Kutyáink külső élősködői II

chihuahua 2945855 640 - Kutyáink külső élősködői II

Az élősködő vagy parazita élőlények más gazdaállatok testében vagy a testfelszínén élnek és ott táplálkoznak. A kutyáknál megkülönböztetünk külső és belső parazitákat. Ám legyen bármelyikről is szó, mind veszélyt jelentenek kutyusaink egészségére.
Kutyáink külső élősködői közé soroljuk a bolhát, atkákat és a gombákat is. A bolhák néhány miliméter nagyságú emlősökön élősködő rovarok. Testük különös kialakításának köszönhetően jól megtudnak tapadni az állat szőrzetén. Szájrésze szúrásra és vérszívásra fejlődtek ki. Az alsó állkapocs késszerű, a bőr átvágására használja. Ugrólábuk hosszúak és erősek. Testméretéhez képest hihetetlen nagyot tud ugrani (akár 50 cm magasságra is). Vérszívás közben számos betegség kórokozóját átadhatja kutyusainknak. Súlyos bőrbetegségek alakulhatnak ki. yellow mite 847873 640 246x300 - Kutyáink külső élősködői II
Az atka a pókszabásúak családjába tartozó élősködő. Nagyon sok fajtája ismeretes. Több féle testfelépítésűek és méretűek. Bár általában egyik sem nagyobb 1 miliméternél. Csáprágóik lehetnek ollósak, szigonyszerűek vagy karmosak. A kedvenc kutyusainkra általában két fajta jelent veszélyt. Egyik a rühatka, mely a rühösséget okozza és közvetlen érintkezéssel akár az emberre is terjedhet. A szőratka pedig a másik veszélyes élősködő. A megtepedett atkák veszélyes gyulladásokat, irritáló bőrkiütéseket és súlyos allergiát is okozhatnak. Ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek a lógó fülű kutyák, a hallójárat gyenge szellőzése miatt megfelel a közeg a parazita szaporodására.
A gombák szintén veszélyt jelenthetnek a kutyák egészségére. Egy- vagy többsejtű élőlények és képesek parazitaként viselkedni. A gombás fertőzés legelső tünete a fáradtság és ízületi fájdalom. A Microsporum canis az a gombafaj, mely képes megbetegíteni kiskedvenceinket. Foltok jelenhetnek meg az állat szőrében , fokozott hámlás és pikkelyezés figyelhető meg. Viszkető pörkök is kialakulhatnak.

You May Also Like

Vélemény, hozzászólás?