Kötélhúzás az ebbel – Jó móka vagy veszélyes játék?

Kötélhúzás

Biztosan ismered azt a kutyával folytatott „harcot”, mely során egy rongyot, törölközőt vagy kötéldarabot próbál a gazdi elvenni az állattól. Az eb láthatólag nagyon élvezi ezt a tevékenységet, azonban számos kérdés merülhet fel. Nem okoz ez agressziót, fizikai sérülést? Biztonságos ez a négylábú számára?

A kutyák mind a háziasításuk során, mind pedig azelőtt vadászó életmódot folytattak. A kötélhúzás némileg emlékezteti őket a múltjukra, ez ugyanis imitálja a megragadott préda mozgását. Az, hogy az ebek mára megszelídültek nem a saját evolúciójuknak, hanem az emberi civilizáció gyors változásának köszönhető.

A kutyák többnyire háziállatokká váltak, a táplálék megszerzéséért pedig nem kell élet-halál harcot vívniuk. Mindazonáltal a régi ösztönző folyamatok még munkálnak bennük, és egyszer-egyszer kibújik belőlük rokonaik, a farkasok vére. Ilyen alkalom például a kötélhúzás.

A kötélhúzás előnyei

  • Nagyszerű edzésforma
  • Kitűnő alkalom az eb felesleges energiáinak levezetésére
  • A kötélhúzás megfelelő motivációs eszköz lehet a tanulás során
  • A kötődés erősödhet a gazda és az állat között
  • Az eb a kötél segítségével megtanulhatja, hogy mit szabad rágnia és mit nem
  • A kötélhúzás növelheti a félénk kutya önbizalmát

Ez a fajta közös elfoglaltság tehát számos pozitív hatással jár. Sokan úgy vélik azonban, hogy a kötélhúzás a kutya agressziójának és dominanciára való törekvésének növekedéséhez vezethet. Kétségtelen tény, hogy a játék elkezdése előtt nem árt a gazdának tisztában lennie a következőkkel.

Soha ne játssz kötélhúzást az alábbi esetekben

  • Ha a kutya agresszió-kitörésre hajlamos
  • Ha a négylábú kölyök vagy idős, illetve fogászati szempontból problémás
  • Ha az állat ízületi gyulladásban szenved

A kötelet soha ne mozgasd felfelé és lefelé, kizárólag jobbra és balra húzd! Ellenkező esetben sérülhet kedvenced gerince, amit gondolom, szeretnél elkerülni. A rántás intenzitásánál mindig vedd figyelembe a kutya termetét. Egy könnyebb, kisebb állatnál soha ne alkalmazz olyan erőt, ami egy nagytermetű ebnek nem okozna gondot.

Olyan hosszúságú kötelet használj, hogy a kutya véletlenül se tudjon a játék hevében belemarni a kezedbe. A kiválasztott kötelet mindig csak és kizárólag erre a játékra használd. Amikor vége a játéknak, tedd el. Így kedvenced tudni fogja, hogy a rágás, tépés, húzás csak a kötéllel megengedett. Ebed számára világosnak kell lennie, hogy a kötélhúzás kezdetéről és végéről te döntesz. Ne engedd neki, hogy felugráljon rád, és megpróbálja kivenni a kötelet a kezedből. Ha a kutyád nyugtalan, várj egy percet a játék kezdetével.

Kontroláld a folyamatot, te és ne az eb irányítson. Használd az ereszd, hagyd, ül vezényszavakat. Soha ne engedd, hogy egy gyerek kezdjen kötélhúzós játékba a kutyával! Ez ugyanis balesetveszélyes lehet. Ha az eb a kötélhúzás során bármilyen agressziót mutat, engedd el a kötelet, és azonnal szüntesd be a játékot.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ezeket a szabályokat betartva veszély nélkül szerezhetsz roppant kellemes perceket négylábú barátodnak. Semmiféle bizonyíték nem áll rendelkezésre annak kapcsán, hogy egy jámbor kutya agresszívvá válik a kötélhúzástól.

Végezetül pedig az örök kérdés: Hagyd-e nyerni a kutyát a játék során? Néhány szakértő azt mondja, hogy ne engedd nyerni a kutyát, mert a dominanciáját növeled vele. Mások úgy tartják, hogy ha néha hagyod győzni az ebet, azzal az önbizalmát növeled. Én azt gondolom, hogy az ebet a játék öröme, az együtt töltött idő vonzza, nem pedig a győzelem vagy a vereség ténye.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?


Hirdetés

Kutyafajták
Legfrissebbek


Miért kell hagynod hogy a kutyád szimatoljon séta közben 343x228 - Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

Miért kell hagynod, hogy a kutyád szimatoljon séta közben?

A kutyák sétáltatás közben buzgó szaglászásba, szimatolásba kezdenek, hiszen az őket körülvevő környezetben remek ingercsomagot vélnek felfedezni, ami számtalan érdekes információt szolgáltat számukra. Ne csodálkozzunk, ugyanis négylábú kedvencünk nem kevesebb ...
Bővebben
Csau Csau az aranyos szőrgombóc 343x228 - Csau Csau - az aranyos szőrgombóc

Csau Csau – az aranyos szőrgombóc

A csau-csau kutya története régmúlt időkre nyúlik vissza. Valamikor 1780 környékén vittek haza először az angol tengerészek egy ilyen állatot, ám akkor még állati eredete miatt is rengeteg találgatás folyt ...
Bővebben
Mitől félnek a kutyák 4 jellegzetes kutyafélelem és fóbia  343x228 - Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Mitől félnek a kutyák? 4 jellegzetes kutyafélelem és -fóbia

Nagyon sok kutyánál észlelhető, hogy valamitől fél. Ezeknek a félelmeknek és fóbiáknak számos kiváltó oka létezik a korai megfelelő szocializációs hiányosságaitól, a kellemetlen múltbéli tapasztalatokon át a genetikáig. Amikor a ...
Bővebben
kiskutya nevek listája 343x228 - Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

Kiskutya nevek listája, hogy könnyebb legyen a névválasztás!

A kiskutya nevek kiválasztása izgalmas feladat lehet azok számára, akik egy új jövevényt fogadtak a családba. Ha azt szeretnéd, hogy egy jól csengő nevet adj kiskutyádnak, amely megfelel a kutya ...
Bővebben
Marley Marley meg én 343x228 - A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legkedveltebb kutyanevek filmekből, sorozatokból, rajzfilmekből

A legjobb kutyanevek filmekből, rajzfilmekből és sorozatokból. Ha megszállottja vagy a mozifilmeknek és sorozatoknak, akkor az újdonsült kutyádnak vagy kölyökkutyádnak is egy olyan kutyanevet keresel, amelyet a képernyőkről ismert meg ...
Bővebben