Karácsonyi készülődés az ebbel

Kutya karácsony

A karácsony a legtöbbünk számára az év egyik várva-várt időszaka. Szinte kivétel nélkül az összes kutyatulajdonos igyekszik valamilyen formán kedvencét is meglepni, számos háztartásban ugyanis az eb is családtagnak számít, így neki is jár az ajándék.

Annak érdekében, hogy az ünnep valóban a meghittségről szóljon, érdemes már a készülődéskor számba venni kedvencedet is, így nem érhet meglepetés. Nézzük, mik azok a váratlan események, amikre fokozott figyelmet szentelj, hogy a karácsony valóban áldott legyen.

A karácsonyfa

A díszek: A himbálózó üvegdíszek és a kutya nem épp a legjobb párosítás. Elég egy rossz mozdulat – még ha a blöki nem is szándékosan cselekszik – és megtörtént a baj. Egyes kutyák (különösen a kölykök) egyszerűen képtelenek ellenállni a csillogó-villogó, fityegő díszeknek és fényfüzéreknek.

Az üvegszilánkok sérülést okozhatnak a nyelven, szájpadláson, mancson. Ezeket a díszeket mindig olyan magasságba helyezd el a karácsonyfán, ahol az eb már nem érheti el.

A gömbök: Az ilyen dekorációk gyakorta tartalmaznak metilén-klorid gázt, mely belélegezve mérgező lehet kedvenced számára. A fentiekhez hasonlóan a karácsonyi gömböket is olyan magasra helyezd, ahol elérhetetlenek lesznek.

A boák: Nincs karácsonyfa szép ívben tekeredő boa nélkül. Azonban ez a dekorációs elem könnyűszerrel fulladást, bélelzáródást okozhat. Noha a boa legnagyobb ellensége a macska, de ha nem szeretnéd az ünnepeket az állatorvosnál tölteni, akkor inkább hagyd ezt a dekorációs elemet a dobozban.

A rögzítés: Amennyiben nem ez lesz az első karácsonyod a kutyával, akkor bizonyára nem kell külön aláhúznom, hogy miért fontos a fa bombabiztos rögzítése. Ugye nem szeretnél az éjszaka közepén hatalmas csörömpölésre ébredni? Akkor a lehető legmasszívabban álljon a karácsonyfád.

Az ajándékok

Kedves és gondos gesztus a szeretet ünnepén a kutyusra is gondolni, és meglepni valami csekélységgel. Ugyanakkor jó, ha szem előtt tartod, hogy néhány élelmiszer különösen veszélyes a kutyák számára.

Az édesítőként használt xilit emberi fogyasztásra alkalmas, viszont az ebeknél komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ezért soha ne etesd csokoládéval vagy bármilyen édességgel kedvencedet!

A nehéz, zsíros ételek sajnos elengedhetetlen kellékei az ünnepeknek. Minden családban van egy nagymama, egy rokon, akinek a töltött káposztáját, malacsültjét nem lehet visszautasítani. A maradék számos háztartásban a kutya tányérjában végzi, ami kifejezetten rossz ötlet.

A nehéz fogások az emberi szervezet számára is megterhelők, a kutyákéra nézve pedig egyenesen veszélyesek. Az ebek szervezete ugyanis nem képes olyan formán metabolizálni a zsírokat, mint a miénk, így akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak.

A kelt tészta szintén kerülendő. A nedves gyomorban az élesztő tovább dolgozik, ami puffadáshoz, gyomorhúzódáshoz vezethet. Továbbá az élesztő fermentál a gyomorban, ami szélsőséges esetben alkoholmérgezés kialakulását is okozhatja.

Ha a tökéletes ajándékot keresed az ebednek karácsonyra, akkor a legjobban döntesz, ha egy játékkal, ízesített gumi csonttal, egy új fekhellyel leped meg. Ha mindenképp ragaszkodsz az élelmiszerhez, csakis kutyák számára készült csemegét válasz.

Különösen nagy a kísértés, amikor a család az ünnepi asztal körül helyet foglal. Sok gazdi érzi úgy, hogy kedvencének is része kell legyen a meghittségben, és ilyenkor egy-egy falat le is esik a kutyusnak. Ám hidd el, hogy ezzel csak ártasz az ebednek. Gondos gazdaként soha ne adj emberek számára készült élelmiszert neki.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben