládéval vagy bármilyen édességgel kedvencedet!

A nehéz, zsíros ételek sajnos elengedhetetlen kellékei az ünnepeknek. Minden családban van egy nagymama, egy rokon, akinek a töltött káposztáját, malacsültjét nem lehet visszautasítani. A maradék számos háztartásban a kutya tányérjában végzi, ami kifejezetten rossz ötlet.

A nehéz fogások az emberi szervezet számára is megterhelők, a kutyákéra nézve pedig egyenesen veszélyesek. Az ebek szervezete ugyanis nem képes olyan formán metabolizálni a zsírokat, mint a miénk, így akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak.

A kelt tészta szintén kerülendő. A nedves gyomorban az élesztő tovább dolgozik, ami puffadáshoz, gyomorhúzódáshoz vezethet. Továbbá az élesztő fermentál a gyomorban, ami szélsőséges esetben alkoholmérgezés kialakulását is okozhatja.

Ha a tökéletes ajándékot keresed az ebednek karácsonyra, akkor a legjobban döntesz, ha egy játékkal, ízesített gumi csonttal, egy új fekhellyel leped meg. Ha mindenképp ragaszkodsz az élelmiszerhez, csakis kutyák számára készült csemegét válasz.

Különösen nagy a kísértés, amikor a család az ünnepi asztal körül helyet foglal. Sok gazdi érzi úgy, hogy kedvencének is része kell legyen a meghittségben, és ilyenkor egy-egy falat le is esik a kutyusnak. Ám hidd el, hogy ezzel csak ártasz az ebednek. Gondos gazdaként soha ne adj emberek számára készült élelmiszert neki.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Anatoliai juhaszkutya a higgadt es kiegyensulyozott kutyafajta 343x228 - Anatóliai juhászkutya - a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Anatóliai juhászkutya – a higgadt és kiegyensúlyozott kutyafajta!

Az anatóliai juhászkutya ősei minden bizonnyal az egykori Mezopotámia területén élő nagytestű vadászebek voltak. A pásztorkutya jelenlegi formájának kialakulása valamikor a XII. század kezdetére vezethető vissza, ekkor jött létre az ...
Bővebben
Hogyan válassz hatékonyan állatorvost kutyád számára 343x228 - Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Hogyan válaszd ki a megfelelő állatorvost kutyád számára?

Mostanában a kutyád nem a megszokott módon viselkedik? Hirtelen súlycsökkenést, étvágytalanságot tapasztalsz nála, levertnek és kedvetlennek látod? Nem tudsz rájönni, hogy mi lehet vele a gond? Nem minden esetben a ...
Bővebben
Jack Russell Terrier az energikus szőrpamacs 343x228 - Jack Russell Terrier - az energikus szőrpamacs

Jack Russell Terrier – az energikus szőrpamacs

Az apró termettel és kíváncsi, okos szemekkel rendelkező Jack Russell Terrier számos reklámból visszapillantott már ránk. Nem másért van ez, mint kedves megjelenésének és bájosságának apropóján, amelyekért a reklámkészítők gyakran ...
Bővebben
Japán kutya nevek 130 jópofa kutyanév és jelentésük 343x228 - Japán kutya nevek - 130 jópofa kutyanév és jelentésük

Japán kutya nevek – 130 jópofa kutyanév és jelentésük

A japán kutyanevek valamiért gyönyörű hangzásúak az európai fülnek, egyediek és jelentésük is van, így kiváló választás lehet a kutyád számára. A Japánból származó kutyafajták többségének hegyes a füle és ...
Bővebben
Instakutya sorozatunk bemutatja Tesla a nőstény ausztrál juhászkutya 343x228 - #Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

#Instakutya sorozatunk bemutatja: Tesla a sportos ausztrál juhászkutya

Ismerd meg Teslat – nőstény ausztrál juhászkutya – aki készen áll arra, hogy új személyi edződ legyen. Nem is olyan rég a sportos kutya bemutatta edzőtermi képességeit a @teslatheminiaussie Instagram ...
Bővebben