Kempingezés a kutyával? Miért is ne?

Kempingezés a kutyával

A sátorozás, természetbe kivonulás igen kellemes időtöltés lehet ebünkkel. Az új szagok, hangok és látvány mind olyan izgalmas dolog, amibe kutyánk örömmel és roppant izgalommal fogja belevetni magát. Íme néhány tanács a blökivel kempingezők számára.

Győződj meg róla, hogy négylábú barátod védőoltása naprakész, ellenőrizd le az oltási könyvét, illetve konzultálj az állatorvosoddal. Gondoskodj elsősegélycsomagról ebed számára is. (Ezt akár online is be tudod szerezni.)

Talán nem kell külön felhívni a figyelmet, de érdemes megjegyezni, hogy bolhák és kullancsok bárhol, de kiváltképp az erdőben előfordulhatnak. Gondoskodj a megelőzésről! Egyrészt ebed érdekében, másrészt azért is, nehogy bolhát vagy kullancsot vigyetek haza a kempingezés után.

Mikrochip és azonosító a tökéletes biztonságért

Ha kedvencünk elvesztéséről van szó, akkor sosem lehetünk elég óvatosak. Noha a mikrochipről egy állatorvos mind a kutya, mind pedig a gazdi adatait könnyűszerrel beolvashatja, érdemes szőrős pajtásod nyakörvén is feltüntetnünk legalább a telefonszámodat. Készülj fel extra pórázzal arra az esetre, ha elszakadna, elveszne a hétköznapokban használt.

Az erdő-mező – ahogy azt említettem is – új terep lesz kutyusod számára, előfordulhat, hogy időnként meg kell kötnöd izgágasága miatt. Környezetedben ilyenkor előfordulhatnak mókusok, nyulak, madarak, melyek jelenléte mind-mind új inger ebed számára.

Még indulás előtt járj alaposan utána, hogy a kemping vagy a park területére milyen feltételekkel viheted be kedvencedet. Nagyrészt nem szokott ebből különösebb probléma adódni, de jó, ha felkészülsz az útra. Semmi sem lehet kényelmetlenebb ugyanis annál, minthogy vissza kell fordulnod már a nyaralás elején, mert a kutyát nem engedik be valahova.

A helyszín kiválasztásakor törekedj arra, hogy az esetleges hőség elől lehetőségetek legyen árnyékba húzódni az állattal. Ez különösen nagyszőrű ebeknél lehet fontos. Jó ötlet lehet patak vagy tó közelében letáboroznod, ez biztosíthatja a vízforrást ebed számára.

Csomagolj elegendő kutyaeledelt az útra

Pontosan számítsd ki kedvenced étel- és italigényét, mert nem valószínű, hogy a vadonban találni fogsz olyan helyet, ahol tápot tudsz beszerezni a számára. Amennyiben lehetőséged van rá, összecsukható tálkákat vigyél magaddal az útra. Etetés után mindig ürítsd ki és öblítsd el az eb edényeit is, ha nem akarsz a hátizsákodban hangyafarmmal találkozni az út további részén.

Ne feledkezz meg négylábú pajtásod keféjéről, fésűjéről sem. Mérget vehetsz rá ugyanis, hogy ezekre napi szinten szükséged lesz az úton. Nem árt tehát, ha felkészülsz rá, hogy ebedet minden nap meg kell majd szabadítanod a bogáncstól, gaz- és fűmaradványoktól. A napi tisztogatás során tappancsát is alaposan vizsgáld át!

Egyes jobban felszerelt kereskedésben elérhetők speciális, kempingezők számára készült kutyasátrak. Akár ez, akár az a megoldás is megfelelő lehet, hogy éjszakára beengeded a blökit a sátradba. (Így akár még melegíthet is téged a fagyos hajnalokon.) Óva intenélek azonban attól, hogy a kempingezés során éjszakára az ebet a szabad ég alatt hagyd. A kutya ilyenkor ugyanis megijedhet vagy szagot foghat, és könnyen elkóborolhat egy vadállat után, az ismeretlen környezetben könnyen elveszhet.

Ha lehetőséged van rá, csomagjaid száma és súlya engedi, érdemes lehet elhozni kedvenced takaróját is. Az ismerős környezet meg fogja nyugtatni kutyádat.

Összefoglalóul elmondhatom, hogy a kempingezés örömteli és boldog elfoglaltság lehet kedvenceddel. Ha gondos vagy az út előkészületei során, akkor felhőtlen és feledhetetlen időtöltés vár kutyára és gazdira egyaránt.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben