Kötélhúzás az ebbel – Jó móka vagy veszélyes játék?

Kötélhúzás

Biztosan ismered azt a kutyával folytatott „harcot”, mely során egy rongyot, törölközőt vagy kötéldarabot próbál a gazdi elvenni az állattól. Az eb láthatólag nagyon élvezi ezt a tevékenységet, azonban számos kérdés merülhet fel. Nem okoz ez agressziót, fizikai sérülést? Biztonságos ez a négylábú számára?

A kutyák mind a háziasításuk során, mind pedig azelőtt vadászó életmódot folytattak. A kötélhúzás némileg emlékezteti őket a múltjukra, ez ugyanis imitálja a megragadott préda mozgását. Az, hogy az ebek mára megszelídültek nem a saját evolúciójuknak, hanem az emberi civilizáció gyors változásának köszönhető.

A kutyák többnyire háziállatokká váltak, a táplálék megszerzéséért pedig nem kell élet-halál harcot vívniuk. Mindazonáltal a régi ösztönző folyamatok még munkálnak bennük, és egyszer-egyszer kibújik belőlük rokonaik, a farkasok vére. Ilyen alkalom például a kötélhúzás.

A kötélhúzás előnyei

  • Nagyszerű edzésforma
  • Kitűnő alkalom az eb felesleges energiáinak levezetésére
  • A kötélhúzás megfelelő motivációs eszköz lehet a tanulás során
  • A kötődés erősödhet a gazda és az állat között
  • Az eb a kötél segítségével megtanulhatja, hogy mit szabad rágnia és mit nem
  • A kötélhúzás növelheti a félénk kutya önbizalmát

Ez a fajta közös elfoglaltság tehát számos pozitív hatással jár. Sokan úgy vélik azonban, hogy a kötélhúzás a kutya agressziójának és dominanciára való törekvésének növekedéséhez vezethet. Kétségtelen tény, hogy a játék elkezdése előtt nem árt a gazdának tisztában lennie a következőkkel.

Soha ne játssz kötélhúzást az alábbi esetekben

  • Ha a kutya agresszió-kitörésre hajlamos
  • Ha a négylábú kölyök vagy idős, illetve fogászati szempontból problémás
  • Ha az állat ízületi gyulladásban szenved

A kötelet soha ne mozgasd felfelé és lefelé, kizárólag jobbra és balra húzd! Ellenkező esetben sérülhet kedvenced gerince, amit gondolom, szeretnél elkerülni. A rántás intenzitásánál mindig vedd figyelembe a kutya termetét. Egy könnyebb, kisebb állatnál soha ne alkalmazz olyan erőt, ami egy nagytermetű ebnek nem okozna gondot.

Olyan hosszúságú kötelet használj, hogy a kutya véletlenül se tudjon a játék hevében belemarni a kezedbe. A kiválasztott kötelet mindig csak és kizárólag erre a játékra használd. Amikor vége a játéknak, tedd el. Így kedvenced tudni fogja, hogy a rágás, tépés, húzás csak a kötéllel megengedett. Ebed számára világosnak kell lennie, hogy a kötélhúzás kezdetéről és végéről te döntesz. Ne engedd neki, hogy felugráljon rád, és megpróbálja kivenni a kötelet a kezedből. Ha a kutyád nyugtalan, várj egy percet a játék kezdetével.

Kontroláld a folyamatot, te és ne az eb irányítson. Használd az ereszd, hagyd, ül vezényszavakat. Soha ne engedd, hogy egy gyerek kezdjen kötélhúzós játékba a kutyával! Ez ugyanis balesetveszélyes lehet. Ha az eb a kötélhúzás során bármilyen agressziót mutat, engedd el a kötelet, és azonnal szüntesd be a játékot.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ezeket a szabályokat betartva veszély nélkül szerezhetsz roppant kellemes perceket négylábú barátodnak. Semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre annak kapcsán, hogy egy jámbor kutya agresszívvá válik a kötélhúzástól.

Végezetül pedig az örök kérdés: Hagyd-e nyerni a kutyát a játék során? Néhány szakértő azt mondja, hogy ne engedd nyerni a kutyát, mert a dominanciáját növeled vele. Mások úgy tartják, hogy ha néha hagyod győzni az ebet, azzal az önbizalmát növeled. Én azt gondolom, hogy az ebet a játék öröme, az együtt töltött idő vonzza, nem pedig a győzelem vagy a vereség ténye.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Beagle 343x228 - 57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

57 kutyanév a beagle típusú kutyafajtáknak!

Beagle kutya nevek A beagle egy középtermetű, tömött, intelligens és végtelenül türelmes vadászkutya-típus, aki jellemvonásainak köszönhetően méltó és aktív társa és pajtása lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Rövid időn belül ...
Bővebben
Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert 343x228 - Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Hogyan találd meg az ideális kutyaszittert?

Manapság egy kutyaszitterre rátalálni látszólag pofonegyszerű dolog, hiszen nincs más dolgunk, minthogy egy megfelelő alkalmazás legyen a telefonunkon, amelynek segítségével aztán percek alatt zúdulhatnak a feladatra jelentkezők. A gyors jelentkezés ...
Bővebben
Angol bulldog az angolok „nemzeti ebe” 343x228 - Angol bulldog - az angolok „nemzeti ebe”

Angol bulldog – az angolok „nemzeti ebe”

A házőrzőre illetve házi kedvencre vágyók számos kutyafaj közül válogathatnak. Attól függően, hogy mi számít elsődleges szempontnak a kutya tartását illetően választhatunk inkább családcentrikus, nyugodt természetű ebet, vagy vadabbat, mely ...
Bővebben
E-cigaretta, kutya

Az e-cigaretta veszélyei a kutyára

Az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) népszerű alternatívát jelent a dohányzó embereknek. A jelenleg uralkodó elméletek szerint – bár ebben némileg megoszlanak a vélemények – a „villany bagóban” lényegesen kevesebb mérgező anyag ...
Bővebben
Kutya vezényszavak

3 vezényszó, ami megmentheti a kutyád életét

A kutyakiképzés felhőtlen időtöltés az ebeddel, az elsajátított tudás következtében jól nevelt, engedelmes blöki válik belőle. A foglalkozás erősíti a gazda és az állat közti szociális kapcsolatot, felesleges energiákat szabadít ...
Bővebben