Karácsonyi készülődés az ebbel

Kutya karácsony

A karácsony a legtöbbünk számára az év egyik várva-várt időszaka. Szinte kivétel nélkül az összes kutyatulajdonos igyekszik valamilyen formán kedvencét is meglepni, számos háztartásban ugyanis az eb is családtagnak számít, így neki is jár az ajándék.

Annak érdekében, hogy az ünnep valóban a meghittségről szóljon, érdemes már a készülődéskor számba venni kedvencedet is, így nem érhet meglepetés. Nézzük, mik azok a váratlan események, amikre fokozott figyelmet szentelj, hogy a karácsony valóban áldott legyen.

A karácsonyfa

A díszek: A himbálózó üvegdíszek és a kutya nem épp a legjobb párosítás. Elég egy rossz mozdulat – még ha a blöki nem is szándékosan cselekszik – és megtörtént a baj. Egyes kutyák (különösen a kölykök) egyszerűen képtelenek ellenállni a csillogó-villogó, fityegő díszeknek és fényfüzéreknek.

Az üvegszilánkok sérülést okozhatnak a nyelven, szájpadláson, mancson. Ezeket a díszeket mindig olyan magasságba helyezd el a karácsonyfán, ahol az eb már nem érheti el.

A gömbök: Az ilyen dekorációk gyakorta tartalmaznak metilén-klorid gázt, mely belélegezve mérgező lehet kedvenced számára. A fentiekhez hasonlóan a karácsonyi gömböket is olyan magasra helyezd, ahol elérhetetlenek lesznek.

A boák: Nincs karácsonyfa szép ívben tekeredő boa nélkül. Azonban ez a dekorációs elem könnyűszerrel fulladást, bélelzáródást okozhat. Noha a boa legnagyobb ellensége a macska, de ha nem szeretnéd az ünnepeket az állatorvosnál tölteni, akkor inkább hagyd ezt a dekorációs elemet a dobozban.

A rögzítés: Amennyiben nem ez lesz az első karácsonyod a kutyával, akkor bizonyára nem kell külön aláhúznom, hogy miért fontos a fa bombabiztos rögzítése. Ugye nem szeretnél az éjszaka közepén hatalmas csörömpölésre ébredni? Akkor a lehető legmasszívabban álljon a karácsonyfád.

Az ajándékok

Kedves és gondos gesztus a szeretet ünnepén a kutyusra is gondolni, és meglepni valami csekélységgel. Ugyanakkor jó, ha szem előtt tartod, hogy néhány élelmiszer különösen veszélyes a kutyák számára.

Az édesítőként használt xilit emberi fogyasztásra alkalmas, viszont az ebeknél komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Ezért soha ne etesd csokoládéval vagy bármilyen édességgel kedvencedet!

A nehéz, zsíros ételek sajnos elengedhetetlen kellékei az ünnepeknek. Minden családban van egy nagymama, egy rokon, akinek a töltött káposztáját, malacsültjét nem lehet visszautasítani. A maradék számos háztartásban a kutya tányérjában végzi, ami kifejezetten rossz ötlet.

A nehéz fogások az emberi szervezet számára is megterhelők, a kutyákéra nézve pedig egyenesen veszélyesek. Az ebek szervezete ugyanis nem képes olyan formán metabolizálni a zsírokat, mint a miénk, így akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhatnak.

A kelt tészta szintén kerülendő. A nedves gyomorban az élesztő tovább dolgozik, ami puffadáshoz, gyomorhúzódáshoz vezethet. Továbbá az élesztő fermentál a gyomorban, ami szélsőséges esetben alkoholmérgezés kialakulását is okozhatja.

Ha a tökéletes ajándékot keresed az ebednek karácsonyra, akkor a legjobban döntesz, ha egy játékkal, ízesített gumi csonttal, egy új fekhellyel leped meg. Ha mindenképp ragaszkodsz az élelmiszerhez, csakis kutyák számára készült csemegét válasz.

Különösen nagy a kísértés, amikor a család az ünnepi asztal körül helyet foglal. Sok gazdi érzi úgy, hogy kedvencének is része kell legyen a meghittségben, és ilyenkor egy-egy falat le is esik a kutyusnak. Ám hidd el, hogy ezzel csak ártasz az ebednek. Gondos gazdaként soha ne adj emberek számára készült élelmiszert neki.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Magyar agár a magyar kutyafajta története és jellemzői 343x228 - Magyar agár - a magyar kutyafajta története és jellemzői

Magyar agár – a magyar kutyafajta története és jellemzői

Az ásatások nyomán megtalált koponyacsontok arra engednek következtetni, hogy a magyar agár már a honfoglalás idején is egy létező kutyafaj volt. Az összes létező agárfajta közös őse azonban az egyiptomi ...
Bővebben
Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben